Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak nieuws

 1. Kleine alfa-synucleïne clusters zijn het schadelijkst en wijder verspreid dan gedacht

  Alfa-synucleïne (aSN) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van parkinson. Het was al langer bekend dat aSN voorkomt in verschillende vormen, alleen was er tot op heden geen techniek die deze vormen goed van elkaar kon onderscheiden, en dat belemmerde het onderzoek.

  Toon volledig bericht

 2. Giftige werking paraquat ontrafeld

  Onderzoekers verdenken bestrijdingsmiddelen er al lange tijd van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen te veroorzaken. Dat geldt met name voor het onkruidbestrijdende paraquat.

  Toon volledig bericht

 3. Afwijkende gen-expressie bij de ziekte van Parkinson

  Bij de ziekte van Parkinson zijn sommige cellulaire processen vertraagd, en andere juist versneld. Eiwitten spelen een belangrijk rol bij die processen. Nieuw onderzoek heeft veranderingen in de vorming van eiwitten in kaart gebracht.

  Toon volledig bericht

 4. Bijwerkingen van dopamine-therapie geassocieerd met genetische variaties

  VDR is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in veel cellen. Door genetische variaties zijn er mensen met afwijkende vormen van dit eiwit. Sloveens onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde specifieke varianten invloed kunnen hebben op bijwerkingen van dopaminetherapie, zoals toegepast bij de ziekte van Parkinson. 

  Toon volledig bericht

 5. Diversiteit en parkinson

  In veel onderzoek naar complexe aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson (PD), heerst een gebrek aan diversiteit. Daardoor kun je de gevonden effecten vaak niet generaliseren naar mensen met verschillende sociaal economische status (SES) of etniciteit.

  Toon volledig bericht

 6. Via speeksel parkinson opsporen - 2

  In februari rapporteerden we over de mogelijkheid om parkinson vast te stellen aan de hand van stukjes micro-RNA in speeksel.

  Toon volledig bericht

 7. Onderzoekers ontdekken welke hersencellen afsterven bij de ziekte van Parkinson

  Bij de ziekte van Parkinson sterft een bepaald type hersencellen af. Dit is ontdekt met een nieuwe techniek die analyseert welke genen actief zijn in individuele cellen. (Bron: newscientist.nl)

  Toon volledig bericht

 8. Urineweginfectie bij de ziekte van Parkinson

  Volgens een recent overzichtsartikel is urineweginfectie een veelvoorkomende oorzaak van acute neurologische achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson en een belangrijke oorzaak van delirium, functionele achteruitgang, vallen en ziekenhuisopname. Het artikel zet alles wat hierover bekend is op een rijtje: het optreden van de aandoening, de gevolgen, en maatregelen om urineweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.

  Toon volledig bericht

 9. Visuele klachten van mensen met de ziekte van Parkinson

  Wetenschappelijk onderzoek richt zich in de laatste jaren steeds meer op de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) kunnen hebben met het zien. In de klinische praktijk worden deze visuele problemen echter nog niet altijd herkend.

  Toon volledig bericht

 10. Regelmatig bewegen en de ziekte van Parkinson

  Een recente studie gepubliceerd in Neurology® van 12 januari 2022 suggereert dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven