Zijn nachtelijke plasproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson te verminderen door toediening van de vertraagd werkende vorm van levodopa bij het naar bed gaan?

Zijn nachtelijke plasproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson te verminderen door toediening van de vertraagd werkende vorm van levodopa bij het naar bed gaan?

7 april 2020

Toiletgang.png

Een slecht functionerende blaas kan mensen met de ziekte van Parkinson belemmeren. Het merendeel van de patiënten ervaart aandrang om te plassen en wordt daardoor ‘s nachts meerdere keren wakker (nycturie). Soms is er alleen sprake van loze aandrang. Deze verschijnselen suggereren een overactieve blaas ten gevolge van een veranderde interactie tussen hersenen en blaas bij de ziekte van Parkinson.

Levodopa

Levodopa wordt gebruikt om verschijnselen bij de ziekte van Parkinson te behandelen en bestaat  in verschillende vormen (snelwerkende, middelsnelwerkende  en vertraagd werkende). De snelheid van werking hangt samen met de opnamesnelheid uit het maag-darmkanaal.  De meestal gebruikte levodopa wordt snel uit de darm opgenomen in de bloedbaan en het effect van deze snelwerkende levodopa op de blaas varieert enorm bij verschillende patiënten. De effectiviteit van een behandeling van nachtelijk plassen (nycturie) met levodopa met een vertraagde afgifte (levodopa ER) is niet eerder onderzocht.

Uit een groep van 116 mensen met de ziekte van Parkinson en plasproblemen zijn 68 mensen (38  vrouwen en  30 mannen)  geselecteerd voor de studie. Zij werden ondervraagd over de symptomen en de kwaliteit van leven bij aanvang van de behandeling en twee maanden later. Zij werden behandeld met een lage dosis levodopa ER voor het slapen gaan.

Na twee maanden was er een duidelijk meetbare vermindering van de nycturie. Dit was meer uitgesproken bij mensen die de ziekte kort hadden. Er werd geen relatie gevonden tussen beperking van de motorische functie en vermindering van nycturie. Met de data van de studie kan geen definitieve uitspraak gedaan worden over de effectiviteit van de behandeling, omdat in deze studie een controlegroep ontbreekt (patiëntengroep die zonder dit te weten geen levodopa ER krijgt maar een placebo). 

Bron:

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=31877419 

J Neurol Sci. 2019 Dec 16;410:116625. doi: 10.1016/j.jns.2019.116625. [Epub ahead of print]Extended release levodopa at bedtime as a treatment for nocturiain Parkinson's disease: An open label study. Brusa L, Ponzo V, Stefani A, Ceravolo R, Palermo G, Agrò EF, Viselli F, Altavista MC, Iani C, Stocchi F, Stanzione P, Vitale C.

Labels:

Terug naar boven