Berichten over Onderzoeksagenda: oorzaak nieuws

 1. De natuurlijke stof farnesol remt neurodegeneratie bij proefdieren met parkinsonverschijnselen

  Een team van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse wetenschappers heeft laten zien dat de stof farnesol parkinsonachtige hersenbeschadiging bij muizen kan voorkomen èn herstellen.

  Toon volledig bericht

 2. Nieuwste inzichten vorming Lewy bodies bij parkinson

  Lewy bodies, mysterieuze bolletjes in hersencellen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson, ‘s werelds snelst groeiende hersenziekte. Met nieuwe microscopietechnieken ontdekten onderzoekers dat Lewy bodies een consistente, ui-achtige, opbouw hebben.

  Toon volledig bericht

 3. Histamine en parkinson

  Recent publiceerden onderzoekers uit onder andere Amsterdam een wetenschappelijk artikel over histamine en parkinson.

  Toon volledig bericht

 4. Ontwikkeling van 2 experimentele parkinsonbehandelingen gestopt

  In de eerste week van februari ontving de parkinsongemeenschap twee teleurstellende berichten toen twee farmaceutische bedrijven, Biogen en Sanofi Genzyme, ieder afzonderlijk aankondigden dat zij de ontwikkeling van twee experimentele behandelingen voor de ziekte van Parkinson hadden stopgezet. In beide gevallen bleek in een klinische test met parkinsonpatiënten dat de behandeling niet leidde tot de gewenste vermindering van de symptomen.

  Toon volledig bericht

 5. Eerste klinische proef met medicijn CDNF (Cerebrale Dopamine Neurotrophic Factor) bij de ziekte van Parkinson

  Experts uit de farmaceutische sector presenteerden recent de resultaten van het project TreatER. Dit vierjarige project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU. Het project heeft 11 publieke en private partners uit vijf Europese landen verenigd om betere behandelwijzen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

  Toon volledig bericht

 6. Medicijnonderzoek: nieuwe stof ontdekt die Parkinson kan remmen

  Een stofje dat bij muizen de ziekte van Parkinson remt, brengt de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte dichterbij. Farmaceutisch onderzoekers van de Universiteit Utrecht testten het middel, dat is gemaakt door een farmaceutisch bedrijf. Hun gezamenlijke bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift FEBS Journal.

  Toon volledig bericht

 7. Twee typen ziekte van Parkinson

  In het wetenschappelijk tijdschrift Brain verscheen deze maand een publicatie van onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in Denemarken. Zij hebben aanwijzingen gevonden dat er twee typen van de ziekte van Parkinson zijn te onderscheiden: een vorm die begint in de darmen en een vorm die begint in de hersenen. Op de website van Wetenschap en Beeld leest u meer over dit onderzoek.

  Toon volledig bericht

 8. Wat zit er in de parkinsonpijplijn

  In de zomer van 2020 wordt een indrukwekkend overzichtsartikel gepubliceerd in het Journal of Parkinson’s Disease: Parkinson’s Disease Drug Therapies in the clinical trial pipeline: 2020, geschreven door Kevin McFarthing en anderen.

  Toon volledig bericht

 9. Promotie Tim Moors: More than a synuclein story

  Vandaag, maandag 28 september verdedigt Tim Moors zijn proefschrift getiteld more than a synuclein story, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

  Toon volledig bericht

 10. Levensverwachting bij de ziekte van Parkinson

  Uit onderzoek blijkt dat het effect van de ziekte van Parkinson op de levensverwachting beperkt is. Maar hoe beperkt? En wat is levensverwachting eigenlijk precies?

  Toon volledig bericht

Terug naar boven