Wat is jouw plan vandaag? De GoMaP studie zoekt deelnemers

Wat is jouw plan vandaag? De GoMaP studie zoekt deelnemers

27 september 2021

Goal Management Training voor mensen met de ziekte van Parkinson: Het (her)leren van alledaagse activiteiten.

Achtergrond project

GoMap

Personen met de ziekte van Parkinson ervaren vaak problemen met planningsvaardigheden en het geheugen. Deze problemen vallen onder de cognitieve functies. Hiermee bedoelen we problemen in de denkfuncties van onze hersenen. Deze cognitieve gevolgen van de ziekte kunnen zorgen voor problemen in alledaagse activiteiten. We willen onderzoeken of we een bestaande en effectief gebleken behandeling (Goal Management Training) kunnen verbeteren waardoor deze effectiever kan worden ingezet voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dit is een onderzoek van de Radboud Universiteit, Donders Instituut. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Hersenstichting.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson, die door planningsproblemen en geheugenproblemen moeite ondervinden met huiselijke activiteiten. Dit doen we door meer helderheid te krijgen over de behandeling van cognitieve klachten bij de ziekte van Parkinson. We onderzoeken de volgende twee behandelingen: (1) Goal Management Training met Guided Learning, (2) Goal Management Training met Active Learning. Beide behandelingen bestaan uit Goal Management Training, waarin door het aanleren van strategieën, geleerd wordt om beter om te gaan met planningsproblemen en geheugenproblemen. Het verschil tussen beide behandelingen zijn de verschillende leermethoden.

Wie kan deelnemen?

  • Mensen met de ziekte van Parkinson
  • Tussen de 35 en 80 jaar
  • Last van cognitieve klachten

Wat houdt deelname in?

Meedoen aan het onderzoek betekent dat u aan een van de volgende twee behandelingen deelneemt: (1) Goal Management Training met Guided Learning, (2) Goal Management Training met Active Learning. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. Beide behandelingen duren 4 weken, met twee sessies per week. De bijeenkomsten voor de behandeling kunt u volgen in Arnhem of Maastricht en een deel van de behandeling zal bij u thuis plaatsvinden. Naast deze behandeling komt u vier keer naar Arnhem (Klimmendaal Revalidatiespecialisten) of Maastricht (MUMC+) voor een meting.  

Interesse?

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Fleur Budde, onderzoeker aan het Donders Instituut, te bereiken via GoMaP@donders.ru.nl / 06-29646390.

Labels:

Terug naar boven