ParkinsonNet diëtist Karin Overbeek over orthomoleculaire therapie

ParkinsonNet diëtist Karin Overbeek over orthomoleculaire therapie

23 september 2021

Goede voeding verdient áltijd een rol in de behandeling van de ziekte van Parkinson; ten eerste biedt goede voeding alle voedingstoffen om processen in het lichaam goed te laten verlopen en ten tweede ondersteunen goede voedingsadviezen de werking van de parkinsonmedicatie.

Eten

Het is bekend dat  mensen met een chronische ziekte  en/of hun  naasten veel op zoek gaan naar informatie over de beste voeding voor de ziekte; eten doen we immers iedere dag! En aandacht besteden aan je voeding geeft je een positieve manier  om je ziekte gunstig  te beïnvloeden ; het geeft je letterlijk en figuurlijk kracht ! Net als dat overigens geldt voor bewegen.

Vragen die wij als ParkinsonNet diëtist veel krijgen zijn ; Wat kan ik het beste eten nu ik parkinson heb ? Kan ik de parkinson afremmen met voeding en met welke voeding? Waar moet ik op letten ? Wat kan ik het beste eten als ik verschijnselen van de ziekte krijg als geur- en smaakverlies, vol gevoel, obstipatie, gewichtsverlies, gewichtstoename of moeite met slikken en kauwen ? Hoe kan ik mijn medicatie het beste laten werken ?

De voedingsadviezen worden daarvoor afgestemd op de persoon, op zijn voedingsgewoontes, wensen, hulpvraag; we zoeken samen naar de beste oplossing. En het kan zijn dat we voor de uitvoering moeten samenwerken met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, parkinsonverpleegkundige  of ergotherapeut.

We adviseren bijvoorbeeld altijd om het gebruik van voedingssupplementen te overleggen met je behandelaar. “Baat het niet, schaadt het niet", is niet van toepassing.

Er moet nog veel onderzoek plaatsvinden naar de rol van voeding bij de ziekte parkinson. Goed voedingsonderzoek is niet eenvoudig; als mensen deelnemen aan een voedingsonderzoek geven ze waarschijnlijk al meer aandacht aan voeding dan normaal; en dat geeft weer die positieve kracht. Dat maakt het beoordelen van het effect van de voeding lastiger. Maar geeft ook aan dat het  een hele belangrijke rol van voeding is.

Dus alle aandacht voor  goede voeding  verdient een rol in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Blijf niet met voedingsvragen rondlopen maar stel ze aan  een diëtist die gespecialiseerd is in de ziekte van Parkinson (bijvoorbeeld www.parkinsonzorgzoeker.nl ). De diëtist wordt vergoed uit de basisverzekering.

Bekijk hier de folder van ParkinsonNet over voeding

 

Terug naar boven