Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak PV betaalt mee

 1. Proefschrift S. van der Zee

  Cognitive Pathology in Parkinson’s Disease – a cholinergic perspective (Cognitieve pathologie bij de ziekte van Parkinson - een cholinerg perspectief)

  Toon volledig bericht

 2. Stageverslag: stamcellen en parkinson

  Mijn naam is Bas Evers, ik ben 25 jaar oud en ik zit in de laatste fase van mijn masteropleiding Medical Biology (specialisatie Neurobiology) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na tijdens mijn eerste stage onderzoek naar parkinson gedaan te hebben, heb ik recent ook mijn afstudeeronderzoek over parkinson afgerond.

  Toon volledig bericht

 3. Proefschrift: Analyzing spatial transcriptomics and neuroimaging data in neurodegenerative diseases

  Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door eiwitinsluitingen en het verlies van cellen in kwetsbare hersengebieden. Ondanks vele onderzoeken worden de moleculaire mechanismen, die leiden tot de kenmerken van neurodegeneratie, nog steeds niet volledig begrepen.

  Toon volledig bericht

 4. De Parkinson Vereniging maakt onderzoek mogelijk naar schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne

  Titel: Detectie van schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne in hersenweefsel van mensen met de ziekte van Parkinson en andere parkinsonismen

  Toon volledig bericht

 5. De Parkinson Vereniging maakt onderzoek mogelijk naar de relatie tussen reukstoornissen en de ziekte van Parkinson

  Onderzoekers konden ook dit jaar weer subsidie aanvragen bij de Parkinson Vereniging voor projecten die passen binnen een of meer thema’s van de onderzoeksagenda. Er zijn maar liefst vier mooie projectplannen gehonoreerd. Een van de projecten die binnenkort van start gaat dankzij subsidie van de Parkinson Vereniging, is de vervolgstudie naar het verloop en de voorspellende waarde van reukstoornissen bij parkinson, dat uitgevoerd zal worden door onderzoekers van het Amsterdamumc.

  Toon volledig bericht

 6. Stage in Oxford voor stamcelonderzoek

  Het laboratorium van Prof. R. Wade-Martins en zijn directe collega’s aan de University of Oxford behoren onbetwist tot de wereldtop op het gebied van moleculair onderzoek naar parkinson. Dit komt voor een deel door het Oxford Parkinsons Disease center (OPDC), een van de best gekarakteriseerde klinische cohorten ter wereld waarbij ze het grootste IPSCs onderzoekprogramma hebben in Europa, de toekomst voor moleculair onderzoek voor hersenziekten zoals Parkinson.

  Toon volledig bericht

 7. Proefschrift Genetics of dementia with Lewy bodies

  Dementie met Lewy bodies (DLB) is een vaak voorkomende vorm van dementie. De ziekte wordt gekenmerkt door progressieve achteruitgang van de denkfuncties met hierbij parkinsonisme, een fluctuerend bewustzijn en REM-slaap gedragsstoornissen.

  Toon volledig bericht

 8. Hoog Intensieve Interval Training bij mensen met de Ziekte van Parkinson

  De Parkinson Vereniging maakt een nieuw onderzoek mogelijk: Hoog Intensieve Interval Training bij mensen met de Ziekte van Parkinson

  Toon volledig bericht

 9. Samenvatting MRI-onderzoek van de hersenen bij patiënten met de ziekte van Parkinson

  Laura de Schipper verdedigt op 18 februari 2020 haar proefschrift. De Parkinson Vereniging heeft subsidie verstrekt om het drukken van dit proefschrift mogelijk te maken.

  Toon volledig bericht

 10. Transplantatie van darmbacteriën bij mensen met parkinson

  De FMT-studie naar de uitvoerbaarheid en veiligheid van transplantatie van microbioom in de darmen van mensen met de ziekte van Parkinson kan (mede) dankzij steun van de Parkinson Vereniging worden uitgevoerd. 

  Toon volledig bericht

Terug naar boven