Slow-SPEED: Mensen met een REM-slaapgedragsstoornis, die geen parkinson hebben, meer laten bewegen met behulp van een motiverende app

Slow-SPEED: Mensen met een REM-slaapgedragsstoornis, die geen parkinson hebben, meer laten bewegen met behulp van een motiverende app

18 juni 2024

Het doel van het Slow-SPEED onderzoek is om mensen met een REM slaapgedragsstoornis, die géén parkinson hebben, gedurende twee jaar lang meer te laten bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon en het dragen van een onderzoekshorloge van Fitbit.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat bewegen de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson zou kunnen vertragen. We doen dit onderzoek daarom bij mensen met een REM-slaapgedragstoornis, omdat zij een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Met behulp van een motiverende app en een onderzoekshorloge proberen we mensen meer te laten bewegen in hun dagelijks leven.

Waar moet de deelnemer aan voldoen?

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als u:

- 50 jaar of ouder bent

- géén parkinson heeft

- een REM-slaapgedragsstoornis heeft

- bereid bent om de motiverende app twee jaar lang te gebruiken

- het onderzoekshorloge twee jaar lang wilt dragen

- in het bezit bent van een iPhone of Android-telefoon bezitten waarop de app kan worden geïnstalleerd

Wat wordt er van de deelnemers verwacht?

Eerst wordt over een periode van vier weken de lichamelijke activiteit gemeten om te bepalen of men mee kan doen aan het onderzoek. Bij gebleken geschiktheid volgt een eerste bezoek aan het Radboudumc voor een aantal vragenlijsten, bloeddrukmetingen, een MRI-scan en bloedafname. Twee jaar lang wordt men met behulp van de Slow-SPEED app op de eigen smartphone en het onderzoekshorloge gemotiveerd om meer te bewegen in het dagelijks leven. In de thuisomgeving worden daarnaast vragenlijsten, geurtesten en tests op de eigen smartphone uitgevoerd. Na twee jaar volgt een afsluitend bezoek aan het Radboudumc, opnieuw met een MRI-scan en bloedafname. De deelnemer kan kiezen voor drie extra bezoeken aan het Radboudumc. Dit is dus niet verplicht.

Wat heeft de deelnemer eraan om deel te nemen aan het onderzoek?

Meer bewegen draagt bij aan een gezondere levensstijl. Daarnaast draagt men bij aan de kennis over het effect van lichaamsbeweging op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.

Van welke vergoedingen is er sprake?

U ontvangt geen vergoeding voor deelname. Wel krijgt u een reiskostenvergoeding voor uw bezoek(en) aan het Radboudumc.

Vragen of aanmelden

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over het Slow-SPEED onderzoek of wilt u zich aanmelden? Neem dan gerust contact op met het onderzoeksteam via de helpdesk.

E-mail: info@onderzoek-bws.nl
Telefoon (024) 808 01 41 (van maandag t/m vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur)

Labels:

Terug naar boven