Berichten over Denken en emotie: nieuws

 1. Angst als voorteken

  Parkinson komt zelden alleen. De ziekte uit zich geregeld samen met een breed palet andere klachten, waarvan sommige zich al eerder aandienen. Een minder bekende klacht in dit palet vormen angststoornissen, die de kans op latere parkinson verdubbelen, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.

  Toon volledig bericht

 2. Promotie Anouk van der Heide: Psychological stress and Parkinson's disease

  Op 3 april 2024 verdedigt Anouk van der Heide het proefschrift 'Psychological stress and Parkinson's disease: underlying mechanisms and focused interventions' aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

  Toon volledig bericht

 3. Promotie Sonal Sengupta: onderzoek naar verminderde remmingen bij de ziekte van Parkinson

  Maandag 11 maart 2024 verdedigt Sonal Sengupta haar proefschrift 'Investigation of impaired inhibition in Parkinson's Disease' aan de Radboud Universiteit.

  Toon volledig bericht

 4. Diepe hersenstimulatie voor de bewegingsklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en klachten van het denken (DBS-MODE studie)

  Onderzoekers in het Amsterdam UMC zijn gestart met de DBS-MODE studie. In deze studie onderzoeken zij of DBS een veilige en werkzame behandeling is voor de bewegingsklachten bij mensen met parkinson en klachten van het denken en geheugen.

  Toon volledig bericht

 5. Stress bij parkinson: mogelijke effecten van een mindfulness training

  Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen willen de effecten van kortdurige en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen een mindfulness training (Mindfulness based cognitive therapy; een behandeling die gericht is op de leefstijl) stress kan verminderen.

  Toon volledig bericht

 6. ParkinsonNL kent €200.000,- toe aan 4 innovatieprojecten

  In april 2023 deed ParkinsonNL een subsidieoproep voor innovatieprojecten die bijdragen aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg voor mensen met parkinson(ismen). ParkinsonNL heeft in totaal bijna € 200.000,- toegekend aan vier projecten. 

  Toon volledig bericht

 7. Deelnemers gezocht: onderzoek naar depressie bij parkinson

  Helaas krijgen mensen met de ziekte van Parkinson relatief vaak (tot wel 50%) te maken met depressieve klachten. De belangrijkste klachten zijn je somber voelen of minder tot geen interesse meer hebben in dingen en/of er minder plezier aan beleven.

  Toon volledig bericht

 8. Onderzoek: Neuropsychologische en psychiatrische uitkomst na DBS voor de ziekte van Parkinson en de invloed van narcose

  In 2021 heeft de onderzoeksgroep van Rozemarije Holewijn, Dagmar Verbaan, Rob de Bie en Rick Schuurman de eerste resultaten van de General Anesthesia vs Local Anesthesia in Microelectrode Recording-Guided Deep-Brain Stimulation for Parkinson’s Disease (GALAXY) studie gepubliceerd. Hierin werden parkinsonpatiënten die in aanmerking kwamen voor diepe hersentimulatie (DBS) geloot tussen DBS onder lokale verdoving (wakker) en DBS onder narcose (slapend).

  Toon volledig bericht

 9. Subsidie voor voorbereidende studie over niet-invasieve hersenstimulatie bij mensen met problemen in het denkvermogen bij parkinson

  Dr. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) ontving subisidie voor een studie waarin hij onderzoekt of behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie haalbaar en verdraagbaar is voor mensen met problemen in het denkvermogen bij de ziekte van Parkinson. Als deze behandeling haalbaar blijkt, dan kan niet-invasieve hersenstimulatie verder worden onderzocht in een (kosten-) effectiviteitsstudie.

  Toon volledig bericht

 10. Onderzoek: het ontstaan van visuele hallucinaties bij parkinson

  Men spreekt van visuele hallucinaties als iemand dingen ziet die er niet zijn. Hoe hallucinaties precies ontstaan is niet goed bekend, ondanks veel onderzoek. Een recente studie heeft laten zien dat hallucinaties bij de ziekte van Parkinson gepaard gaan met veranderingen in bepaalde verbindingen in de hersenen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven