Parkinson in 2050: voorspellingen over de wereldwijde ziektelast
7 mei 2025
Wereldwijd hadden in 2016 6,1 miljoen mensen de ziekte van Parkinson, bleek uit een grootschalig onderzoek naar de wereldwijde ziektelast. Daarmee was het op dat moment de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. Het ging bovendien om een verdubbeling ten opzichte van 1990. Een groep Chinese onderzoekers wilde daarom voorspellen wat de ziektelast van parkinson zal zijn in 2050. Dit kan namelijk helpen bij het maken van de juiste beleidskeuzes rondom onderzoek, preventie en behandeling.
Door werkgroep wetenschapsnieuws
Methode van het onderzoek
Om deze voorspellingen te kunnen doen, hebben de onderzoekers een aantal verschillende statistische modellen gebouwd. Een statistisch model voert berekeningen uit met gegevens uit eerdere onderzoeken naar het voorkomen van parkinson en met voorspellingen over de bevolking tot 2050, zoals leeftijdsverdeling of risicofactoren. Het gebruikt daarbij actuele én wereldwijde data. De belangrijkste databron is de Global Burden of Disease Study, een groot onderzoeksproject met als doel het in kaart brengen van de wereldwijde ziektelast.
Ze combineerden meerdere modellen om de betrouwbaarheid van de voorspellingen te vergroten. Ook werd het model vooraf getest, door het voorspellingen voor de periode 2011-2021 te laten doen en deze te vergelijken met echte cijfers uit deze periode. Het model bleek nauwkeurig: de voorspellingen kwamen grotendeels overeen met de echte cijfers.
De voorspellingen voor 2050
De belangrijkste voorspelling ging over de wereldwijde ziektelast. In de Global Burden of Disease Study wordt deze in 2021 geschat op 11,9 miljoen mensen. De voorspelling voor 2050 is dat dit meer dan verdubbelt: het model voorspelt dat het aantal mensen met parkinson zal stijgen naar 25,2 miljoen. Dat komt neer op 152 mensen met parkinson per 100.000 inwoners in 2021 versus 267 per 100.000 in 2050. Dit komt vooral door de verwachte vergrijzing van de bevolking, maar ook door bevolkingsgroei.
Het model keek ook naar verschillen tussen regio’s. De verwachting is dat Oost-Azië de meeste mensen met parkinson zal hebben, namelijk 821 per 100.000 inwoners. De grootste stijging wordt verwacht in Westelijk Sub-Sahara Afrika. Het model voorspelt dat het aantal mensen met parkinson hier maar liefst 4 keer groter zal worden.
In de regio West-Europa, waar Nederland onder valt, hadden naar schatting 1,6 miljoen mensen parkinson in 2021. Dat komt neer op 370 per 100.000 inwoners. De voorspelling is dat dat gaat toenemen tot 2,4 miljoen in 2050, een stijging van 50%. Na Oost-Azië zou het dan het hoogste percentage mensen met parkinson hebben, namelijk 550 mensen per 100.000 inwoners.
Wat betekent dit voor de praktijk?
De voorspelling is dus dat het aantal gevallen van parkinson alleen maar verder zal toenemen de komende jaren. Dat de voorspellingen van het model overeen kwamen met testdata uit 2011-2021 versterkt het vertrouwen in de kwaliteit van het model. Het biedt echter geen garantie dat de voorspellingen ook echt uit zullen komen in 2050. Onverwachte gebeurtenissen, zoals doorbraken in het voorkomen en behandelen van parkinson, zijn daarin niet meegenomen. Deze kunnen de groei mogelijk afremmen. Ook was niet van alle regio’s goede data beschikbaar, wat de voorspellingen onzekerder maakt.
Desondanks laat het onderzoek zien dat er meer middelen nodig zullen zijn voor zorg, onderzoek en preventie. De onderzoekers wijzen bijvoorbeeld op het belang van het verminderen van pesticiden gebruik en luchtvervuiling. Ook inzetten op gezond ouder worden kan helpen, bijvoorbeeld door inactiviteit te verminderen of gezonde voeding te stimuleren. Want voorspelling of niet: de ziekte van Parkinson vormt hoe dan ook een steeds grotere uitdaging voor de volksgezondheid.
Besproken artikel
Su, D., Cui, Y., He, C., Yin, P., Bai, R., Zhu, J., ... & Feng, T. (2025). Projections for prevalence of Parkinson’s disease and its driving factors in 195 countries and territories to 2050: modelling study of Global Burden of Disease Study 2021. bmj, 388. doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2024-080952
Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodigWilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! |