Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak nieuws

 1. Eerste symposium ProPark-onderzoek 30 juni!

  Op vrijdagmiddag 30 juni 2023 organiseert het ProPark-onderzoeksteam met trots hun allereerste symposium. Dit symposium is bedoeld voor alle deelnemers en geïnteresseerden in het ProPark-onderzoek, dat zich richt op de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 2. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt?

  Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. De standaardbehandeling is die met levodopa, een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine en de symptomen vermindert, maar de ziekte niet afremt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een aanpak die mogelijk wel een remmende werking heeft, namelijk door ontstekingsprocessen te remmen die optreden bij de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 3. Bij parkinson meer kans op sommige auto-immuunziekten

  Al langer leven er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Parkinson en auto-immuunziekten, waarbij ons afweersysteem ‘verkeerd’ reageert op prikkels van binnen of buitenaf. Chinese onderzoekers concluderen nu na een uitgebreide metastudie dat dit voor sommige auto-immuunziekten opgaat, maar voor andere niet.

  Toon volledig bericht

 4. De darmflora bij onbehandelde parkinson

  In het kader van het Groningse DUPARC-onderzoek is de darmflora van mensen in de vroeg fase van parkinson onderzocht, nog voor zij werden behandeld.

  Toon volledig bericht

 5. Blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw hangt samen met een versneld verloop van de ziekte van Parkinson.

  Er is onderzoek gedaan om te kijken of pesticiden die eerder in verband werden gebracht met het veroorzaken van de ziekte van Parkinson, het verloop van de ziekte beïnvloeden.

  Toon volledig bericht

 6. Waar in het lichaam begint parkinson?

  Volgens een veelbesproken hypothese zou de ziekte van Parkinson op twee plaatsen tegelijk beginnen, namelijk in de darmen èn in het reukgedeelte van de hersenen. Volgens nieuw onderzoek klopt dat niet.

  Toon volledig bericht

 7. Kleine alfa-synucleïne clusters zijn het schadelijkst en wijder verspreid dan gedacht

  Alfa-synucleïne (aSN) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van parkinson. Het was al langer bekend dat aSN voorkomt in verschillende vormen, alleen was er tot op heden geen techniek die deze vormen goed van elkaar kon onderscheiden, en dat belemmerde het onderzoek.

  Toon volledig bericht

 8. Giftige werking paraquat ontrafeld

  Onderzoekers verdenken bestrijdingsmiddelen er al lange tijd van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen te veroorzaken. Dat geldt met name voor het onkruidbestrijdende paraquat.

  Toon volledig bericht

 9. Afwijkende gen-expressie bij de ziekte van Parkinson

  Bij de ziekte van Parkinson zijn sommige cellulaire processen vertraagd, en andere juist versneld. Eiwitten spelen een belangrijk rol bij die processen. Nieuw onderzoek heeft veranderingen in de vorming van eiwitten in kaart gebracht.

  Toon volledig bericht

 10. Bijwerkingen van dopamine-therapie geassocieerd met genetische variaties

  VDR is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in veel cellen. Door genetische variaties zijn er mensen met afwijkende vormen van dit eiwit. Sloveens onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde specifieke varianten invloed kunnen hebben op bijwerkingen van dopaminetherapie, zoals toegepast bij de ziekte van Parkinson. 

  Toon volledig bericht

Terug naar boven