Berichten over Autorijden

 1. Maatregelen ter verbetering medische rijgeschiktheid rijbewijshouder

  Na een uitgebreid onderzoek en na een consultatie met met relevante partijen zijn zes maatregelen naar voren gekomen die de huidige manier waarop het CBR de medische rijgeschiktheid van rijbewijshouders controleert, moeten verbeteren. De maatregelen worden nu verder uitgewerkt (Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

  Toon volledig bericht

 2. Huurauto van de Zonnebloem

  De volledig aangepaste Zonnebloemauto's geven u vrijheid. Onafhankelijk en zelfstandig op pad waar en wanneer u maar wilt. Met een familielid of kennis achter het stuur of een vrijwilliger van de Zonnebloem.

  Toon volledig bericht

 3. Ministerie start online raadpleging medische rijgeschiktheid

  Als autorijder kan er van u worden verlangd dat u zich medisch laat keuren. Dit wordt gedaan voor de verkeersveiligheid. Wellicht bent u zelf wel eens gekeurd of heeft u hier vanuit uw werk of omgeving mee te maken gehad. 

  Toon volledig bericht

 4. Gepubliceerd: rapporten Stelselherziening medische rijgeschiktheid

  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil weten of er alternatieve scenario’s mogelijk zijn om de medische rijgeschiktheid van rijbewijsbezitters gedurende de looptijd van het rijbewijs te beoordelen. 

  Toon volledig bericht

 5. Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren vandaag de online Rij Bewust Test

  Deze test geeft ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht in het eigen rijgedrag en helpt om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden. 

  Toon volledig bericht

 6. Europese Commissie: Alle rijbewijzen zeven maanden langer geldig

  De Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen.

  Toon volledig bericht

 7. Autorijden en parkinson

  Uw gemeente zorgt voor de afgifte van uw nieuwe rijbewijs. Als u jonger bent dan 75 jaar en geen medische indicatie hebt, verstrekt de gemeente u tegen betaling een nieuw rijbewijs na inlevering van één pasfoto en het oude rijbewijs. Heeft u een medische indicatie – zoals de diagnose ziekte van Parkinson – en/of bent u ouder dan 75 jaar dan heeft u voor de vernieuwing van uw rijbewijs ook een Verklaring van geschiktheid nodig[1]. Hierbij hoort ook een medische keuring en, in het geval van mensen met parkinson, een rijtest.

  Toon volledig bericht

 8. Angst voor autorijden

  Mensen met rijangst zijn bang om auto te rijden. Ze zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden het autorijden helemaal. Zowel achter het stuur als wanneer u bijrijder bent kunt u hiervan last ervaren. Dit kan het geval zijn wanneer u zelf een diagnose ziekte van Parkinson of parkinsonisme heeft. Maar ook als naaste of bijrijder kunt u dit zo ervaren.

  Toon volledig bericht

 9. Autorijden en categorie 2 medicatie

  De Parkinson Vereniging heeft aan het Verbond voor Verzekeraars vragen gesteld over eventueel uitsluitsel van verzekering van mensen die categorie 2 medicatie gebruiken, welke mogelijk van invloed kan zijn op de rijvaardigheid.

  Toon volledig bericht

 10. Achteruitgang in rijvaardigheid van parkinsonpatiënten

  In 2017 is in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology een artikel gepubliceerd over rijvaardigheid van mensen met parkinson. Doel van het onderzoek was om na te gaan of parkinsonpatiënten minder veilig gaan rijden over een periode van 2 jaar.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven