Berichten over Onderzoeksagenda: aanvullend nieuws

 1. Misleidende publicatie over de waarde van voedingssupplement citicoline als parkinsonmedicijn

  De werkgroep wetenschapsnieuws komt ook artikelen tegen die we bewust niet “vertalen” naar een Nederlandse samenvatting, omdat wij de wetenschappelijke onderbouwing van een studie onvoldoende vinden. Onderstaande studie is een voorbeeld daarvan. Omdat dit een vrij verkrijgbaar voedingssupplement betreft hebben wij besloten de “vertaling” wel te publiceren, maar met de nodige kanttekeningen.

  Toon volledig bericht

 2. Parkinson, balanstraining en muziek

  Een veel voorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson is het op den duur verminderen van de controle op de balans waardoor bewegen onzekerder wordt of je zelfs ten val kan komen. De op dopamine gebaseerde medicijnen helpen hier onvoldoende. Om dit probleem te voorkomen of te vertragen zijn er diverse therapeutische trainingen ontwikkeld om de balans te versterken. 

  Toon volledig bericht

 3. Aankondiging van een groot onderzoek naar effectiviteit van CBD-olie bij ziekte van Parkinson

  Een nieuw onderzoeksproject - één van de grootste van zijn soort in de wereld - gaat van start in het Verenigd Koninkrijk (VK) om CBD-olie te testen als behandeling van psychose en hallucinaties gerelateerd aan de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 4. Kan inzet van Virtual Reality bij  parkinsonpatiënten de balans en het lopen verbeteren?

  Virtual Reality (VR) is in opkomst als therapeutisch hulpmiddel voor loop- en balansproblemen. De bereikte resultaten hebben tot dusver niet geleid tot gestandaardiseerde richtlijnen. Het doel van deze studie is de reeds bestaande onderzoekresultaten opnieuw systematisch te beoordelen ten aanzien van de methodologische kwaliteit, interventies en effectiviteit. Deze studie put uit de resultaten van op VR-gebaseerde behandeling bij de ziekte van Parkinson, MS en traumatisch hersenletsel zoals te vinden in PubMed en Scopus.

  Toon volledig bericht

 5. Lichttherapie voor parkinsonpatiënten met slaapproblemen?

  Slaapproblemen komen veel voor bij parkinsonpatiënten. Slaperigheid overdag en slecht slapen ‘s nachts zijn de meest voorkomende verschijnselen. Lichttherapie waarbij patiënten  worden blootgesteld aan intens licht met specifieke kenmerken blijkt te helpen tegen winterdepressie en slaapproblemen in gezonde populaties. 

  Toon volledig bericht

 6. Nordic Walking bij parkinson

  Bewegen is belangrijk voor parkinsonpatiënten. Een momenteel populaire vorm van bewegen is nordic walking. Bij nordic walking worden niet alleen de beenspieren, maar ook de armspieren gebruikt; het is een redelijk complete en relatief intense trainingsactiviteit. De vraag is of deze vorm van training helpt om motorische en niet-motorische problemen van de ziekte van Parkinson te verminderen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven