Berichten over Aanvullend: mentaal

  1. De Wim Hofmethode (The iceman)

    Is koud douchen goed voor mensen met Parkinson?

    Toon volledig bericht

  2. Overige aanvullende therapieën

    In Parkinson Magazine worden regelmatig aanvullende therapieën besproken. Hieronder vindt u een overzicht van artikelen over therapieën die nog geen eigen pagina op de website van de Parkinson Vereniging hebben. 

    Toon volledig bericht

  3. Lichttherapie in breder perspectief 

    Leefstijl en leefsituatie veranderen

    Is de verstoorde biologische klok ook te herstellen met een andere leefwijze of leefomstandigheden? Met andere woorden, is de therapie wel echt nodig?  In dit geval zijn er zeker aanknopingspunten. De patiënt zou meer naar buiten kunnen gaan, gebruikmakend van zon- en daglicht. Deze natuurlijke belichting zal helpen de biologische klok in orde te brengen of te houden.

    Toon volledig bericht

  4. Yoga en parkinson

    Yoga ontstond  in India omstreeks 2.000 jaar voor Christus[i]. Deze discipline is afgestemd op zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Lichaam en geest vormen in dit streven een evenwichtige eenheid. In de yoga-leer ligt eeuwenoud cultureel erfgoed opgeslagen. Het betreft met name richtlijnen hoe (voortdurend) te oefenen met het verbeteren van jezelf. Therapeutische yoga zet deze oefenleer in tegen kwalen zoals stress. Yoga is dan een van de Mind-Body Therapieën.

    Toon volledig bericht

  5. Qi gong en parkinson

    Qi gong heette tot de jaren 50 chi kung, een naam die ook nu nog veel wordt gebruikt. Het omvat een groot aantal oefeningen waarvan het gemeenschappelijke doel is, de kunde te ontwikkelen de levensenergie (qi) te leiden. Deze kunde, die in China wordt aangeduid als 'gong', is slechts te verwerven door regelmatig te oefenen. 

    Toon volledig bericht

  6. T’ai Chi  bij de ziekte van Parkinson

    T’ai Chi* vindt zijn oorsprong in China en de basisfilosofie heeft duizenden jaren oude wortels. In de Chinese denktraditie worden lichaam en geest als één geheel bezien. In een goed leven, hetgeen dan een lang en gezond leven is, leeft de mens in balans met de natuur, zijn omgeving en zichzelf. Deze gedachte ligt onder andere ten grondslag aan het Taoïsme.

    Toon volledig bericht

  7. Mindfulness en parkinson 

    De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al duizenden jaren met succes wordt beoefend. In het westen is mindfulness onder meer populair geworden door het werk van de Amerikaanse arts en hoogleraar Jon Kabat-Zinn. Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en ontwikkelde op basis hiervan een aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stress-gerelateerde klachten. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven