Berichten over Onderzoeksagenda: aanvullend nieuws

 1. Multitasking en parkinson – het effect van dansen op een dubbele taak

  In een recente publicatie van onderzoekers uit Australië, werd het effect van danslessen op de manier van lopen tijdens een dubbele taak bestudeerd.

  Toon volledig bericht

 2. De darmflora bij onbehandelde parkinson

  In het kader van het Groningse DUPARC-onderzoek is de darmflora van mensen in de vroeg fase van parkinson onderzocht, nog voor zij werden behandeld.

  Toon volledig bericht

 3. Vakantie op recept voor mensen met de ziekte van Parkinson

  Onder leiding van prof. Bas Bloem en dr. Marjan Meinders onderzocht arts-onderzoeker Jules Janssen Daalen van het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen in Nijmegen met een internationaal team hoe vakantie de symptomen van Parkinson kan veranderen.

  Toon volledig bericht

 4. Effectiviteit van acupunctuur bij de ziekte van Parkinson: een systematisch literatuuroverzicht

  Recent is er een systematische literatuurstudie uitgevoerd van artikelen uit de periode januari 2011 tot juli 2021 over de effectiviteit van acupunctuurbehandelingen bij het verlichten van de parkinsonsymptomen.

  Toon volledig bericht

 5. Zingen in een groep vermindert spraakklachten

  Mensen met parkinson ondervinden soms hinder bij het spreken, en hebben meer moeite met verbale communicatie.

  Toon volledig bericht

 6. Beter lopen door danslessen – het effect van muziek en dans op de ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel, waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De symptomen die op de voorgrond treden variëren van patiënt tot patiënt, waarbij stoornissen in het bewegingsapparaat het meest voorkomen. Het is nog steeds een uitdaging om bij mensen met parkinson de meest effectieve behandeling te vinden. 

  Toon volledig bericht

 7. Behandeling van angstklachten met acupunctuur bij de ziekte van Parkinson

  Van alle patiënten met de ziekte van Parkinson heeft 26% last van angstklachten en angststoornissen. Typerend voor parkinson zijn de angstklachten die optreden tijdens het uitwerken van dopaminerge medicatie, de zogenaamde ‘wearing-off anxiety’. Daarnaast is er ook vaak sprake van situatieve angst, bijvoorbeeld tijdens activiteiten waarbij er een risico is op vallen.

  Toon volledig bericht

 8. Misleidende publicatie over de waarde van voedingssupplement citicoline als parkinsonmedicijn

  De werkgroep wetenschapsnieuws komt ook artikelen tegen die we bewust niet “vertalen” naar een Nederlandse samenvatting, omdat wij de wetenschappelijke onderbouwing van een studie onvoldoende vinden. Onderstaande studie is een voorbeeld daarvan. Omdat dit een vrij verkrijgbaar voedingssupplement betreft hebben wij besloten de “vertaling” wel te publiceren, maar met de nodige kanttekeningen.

  Toon volledig bericht

 9. Parkinson, balanstraining en muziek

  Een veel voorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson is het op den duur verminderen van de controle op de balans waardoor bewegen onzekerder wordt of je zelfs ten val kan komen. De op dopamine gebaseerde medicijnen helpen hier onvoldoende. Om dit probleem te voorkomen of te vertragen zijn er diverse therapeutische trainingen ontwikkeld om de balans te versterken. 

  Toon volledig bericht

 10. Aankondiging van een groot onderzoek naar effectiviteit van CBD-olie bij ziekte van Parkinson

  Een nieuw onderzoeksproject - één van de grootste van zijn soort in de wereld - gaat van start in het Verenigd Koninkrijk (VK) om CBD-olie te testen als behandeling van psychose en hallucinaties gerelateerd aan de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven