Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak nieuws

 1. Het monitoren van Parkinson symptomen in het dagelijks leven: Een haalbaarheidsstudie

  Momenteel worden parkinsonsymptomen getest en gescoord tijdens een bezoek aan de polikliniek. Deze scores geven slechts een momentopname weer en kunnen afwijken van de thuissituatie. 

  Toon volledig bericht

 2. Stamcellen zonder alpha-synuclein 

  Wetenschappers van de University of Edinburgh hebben stamcellen zodanig aangepast dat ze resistent lijken te zijn tegen de ziekte van Parkinson. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift  European Journal of Neuroscience, maakte gebruik  van genetische manipulatie technieken. Zij verwijderden daarmee het eiwit alpha-synuclein uit de stamcellen.

  Toon volledig bericht

 3. Het meten van parkinsonsymptomen met behulp van een smartphone

  Momenteel worden parkinsonsymptomen getest en gescoord tijdens een bezoek aan de polikliniek. Deze scores zijn subjectief en kunnen bovendien verschillen per beoordelaar. Hierdoor en mede door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het meten van parkinsonsymptomen met smartphones. 

  Toon volledig bericht

 4. De rol van calcium in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson

  Door: Werkgroep Wetenschapsnieuws

  Aan het uiteinde van zenuwcellen bevinden zich blaasjes die neurotransmitters bevatten, zogenaamde synaptische blaasjes. Neurotransmitters zijn een soort boodschappers die informatie uitwisselen tussen hersencellen.  

  Toon volledig bericht

 5. Promotiesamenvatting Thaiany Quevedo Melo: Verstoring van communicatie tussen cellen bij ziekte van Parkinson

  Verstoring van de communicatie tussen cellen in de hersenen lijkt een belangrijke rol te spelen in het ziekteproces van de ziekte van Parkinson. Dat concludeert Thaiany Quevedo Melo in haar proefschrift. Ze vond daarbij ook twee mogelijke aangrijpingspunten voor medicatie tegen Parkinson. 

  Toon volledig bericht

 6. Eiwitlevels gerelateerd aan parkinsonsymptomen

  De ziekte van Parkinson kan zich verschillend uiten per patiënt, met ieder zijn/haar eigen symptomen en ernst. Tot voor kort was er nog geen biologische verklaring voor deze verscheidenheid tussen patiënten. Maar een onderzoeksgroep aan Colombia University heeft gevonden dat het eiwitgehaltes in de ruggenmergvloeistof gekoppeld zijn aan specifieke parkinsonsymptomen. Bij dit onderzoek waren 120 matig gevorderde parkinsonpatiënten en 100 gezonde vrijwilligers betrokken. Verschillende biologische stoffen werden gemeten op twee tijdstippen over twee weken.

  Toon volledig bericht

 7. Tekort aan signaalstof acetylcholine speelt mogelijk rol bij hallucinaties bij parkinson

  Dagmar Hepp, neuroloog in opleiding, deed onderzoek naar de onderliggende ziektemechanismen van visuele hallucinaties (het zien van dingen die er niet zijn) bij de ziekte van Parkinson. Uit Hepps onderzoek komt naar voren dat Parkinsonpatiënten met hallucinaties meer cognitieve problemen, zoals een gestoorde aandacht, en meer uitgesproken symptomen van angst, depressie en een verstoorde slaap hebben dan Parkinsonpatiënten zonder hallucinaties. Hepp: "Tekorten aan andere boodschapperstoffen in de hersenen dan dopamine, zoals acetylcholine, zouden een rol kunnen spelen bij het ontstaan van zowel de hallucinaties als deze andere symptomen." Dagmar Hepp promoveert op 10 januari bij VUmc.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven