Aankondiging van een groot onderzoek naar effectiviteit van CBD-olie bij ziekte van Parkinson

Aankondiging van een groot onderzoek naar effectiviteit van CBD-olie bij ziekte van Parkinson

24 december 2019

Een nieuw onderzoeksproject - één van de grootste van zijn soort in de wereld - gaat van start in het Verenigd Koninkrijk (VK) om CBD-olie te testen als behandeling van psychose en hallucinaties gerelateerd aan de ziekte van Parkinson.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

cannabis.jpg

Dit grootschalig onderzoek is een samenwerking tussen Parkinson’s UK (Parkinson-onderzoek en liefdadigheidsorganisatie in het VK) en University King’s College London. Het zal van start gaan vanaf 2020 en 3 ½ jaar duren. Parkinson’s UK investeerde 1,2 miljoen Engelse ponden (€ 1,4 miljoen) in dit onderzoek.

De onderzoekers denken dat dit onderzoek het bewijs zou kunnen leveren voor de effectiviteit van CBD-olie bij het behandelen van aan parkinson gerelateerde psychoses en hallucinaties.

Directeur van het onderzoek van Parkinson’s UK, Dr. Arthur Roach, heeft in het gesprek met Parkinson’s Life (een online parkinsonmagazine) benadrukt dat er behoefte is aan behandeling bij hallucinaties: ‘Bijna 60% van de patiënten met de ziekte van Parkinson hebben ooit in hun leven last van psychose, terwijl er op dit moment in het VK voor de behandeling hiervan nog geen medicatie geregistreerd is.’

Parkinson’s UK heeft ook ongerustheid geuit over het feit dat steeds meer parkinsonpatiënten dure CBD-olie kopen en naar eigen inzicht gebruiken, terwijl er nog onvoldoende bewijs is dat dit middel effectief is bij hun aandoening.

Belangstelling voor aanvullende therapieën bij ziekte van Parkinson

Enquêtes die zijn rondgestuurd door Parkinson’s UK lieten zien dat parkinsonpatiënten cannabis-producten zullen blijven gebruiken en/of zullen gaan gebruiken indien er sterk bewijs is dat dit middel veilig is.

‘Wij vonden dat 26% van respondenten in dit onderzoek al cannabis-producten gebruiken wegens de ziekte van Parkinson’ legde Dr. Roach uit. ‘Wij weten ook dat mensen met parkinson over dit onderzoeksveld meer willen weten.’

Dit jaar vond een verandering plaats in de Britse wetgeving. Cannabis werd voor het eerst legaal voorgeschreven. Dit als resultaat van een aandachttrekkende rechtszaak waarin een moeder het recht bevocht om haar aan zware epilepsie lijdende zoon met cannabis te behandelen.

Ondanks de nieuwe wetgeving zijn de artsen in het VK traag in het voorschrijven van op cannabis-gebaseerde medicatie omdat er te weinig klinisch bewijs is dat deze middelen veilig zijn. Dit leidt vanuit de patiëntengroepen weer tot vraag naar betere beschikbaarheid van deze middelen.

Deze studie is de meest recente in de serie van onderzoeken vanuit Parkinson’s Virtual Biotech scheme die een onderdeel is van Parkinson’s UK. Deze heeft zich tot doel gesteld de leemtes in financiering van onderzoeken naar medicatie-ontwikkeling op te vullen en projecten te steunen die potentie hebben levens van parkinsonpatiënten te veranderen.

Dr Roach zei: ‘Wij hopen dat dit klinisch onderzoek, dat een van de grootste en meest krachtige studies in de wereld is betreffende effecten van CBD bij parkinson, bewijs zal leveren voor behandeling van parkinson-gerelateerde psychose.’

Bron: https://parkinsonslife.eu/parkinsons-uk-cbd-oil-trial/

Door Roisin McCormack

Gepubliceerd 17/10/2019

Opmerking van de Werkgroep Wetenschapsnieuws

  1. Volgens de Nederlandse Multidisciplinaire richtlijn voor de behandeling van de ziekte van Parkinson treden psychoses bij 30% van de patiënten op gedurende de eerste vijf jaar van de ziekte. Voor de behandeling daarvan is alleen het middel clozapine effectief gebleken; dit vergt echter regelmatige bloedcontroles.
  2. Meer informatie over cannabis en cannabis-derivaten en ziekte van Parkinson is te vinden via onderstaande link.

Lees meer over medicinale cannabis

Labels:

Terug naar boven