Berichten over Aanvullende therapieën

1. Waterstofgas

In Parkinson Magazine 3 in 2021 verscheen een artikel over waterstofgas, geschreven door de werkgroep aanvullende therapieën (WAT).

Toon volledig bericht

2. Mannitol – een zoetstof met invloed op parkinson?

Uit informatie afkomstig van diverse (wetenschappelijke) artikelen, websites en ervaringsverhalen van mensen met parkinson hebben we een uitleg en stand van zaken geschreven over de mogelijke invloed van mannitol op symptomen van parkinson(isme)

Toon volledig bericht

3. Werkgroep aanvullende Therapieën (WAT)

Na de diagnose parkinson of parkinsonisme kan het begrip ‘kwaliteit van leven’ een heel nieuwe lading krijgen. Wat u eerst als vanzelfsprekend aannam, is niet allemaal zo vanzelfsprekend meer. U zult misschien op zoek gaan naar een nieuwe balans tussen wat u graag wilt en wat mogelijk is. En deze balans vraagt steeds om aanpassingen, al naar gelang de progressie van de ziekte.

4. Overige aanvullende therapieën

In Parkinson Magazine worden regelmatig aanvullende therapieën besproken. Hieronder vindt u een overzicht van artikelen over therapieën die nog geen eigen pagina op de website van de Parkinson Vereniging hebben.

5. Lichttherapie in breder perspectief

Leefstijl en leefsituatie veranderen

Is de verstoorde biologische klok ook te herstellen met een andere leefwijze of leefomstandigheden? Met andere woorden, is de therapie wel echt nodig?  In dit geval zijn er zeker aanknopingspunten. De patiënt zou meer naar buiten kunnen gaan, gebruikmakend van zon- en daglicht. Deze natuurlijke belichting zal helpen de biologische klok in orde te brengen of te houden.

6. Medicinale cannabis bij parkinson

De afgelopen jaren is een toenemende vraag ontstaan naar de potentieel positieve effecten van medicinale cannabis voor verschillende symptomen bij de ziekte van Parkinson, zoals tremor, dyskinesieën, slaap, spanning en hallucinaties. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten bij parkinson is zeer beperkt, meestal uitgevoerd in kleine groepen, en geeft momenteel onvoldoende aanwijzingen voor een gunstig effect op een van de mogelijke domeinen van functioneren bij de ziekte van Parkinson. Daarnaast zijn er ook duidelijke risico’s.

7. Fytotherapie en parkinson

Fytotherapie is zo oud als er mensen op aarde zijn en is te zien als de oervorm van de geneeskunde. Kruiden werden niet uitsluitend gebruikt als geneesmiddel, maar ook als voeding. Op intuïtieve manier, en door ervaringen, heeft men ontdekt dat  bepaalde planten (-delen) kunnen worden ingezet bij bepaalde ziekten en gezondheids-verschijnselen. Hieruit is de volksgeneeskunde ontstaan.

8. Yoga en parkinson

Yoga ontstond  in India omstreeks 2.000 jaar voor Christus[i]. Deze discipline is afgestemd op zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Lichaam en geest vormen in dit streven een evenwichtige eenheid. In de yoga-leer ligt eeuwenoud cultureel erfgoed opgeslagen. Het betreft met name richtlijnen hoe (voortdurend) te oefenen met het verbeteren van jezelf. Therapeutische yoga zet deze oefenleer in tegen kwalen zoals stress. Yoga is dan een van de Mind-Body Therapieën.

9. Euritmie en parkinson

Euritmie is een bewegingstherapie die ontstaan is in de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze is gebaseerd op de denkwereld van rudolf steiner, die de antroposofie heeft vormgegeven vanuit de theosofie. Tot het antroposofische gedachtegoed behoren o.a. De vrije school, biologisch dynamische (bd) kweekmethode en antroposofische geneeskunde, waar de euritmie onderdeel van is.

10. Osteopathie en parkinson

Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten. Zo’n inzicht was destijds dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen.