Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak nieuws

1. Urineweginfectie bij de ziekte van Parkinson

Volgens een recent overzichtsartikel is urineweginfectie een veelvoorkomende oorzaak van acute neurologische achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson en een belangrijke oorzaak van delirium, functionele achteruitgang, vallen en ziekenhuisopname. Het artikel zet alles wat hierover bekend is op een rijtje: het optreden van de aandoening, de gevolgen, en maatregelen om urineweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.

2. Visuele klachten van mensen met de ziekte van Parkinson

Wetenschappelijk onderzoek richt zich in de laatste jaren steeds meer op de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) kunnen hebben met het zien. In de klinische praktijk worden deze visuele problemen echter nog niet altijd herkend.

3. Regelmatig bewegen en de ziekte van Parkinson

Een recente studie gepubliceerd in Neurology® van 12 januari 2022 suggereert dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.

Toon volledig bericht

4. Genetische en klinisch farmacologische onderzoeken naar GBA1-geassocieerde ziekte van Parkinson

Woensdag 30 maart 2022 verdedigde Jonas den Heijer zijn proefschrift Genetic and clinical pharmacology studies in GBA1-associated Parkinson's Disease aan de Universiteit Leiden. De Nederlandse samenvatting van zijn proefschrift leest u hier.

Toon volledig bericht

5. De rol van de signaalstof acetylcholine in het cognitief functioneren in de vroege fase van de ziekte van Parkinson

Cognitieve achteruitgang komt veel voor bij de ziekte van Parkinson. Zo kan het denken trager worden, kan het lastiger worden om te multi-tasken en kunnen er geheugenproblemen optreden. Cognitieve achteruitgang komt vaker voor naarmate de ziekte vordert, maar ook in de vroege fase kunnen cognitieve tekorten aanwezig zijn. Het ontstaan en verloop van de cognitieve achteruitgang kan erg verschillen tussen personen. In het Dutch Parkinson Cohort (DUPARC) onderzoek worden de onderliggende ziektemechanismen van de cognitieve achteruitgang in de vroege fase onderzocht. De eerste resultaten zijn recentelijk gepubliceerd.

Toon volledig bericht

6. Onderzoek met lama antilichamen kan weg effenen naar nieuwe parkinsonbehandelingen

Een internationaal team van wetenschappers, geleid door Prof. Wim Versées (VIB / Vrije Universiteit Brussel) en mede gefinancierd door de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF), beschrijft hoe antilichamen afkomstig uit lama’s– ook bekend als Nanobodies® – de effecten blokkeren van mutaties die de ziekte van Parkinson veroorzaken. De aanpak is veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën met minimale bijwerkingen. De resultaten verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

7. Hersenletsel vervroegt de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, een van de belangrijkste signaalmoleculen van de hersenen.

Toon volledig bericht

8. Vici-financiering voor project over de communicatie van darmbacteriën met de hersenen

Twaalf vooraanstaande wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) ontvangen een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro.

9. Mogelijke link tussen COVID-19 en ontstaan parkinson

Onderzoekers van Universiteit Twente hebben ontdekt dat een eiwit van het coronavirus inwerkt op een ander eiwit, namelijk α-synucleïne, dat een rol speelt bij de ziekte van Parkinson. Zo zou er een verband kunnen zijn tussen COVID-19 en de ziekte van Parkinson. Of er sprake is van een oorzakelijk verband kun je hieruit nog niet concluderen.

10. NWO-veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers

NWO heeft bekend gemaakt dat ze aan 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro heeft toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.