Behandeling door gespecialiseerde zorgverleners

Behandeling door gespecialiseerde zorgverleners

1 december 2022

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te maken met verschillende complicaties, zoals slik- of evenwichtsproblemen, die niet volledig kunnen worden behandeld met medicatie of operaties.

door Nina Wubben en Amir Talebi

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gespecialiseerde fysiotherapie effectiever is in het verminderen van deze complicaties dan algemene fysiotherapie. Gespecialiseerde fysiotherapie wordt geleverd door fysiotherapeuten die zijn geregistreerd bij ParkinsonNet, het Nederlandse netwerk van zorgprofessionals gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Parkinson. In deze nieuwe studie onderzochten onderzoekers van het Radboudumc of behandeling door andere gespecialiseerde aanverwante gezondheidsdisciplines, zoals ergotherapeuten en spraak- en taaltherapeuten, een vergelijkbaar positief effect heeft op de symptomen van de ziekte van Parkinson. Ze onderzochten ook of behandeling door meerdere gespecialiseerde zorgverleners uit verschillende disciplines betere resultaten opleverde dan behandeling door één gespecialiseerd discipline. Ten slotte onderzochten ze de impact van bepaalde gespecialiseerde gezondheidsdisciplines op bepaalde complicaties van de ziekte van Parkinson.

De onderzoekers verzamelden ongeveer drie jaar data over hun studiepopulatie van 51464 mensen met de ziekte van Parkinson, en ontdekten dat degenen die gespecialiseerde fysiotherapie en ergotherapie hadden gekregen minder complicaties van de ziekte ervoeren dan degenen die waren behandeld door algemene zorgverleners. Gespecialiseerde spraak- en taaltherapie bleek ook positieve effecten te hebben, maar deze associatie was niet zo sterk als voor de andere twee disciplines. Belangrijk is dat de onderzoekers ontdekten dat de combinatie van gespecialiseerde fysiotherapie en ergotherapie extra voordelen opleverde voor mensen met Parkinson. Gespecialiseerde ergotherapie bleek geassocieerd te zijn met de preventie van orthopedische blessures, terwijl gespecialiseerde spraak- en taaltherapie longontsteking kan voorkomen.

De resultaten van deze studie wijzen op het belang van gespecialiseerde behandelingen voor personen met de ziekte van Parkinson.

Lees hier het artikel over gespecialiseerde versus algemene zorgverleners bij parkinson

Labels:

Terug naar boven