Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak PV betaalt mee

  1. Proefschrift over populatie-brede inzichten in de ziekte van Parkinson

    De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen met deze ziekte en hun naasten. Het is daarom van groot belang om oorzaken van de ziekte van Parkinson te ontrafelen, de ziekte eerder te herkennen en meer grip te krijgen op het ziekteverloop.

    Toon volledig bericht

  2. Ruim 277.000 euro naar meer parkinsononderzoek

    De Parkinson Vereniging heeft in 2021 een subsidieronde voor onderzoeksprojecten georganiseerd. Vier onderzoekssubsidies zijn gehonoreerd. Daarnaast is dankzij de Hersenstichting een vijfde project mogelijk gemaakt.

    Toon volledig bericht

  3. Het gebruik van innovatieve hersenscans om het beloop van parkinson gerelateerde klachten te voorspellen

    De ziekte van Parkinson is een complexe hersenziekte die zich kan uiten in breed palet aan symptomen. Deze heterogeniteit van de ziekte is tot op heden onverklaard en vormt een belangrijke barrière voor het verbeteren van de klinische zorg, het ontrafelen van de oorzaak en het ontwikkelen van nieuwe therapieën. In het ‘Profiling Parkinson’ (ProPARK)-cohortonderzoek wordt onderzocht welke klinische, genetische en andere biologische factoren invloed hebben op het ziektebeloop, reactie op medicatie, en het krijgen van bijwerkingen gedurende het beloop van de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  4. Vrouw en de ziekte van Parkinson op jonge leeftijd

    Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld. Hoewel de ziekte zich meestal op latere leeftijd presenteert groeit ook de groep jonge mensen met de ziekte van Parkinson. Met 50000 patiënten in Nederland zou volgens de huidige cijfers 5-10% onder de 50 jaar oud zijn.

    Onder deze patiënten bevinden zich mannen én vrouwen, hoewel de beeldvorming rondom de ziekte van Parkinson tot nu toe met name door mannen wordt gedomineerd. In wetenschappelijk onderzoek zie we dat mannen vaker deelnemen aan trials dan op grond van het voorkomen van de ziekte van Parkinson kan worden verwacht.

    Toon volledig bericht

  5. Evaluatie van Toll like receptor 4 inhibitie als een potentiële therapeutische strategie voor de ziekte van Parkinson

    In de darm bevindt zich een overvloedige gemeenschap van micro-organismen, ook wel het microbioom genoemd, dat qua populatie ongeveer even groot is als het aantal cellen waaruit het menselijk lichaam bestaat. Dit ecosysteem dat in ieder van ons aanwezig is, wordt steeds meer onderzocht, vanwege de invloed die deze microben op onze hersenen kunnen hebben. Aangenomen wordt dat veranderingen in de bacteriën en andere micro-organismen die in onze darmen aanwezig zijn, een cruciale rol kunnen spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Onderzoek heeft duidelijke verschillen aangetoond tussen de bacteriën die aanwezig zijn bij parkinsonpatiënten in vergelijking met gezonde controles. Bovendien ontwikkelen parkinsonpatiënten zeer vaak darmklachten en darmontsteking, soms jaren voordat zij motorische problemen ontwikkelen.

    Toon volledig bericht

  6. De ziekte van Parkinson meten in het bloed

    De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die bij mensen progressieve motorische en niet-motorische klachten veroorzaakt. Er bestaat op dit moment geen ziektevertragende behandeling voor mensen met Parkinson. Wel vinden er momenteel diverse studies plaats waarin wordt onderzocht of de ziekte door farmacologische of leefstijlinterventies vertraagd kan worden. In deze studies wordt het effect van interventies gemeten met klinische motorische scores, zoals de UPDRS. Klinische scores worden echter beïnvloed door verstorende factoren, zoals spanning, slaapdeprivatie of comorbiditeiten. Dit kan ertoe leiden dat een behandeling die de ziekte daadwerkelijk vertraagt ogenschijnlijk geen effect heeft op de klinische score. Hierdoor kan ten onrechte worden geconcludeerd dat een behandeling geen ziektevertragend effect heeft (vals-negatief resultaat). Om het effect van een ziektevertragende behandeling te kunnen vaststellen is er behoefte aan een accurate maat voor de ziekteprogressie.

    Toon volledig bericht

  7. Proefschrift S. van der Zee

    Cognitive Pathology in Parkinson’s Disease – a cholinergic perspective (Cognitieve pathologie bij de ziekte van Parkinson - een cholinerg perspectief)

    Toon volledig bericht

  8. Stageverslag: stamcellen en parkinson

    Mijn naam is Bas Evers, ik ben 25 jaar oud en ik zit in de laatste fase van mijn masteropleiding Medical Biology (specialisatie Neurobiology) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na tijdens mijn eerste stage onderzoek naar parkinson gedaan te hebben, heb ik recent ook mijn afstudeeronderzoek over parkinson afgerond.

    Toon volledig bericht

  9. Proefschrift: Analyzing spatial transcriptomics and neuroimaging data in neurodegenerative diseases

    Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door eiwitinsluitingen en het verlies van cellen in kwetsbare hersengebieden. Ondanks vele onderzoeken worden de moleculaire mechanismen, die leiden tot de kenmerken van neurodegeneratie, nog steeds niet volledig begrepen.

    Toon volledig bericht

  10. De Parkinson Vereniging maakt onderzoek mogelijk naar schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne

    Titel: Detectie van schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne in hersenweefsel van mensen met de ziekte van Parkinson en andere parkinsonismen

    Toon volledig bericht

Terug naar boven