Samenwerken via Boards verbetert zorg voor parkinson

Samenwerken via Boards verbetert zorg voor parkinson

2 juli 2025

Het aantal mensen met parkinson in Nederland groeit snel, terwijl zorgverleners steeds minder tijd hebben. Om tóch goede en efficiënte zorg te blijven leveren, moet er beter worden samengewerkt. In Zuidoost-Nederland deed het regionale initiatief ‘Zorg voor Parkinson’ daarvoor een geslaagde proefimplementatie met de inzet van Boards. Pieter van den Haak: “Boards geeft mensen met parkinson zelf meer de regie over hun zorg.”

Nederland telt op dit moment al zo’n 65.000 mensen met de ziekte van Parkinson. En dat aantal stijgt alarmerend snel; door de vergrijzing, maar waarschijnlijk ook door omgevingsfactoren zoals pesticidegebruik. Pieter van den Haak is manager digitale innovatie van ParkinsonNet: “Veel mensen denken bij parkinson aan een licht voorovergebogen, oudere man met trillende handen. Maar dat is niet het volledige plaatje, want er zijn ook jongere patiënten. Bovendien levert parkinson ook veel onzichtbare klachten op: van slaapstoornissen tot obstipatie, en dan ook nog allerlei bijwerkingen van medicijngebruik. Dit maakt dat veel verschillende zorgprofessionals betrokken zijn bij een persoon met parkinson, tot wel twintig disciplines, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.”

Samenwerking in de regio

Om die zorg beter te coördineren, is zo’n twintig jaar geleden ParkinsonNet opgericht. Pieter: “Het idee draait om regionale netwerken waarbij patiënten en zorgverleners samenwerken aan zorg op maat. Inmiddels zijn er in Nederland zeventig van deze netwerken en hebben we meer dan vierduizend professionals uitgerust met specifieke kennis over de ziekte van Parkinson.”

Een aantal van die regio’s – het gebied rond Arnhem, Nijmegen, Oss en Boxmeer – bundelden een paar jaar geleden de krachten in het initiatief Zorg voor Parkinson: een samenwerkingsverband tussen vijf ziekenhuizen, zo’n 250 eerstelijns zorgverleners en 3.000 patiënten. Ook hierbij is Pieter nauw betrokken, nu als projectleider technologie: “Met deze samenwerking willen we de zorg voor mensen met parkinson in Zuidoost-Nederland nog beter organiseren. We brengen het regionale zorgaanbod in kaart, uniformeren de zorgpaden in de ziekenhuizen en proberen vooral de regie bij de patiënt te leggen. Om zowel de professionals als de patiënten verder te helpen, gingen we actief op zoek naar digitale ondersteuning voor onze samenwerking.

Lees het volledige artikel op Skipr.nl

Terug naar boven