Berichten over Onderzoeksagenda: paramedisch nieuws

 1. Behandeling door gespecialiseerde zorgverleners

  Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te maken met verschillende complicaties, zoals slik- of evenwichtsproblemen, die niet volledig kunnen worden behandeld met medicatie of operaties.

  Toon volledig bericht

 2. Subsidie KNGF/WCF en Hersenstichting: bekkenfysiotherapie bij parkinson

  Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) en de Hersenstichting, hebben twee subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek gehonoreerd. Een daarvan is van Dr. Heidi Moossdorff en drs. Dorien Bennink in Leiden. Zij kregen voor hun aanvraag over bekkenfysiotherapie bij parkinson een subsidie toegekend van bijna 250 duizend euro.

  Toon volledig bericht

 3. Proefschrift Merel Verhoeff over mondgezondheid bij parkinson

  Gedurende de afgelopen jaren heeft Merel onderzoek verricht vanuit het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) naar de mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP).

  Toon volledig bericht

 4. Manie na diepe hersenstimulatie

  De ziekte van Parkinson wordt gewoonlijk behandeld met medicijnen, met name levodopa. In de loop der tijd verandert de behandeling omdat de klachten heviger worden en/of aangepaste medicatie onvoldoende blijkt te werken. In dit stadium wordt vaak diepe hersenstimulatie (“Deep Brain Stimulation” of DBS) toegepast.

  Toon volledig bericht

 5. Parkinsonrevalidatie in verpleeghuizen: een kwalitatieve verkenning van de ervaringen van patiënten en mantelzorgers

  Wereldwijd wordt bij steeds meer mensen de diagnose atypisch parkinsonisme of ziekte van Parkinson gesteld. Bij deze aandoeningen ontstaat regelmatig een plotselinge achteruitgang. Soms is er een duidelijke aanleiding (bijvoorbeeld een ontsteking of een botbreuk), soms ook niet. De gevolgen van de plotse achteruitgang kunnen echter zo ingrijpend zijn dat zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk lijkt.

  Toon volledig bericht

 6. Parkinson heb je samen

  De ziekte van Parkinson (ZvP) gaat gepaard met zowel bewegingsklachten als andere klachten, zoals afname van denkvermogen en gedragsveranderingen. Deze klachten hebben niet alleen impact op de patiënt zelf, maar ook op de mantelzorger of omgeving van de patiënt: Parkinson heb je samen!

  Toon volledig bericht

 7. Als levodopa niet werkt bij parkinson

  Levodopa speelt een belangrijke rol bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Een gunstig effect wordt vaak gezien als bevestiging van de diagnose. Toch is er een relatief kleine groep van patiënten bij wie levodopa geen of maar een gering effect heeft. Een recent artikel bespreekt mogelijke verklaringen en mogelijke behandelingen.

  Toon volledig bericht

 8. Parkinsonpatiënt Alex (55) droeg jarenlang een smartwatch in de hoop op een medicijn

  Alex heeft al bijna 10 jaar de ziekte van Parkinson. Hij deed hij mee aan een wetenschappelijk onderzoek met een smartwatch die de belangrijkste symptomen van de ziekte kan meten. "Alles in de hoop dat mijn ziekte kan worden gestopt."

  Toon volledig bericht

 9. Kanttekening bij ‘De ziekte van Parkinson en diepe hersenstimulatie: effecten op het denken bij dragers van een GBA-mutatie’

  In een eerder nieuwsbericht werd verslag gedaan van een studie door Pal en anderen naar het gecombineerde effect van een mutatie in het GBA-gen en diepe hersenstimulatie (DBS).

  Toon volledig bericht

 10. Urineweginfectie bij de ziekte van Parkinson

  Volgens een recent overzichtsartikel is urineweginfectie een veelvoorkomende oorzaak van acute neurologische achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson en een belangrijke oorzaak van delirium, functionele achteruitgang, vallen en ziekenhuisopname. Het artikel zet alles wat hierover bekend is op een rijtje: het optreden van de aandoening, de gevolgen, en maatregelen om urineweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven