Trillende sokken helpen mensen met parkinson beter lopen

Trillende sokken helpen mensen met parkinson beter lopen

20 mei 2019

Loopstoornissen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Radboudumc, Universiteit Twente en MST  onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen.

Bevriezen tijdens lopen

Het bevriezen van de loopbeweging, ‘freezing of gait’, treedt op in een verder gevorderd stadium van Parkinson. Patiënten kunnen dan plotseling niet of nauwelijks meer lopen; voor hun gevoel plakken hun voeten ineens aan de grond. De rest van het lichaam komt wel naar voren, waardoor ze snel kunnen vallen. Dit heeft een grote impact op het leven van een patiënt. Vaak is een bepaalde trigger nodig om beter te lopen, zoals stappen over strepen op de grond of lopen op het ritme van een speciaal apparaatje dat het tempo aangeeft.

Zichtbaar

Het nadeel hiervan is dat het zichtbaar is in de omgeving en dat het niet in elke situatie kan werken. Een voorbeeld is een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen van een patiënt. Dat anderen kunnen zien dat er ‘iets’ aan de hand is, is voor veel patiënten sociaal erg onwenselijk.

Trillen stimuleert beweging

De ritmisch trillende sokken, bedacht door student biomedische technologie Carola Koopman, hebben een zijvakje waarin een computertje past. Hieruit hangt een draad die trillingen afgeeft aan de voet. “De patiënt heeft geen last van de draad, maar voelt de trilling. Dat stimuleert beweging”, aldus de studente.

Subsidie

De eerste testperiode met acht proefpersonen is zo goed verlopen, dat de Michael J. Fox Foundation twee ton geeft voor verdere ontwikkeling. De Canadese acteur, die lijdt aan parkinson, richtte zijn foundation op om een remedie te vinden tegen de ziekte. MST en Radboudumc kunnen nu elk twintig patiënten selecteren bij wie de sok wordt getest.

Vervolg

“We werken nu ook aan een afstandsbediening. Hierdoor kan de patiënt de trillingen zelf aan en uit zetten. Dat geeft hem de controle over zijn eigen lichaam terug”, zegt Marleen Tjepkema, technisch geneeskundige in MST.

(Bron: Medisch Spectrum Twente)

Labels:

Terug naar boven