Gezocht: mensen met parkinson die regelmatig vallen

Gezocht: mensen met parkinson die regelmatig vallen

17 januari 2024

Wetenschappers zoeken deelnemers voor het IRLAB-onderzoek. Dit onderzoek evalueert of het nieuwe medicijn pirepemat het evenwicht kan verbeteren waardoor het mogelijk is dat mensen met parkinson minder vaak vallen. Dit onderzoeksmiddel beïnvloedt de eiwitproductie in een bepaald deel van de hersenen. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol in veel basisfuncties van de hersenen, zoals motorische coördinatie, alertheid, waakzaamheid, aandacht en geheugen.

Door het IRLAB-team

Wat houdt deelname in?

Als u deelneemt aan dit onderzoek legt u eerst een screeningbezoek af waarin u toestemming moet geven om mee te doen aan het onderzoek. Tijdens de screening ondergaat u een aantal testen en zal een van de medewerkers van het onderzoeksteam bekijken of het IRLAB-onderzoek geschikt voor u is. Als u wordt toegelaten tot het onderzoek, komt u nog twaalf keer naar het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc in Nijmegen. U komt in totaal dertien keer naar het onderzoekscentrum, eerst voor de screening en vervolgens vinden er zeven bezoeken plaats tijdens de onderzoekbehandeling en vijf bezoeken nadat u bent gestopt met de onderzoekbehandeling. Deze bezoeken houden een aantal testen en procedures in, zoals vragenlijsten, bloedonderzoeken, lichamelijke onderzoeken en/of een hartfilmpje. Vanaf uw eerste bezoek tot het einde van de onderzoekbehandeling houdt u ook het aantal keer bij dat u bent gevallen. Zodra u in het onderzoek bent opgenomen wordt u gedurende twaalf weken behandeld met het onderzoeksmiddel (studiemedicijn) of een placebo. Een placebo is een stof die geen actief geneesmiddel bevat (een “nepmiddel”). De placebo helpt ons om te onderzoeken of eventuele gunstige effecten van het onderzoeksmiddel een gevolg zijn van het onderzoeksmiddel en niet alleen van de kracht van positief denken. Er is een kans van één op drie dat u een placebo krijgt.

Wie kan er deelnemen?

We zijn op zoek naar mensen die:

  • de ziekte van Parkinson hebben
  • herhaaldelijk vallen (ten minste twee keer per maand)
  • minimaal 55 en maximaal 85 jaar oud zijn 
  • géén DBS hebben
  • een partner/naaste hebben die ondersteuning kan bieden in het dagelijks leven voor de duur van het onderzoek.

Meer informatie of aanmelden?

Kent u mensen met parkinson die voldoen aan deze voorwaarden en bij willen dragen aan wetenschappelijk onderzoek? Dan helpt u ons enorm door hen te wijzen op de IRLAB-studie. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website: www.radboudumc.nl/irlab, of te verkrijgen via onze Helpdesk:

email: info@onderzoek-parkinson.nl,

telefonisch: (024) 8080141 (maandag t/m vrijdag van 08.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur).

 

Labels:

Terug naar boven