-
Onbekend maakt onbemind? Een onderzoek naar stigma bij parkinson
Stigma is een sociaal fenomeen waarbij mensen een negatief label opgeplakt krijgen vanwege een bepaald kenmerk. Het leidt veelal tot vooroordelen, discriminatie en uitsluiting. Bij parkinson dragen symptomen zoals een verstarde gezichtsuitdrukking bij aan stigmatisering. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals schaamte of verlies van eigenwaarde. Britse onderzoekers wilden daarom weten wat de impact van stigma bij parkinson is en hoe deze stigmatisering verminderd kan worden.
-
Gezocht: Deelnemers aan onderzoek naar besluitvorming en welzijn bij de ziekte van Parkinson
Bent u 55 jaar of ouder? Gebruikt u dagelijks een smartphone?Wilt u vanuit huis bijdragen aan de wetenschap?De ziekte van Parkinson heeft een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van patiënten en hun naasten. De ziekte kan hun stemming gedurende de dag veranderen waardoor deelname aan handelingen en activiteiten wordt beperkt. Uw deelname aan dit onderzoek helpt ons een beter inzicht krijgen in het welzijn van mensen met parkinson in vergelijking met mensen zonder parkinson. -
Parkinson en psychosociale behoeften
Onderzoekers van de Open Universiteit zoeken deelnemers voor een studie 'parkinson en psychosociale behoeften'. Deze studie richt zich op het in kaart brengen van de psychosociale behoeften van parkinsonpatiënten. Psychosociale behoeften zijn behoeften die te maken hebben met gedachten en gevoelens, en waarbij mensen om u heen een rol kunnen spelen.
-
Promotie Guillaume Carey: Imaging Anxiety in Parkinson's Disease
Op woensdag 15 januari 2025 verdedigt Guillaume Carey het proefschrift 'Imaging Anxiety in Parkinson's Disease' aan de Universiteit Maastricht.
-
Promotie Emile d'Angremont: The hypocholinergic parkinsonian brain
Op woensdag 27 november 2024 verdedigt Emile d'Angremont het proefschrift 'The hypocholinergic parkinsonian brain - The link to psychosis and the quest for a biomarker' aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
Promotie Dea Gogishvili: Verstoppertje met eiwitten: AI-gestuurde verkenning van dementiebiomarkers
Op vrijdag 22 november verdedigt Dea Gogishvili het proefschrift 'Protein hide-and-seek: AI-driven exploration of dementia biomarkers' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
-
Lancering van 'Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein'
Begin januari 2025 vindt in het Parkinson Café in het Noorddamcentrum te Amstelveen de lancering plaats van “Het gesprek: Ommetjes door het parkinsonbrein”. Dat belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bekend van televisie, neemt je mee in een interessant kijk in onze hersenen. Bas Bloem, neuroloog in het Radboud MC, legt via video uit waarom deze lancering belangrijk is voor alle mensen met Parkinson en hun omgeving.
-
Diepe hersenstimulatie als behandeling voor apathie bij de ziekte van Parkinson
Thomas Zoon deed in het Amsterdamumc onderzoek naar de effecten van diepe hersenstimulatie als behandeling voor de ziekte van Parkinson op het fenomeen ‘apathie’. Met apathie bedoelen we een gebrek aan motivatie, wat tot veel ziektelast kan zorgen bij mensen met de ziekte van Parkinson, maar ook bij familie en vrienden.
-
Promotie Jorryt Tichelaar: Understanding impulse control disorders in Parkinson’s disease: Lessons from reinforcement learning modeling
Op donderdag 31 oktober 2024 verdedigt Jorryt Tichelaar het proefschrift 'Understanding impulse control disorders in Parkinson’s disease: Lessons from reinforcement learning modeling' aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
-
Promotie Thomas Zoon: Apathie als syndroom: focus op de ziekte van Parkinson en diepe hersenstimulatie
Op vrijdag 25 oktober 2024 verdedigt Thomas Zoon het proefschrift 'Apathy as a syndrome. Focus on Parkinson´s disease and deep brain stimulation' aan de Universiteit van Amsterdam.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende pagina