Berichten over Medicijnen: ziektemechanisme

  1. Groot vervolgonderzoek aangekondigd naar prasinezumab bij mensen met de ziekte van Parkinson

    Onderzoekers testen een nieuw medicijn dat mogelijk het verloop van de ziekte van Parkinson kan vertragen. Het gaat om prasinezumab, een experimenteel middel dat zich richt op het eiwit alfa-synucleïne. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Farmaceut Roche heeft op 16 juni 2025 aangekondigd dat er een fase 3-onderzoek van start gaat.

    Toon volledig bericht

  2. De GREAT-studie: werkt het medicijn ambroxol bij de ziekte van Parkinson?

    Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek kan een medicijn soms voor een andere ziekte gebruikt worden dan waarvoor het ontwikkeld werd. In het Engels heet dat drug repurposing: het gebruikmaken van bestaande, en al goedgekeurde, medicijnen voor nieuwe toepassingen. In Groningen loopt een onderzoek naar het gebruik van het bestaande medicijn ambroxol voor mensen met de ziekte van Parkinson, de GREAT-studie. Arts-onderzoeker Olav Siemeling is betrokken bij dit onderzoek in het UMCG en vertelt erover.

    Toon volledig bericht

  3. Orchestra-studie gestopt

    Binnen het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc heeft een onderzoek plaatsgevonden onder de naam 'Orchestra'. In deze studie werd een nieuw medicijn voor de ziekte van Parkinson onderzocht. In januari van 2025 is dit onderzoek gestopt. Hoogleraar Bas Bloem legt uit waarom.

    Toon volledig bericht

  4. Een onderzoek naar de veiligheid en effecten van nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Helpt u mee?

    Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden doet onderzoek naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. De huidige behandeling van de ziekte van Parkinson onderdrukt sommige symptomen, maar vertraagt de verergering van de ziekte niet.
    Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 15% van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering heeft in het DNA, specifiek in het GBA1 gen. Het GBA1 gen zorgt ervoor dat een stofje genaamd GCase wordt aangemaakt.

    Toon volledig bericht

  5. Teleurstellend onderzoeksresultaat: diabetesmedicijn exenatide remt parkinson niet

    Onderzoekers hebben aan de deelnemers van de Exenatide-PD3 studie, een fase 3 klinisch onderzoek van diabetesmedicijn exenatide bij parkinson, laten weten dat ze geen remmend effect van het middel hebben gevonden.

    Toon volledig bericht

  6. Nog een aantal deelnemers gezocht voor een onderzoek naar een nieuw geneesmiddel

    Voor de LUMA-studie, een onderzoek naar een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson, zoekt Brain Research Center nog een aantal deelnemers.

    Toon volledig bericht

  7. EditieNL: vaccin dat parkinson vertraagt?

    Onderzoeksbureau CHDR test een vaccin dat parkinson mogelijk zou kunnen vertragen of wellicht zou kunnen remmen. De resultaten van dit onderzoek zijn hoopgevend, maar het kan nog jaren duren voordat het eventueel op de markt komt. Meer onderzoek is nodig. Bekijk hieronder de reportage hierover van het programma EditieNL.

    Toon volledig bericht

  8. Positieve resultaten in klinische studie naar middel UB-312 bij parkinson

    CHDR (Centre for Human Drug Research) deelde deze week de resultaten van de fase 1 klinische studie naar de werking van UB-312 bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine. Deze studie is een belangrijke stap in de zoektocht naar een actieve immunologische benadering van de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  9. Een diabetesmedicijn bij vroege parkinson, een goed idee?

    Er is de laatste tijd veel te doen over een nieuwe generatie diabetesmedicijnen, de zogenaamde GLP-1 receptor agonisten (zie kader). De meeste publiciteit gaat naar de toepassing om overgewicht en obesitas te bestrijden. Maar, en daar gaat het hier over, mogelijk hebben deze middelen ook een toepassing bij de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  10. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt? (vervolg)

    Er bestaan momenteel nog geen geneesmiddelen, die de ziekte van Parkinson of sommige parkinsonismen kunnen afremmen of stoppen. Toch wordt er al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dergelijke middelen. Al eerder berichtten wij over onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen tegen parkinson. Het hier beschreven onderzoek is een vervolg op deze eerdere studies.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven