Zingen in een groep vermindert spraakklachten

Zingen in een groep vermindert spraakklachten

24 januari 2023

Mensen met parkinson ondervinden soms hinder bij het spreken, en hebben meer moeite met verbale communicatie.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Hoe dit komt, weet men niet, en er bestaan weinig behandelingen voor. Maar recentelijk is ontdekt dat wekelijks zingen in een groep de klachten vermindert.

Onderzoekers aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore (VS) lieten 26 mensen met parkinson in twee groepen gedurende twee keer 12 weken deelnemen aan groepszang of aan een begeleid groepsgesprek. De effecten werden vanaf het begin iedere zes weken gemeten tot aan de 30e week. Daarbij keek men naar meetbare stemcriteria, zoals volume (in decibels), het aanhouden van medeklinkers, en stemtrillingen. Tegelijk mat men de patiëntbeleving van de kwaliteit van leven, zowel voor stemgebruik als voor zelfeffectiviteit en algemeen welbevinden.

In beide groepen stelden de onderzoekers na 24 en 30 weken een significante verbetering vast in het gemiddelde stemvolume. Tegelijkertijd verbeterden de scores op emotioneel welbevinden en lichamelijke ongemakken. Door verschillen in leeftijd, geslacht en stem tussen de twee groepen konden de onderzoekers niet aangeven of de waargenomen verbeteringen meer aan het groepszingen toe te schrijven waren dan aan het groepsgesprek.

Maar de conclusie luidt dat wekelijks zingen in een groep bij mensen met parkinson het stemvolume bij een gesprek verbetert, evenals de kwaliteit van leven.

Bron

https://doi.org/10.1155/2022/4233203

Labels:

Terug naar boven