De rol van koffie, aspirine en roken

De rol van koffie, aspirine en roken

14 augustus 2023

Net als bij veel andere aandoeningen spelen bij de ziekte van Parkinson erfelijke factoren, factoren uit de omgeving, en de interacties tussen die twee, een hoofdrol. Dit geldt zowel voor de kans op het krijgen van de ziekte, als voor de leeftijd waarop dit gebeurt, en het verloop ervan. Onderzoekers uit het Duitse Lübeck bestudeerden de rol van drie veelvoorkomende leefstijlfactoren: koffie drinken, inname van aspirine, en roken, en stelden verschillende relaties met de ernst van parkinsonsymptomen vast.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van ruim 35.000 Amerikanen met parkinson in een al langer lopende studie (de Fox Insight studie), waarin deze mensen jarenlang gevolgd werden. Zij keken daarbij nauwgezet naar de invloed van drie belangrijke leefstijlfactoren op het begin en de voortgang van de ziekte. Die blijkt per factor flink te verschillen.

Koffiedrinkers hebben minder moeite met slikken, maar de sterkte van de koffie (of de dosering van de cafeïne) en het aantal dagelijkse koppen (of de duur van de inname) houden geen verband met motorische en niet-motorische klachten.

De (dagelijkse) inname van de pijnstiller en het antistollingsmiddel aspirine gaat vaker samen met het optreden van ongecontroleerde trillingen (‘tremoren’), problemen met opstaan, een licht gevoel in het hoofd, en geheugenproblemen.

Roken tenslotte blijkt direct samen te gaan met meer klachten over kwijlen, slikken en ‘freezen’ (tijdelijk ‘vaststaan’ met je voeten). Bovendien ervaren rokers meer stemming-gerelateerde klachten, zoals onverklaarbare pijntjes, geheugenproblemen en gevoelens van neerslachtigheid.

Let wel, dit zijn in een groot en langdurig onderzoek vastgestelde verbanden tussen het vóórkomen van drie leefstijlfactoren en de ziekte van Parkinson, maar over oorzaak of gevolg van deze factoren en de ziekte zegt deze studie niets.

Bron:

Carolin Gabbert e.a. Lifestyle factors and clinical severity of Parkinson's disease, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37308498/

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven