Berichten over Onderzoeksagenda: paramedisch nieuws

  1. De invloed van REM-slaap gedragsstoornis op de kwaliteit van leven bij parkinson

    Binnen het PRIME-onderzoek van het Radboudumc doen onderzoekers onderzoek naar REM-slaap gedragsstoornis. In dit nieuwsbericht zullen zij vijf vragen over dit onderzoek beantwoorden.

    Toon volledig bericht

  2. Oogproblemen bij de ziekte van Parkinson

    Vandaag verdedigt Carlijn Borm haar proefschrift Oogproblemen bij de ziekte van Parkinson aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

  3. Welke alternatieven zijn het best als levodopa niet goed meer werkt?

    De symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen vooral in het eerste stadium van de ziekte goed onderdrukt worden met behulp van levodopa. Na verloop van een aantal jaren wordt dat middel echter minder efficiënt.

    Toon volledig bericht

  4. Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

    Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. 

    Toon volledig bericht

  5. Behandeling door gespecialiseerde zorgverleners

    Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te maken met verschillende complicaties, zoals slik- of evenwichtsproblemen, die niet volledig kunnen worden behandeld met medicatie of operaties.

    Toon volledig bericht

  6. Subsidie KNGF/WCF en Hersenstichting: bekkenfysiotherapie bij parkinson

    Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) en de Hersenstichting, hebben twee subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek gehonoreerd. Een daarvan is van Dr. Heidi Moossdorff en drs. Dorien Bennink in Leiden. Zij kregen voor hun aanvraag over bekkenfysiotherapie bij parkinson een subsidie toegekend van bijna 250 duizend euro.

    Toon volledig bericht

  7. Proefschrift Merel Verhoeff over mondgezondheid bij parkinson

    Gedurende de afgelopen jaren heeft Merel onderzoek verricht vanuit het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) naar de mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP).

    Toon volledig bericht

  8. Manie na diepe hersenstimulatie

    De ziekte van Parkinson wordt gewoonlijk behandeld met medicijnen, met name levodopa. In de loop der tijd verandert de behandeling omdat de klachten heviger worden en/of aangepaste medicatie onvoldoende blijkt te werken. In dit stadium wordt vaak diepe hersenstimulatie (“Deep Brain Stimulation” of DBS) toegepast.

    Toon volledig bericht

  9. Parkinsonrevalidatie in verpleeghuizen: een kwalitatieve verkenning van de ervaringen van patiënten en mantelzorgers

    Wereldwijd wordt bij steeds meer mensen de diagnose atypisch parkinsonisme of ziekte van Parkinson gesteld. Bij deze aandoeningen ontstaat regelmatig een plotselinge achteruitgang. Soms is er een duidelijke aanleiding (bijvoorbeeld een ontsteking of een botbreuk), soms ook niet. De gevolgen van de plotse achteruitgang kunnen echter zo ingrijpend zijn dat zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk lijkt.

    Toon volledig bericht

  10. Parkinson heb je samen

    De ziekte van Parkinson (ZvP) gaat gepaard met zowel bewegingsklachten als andere klachten, zoals afname van denkvermogen en gedragsveranderingen. Deze klachten hebben niet alleen impact op de patiënt zelf, maar ook op de mantelzorger of omgeving van de patiënt: Parkinson heb je samen!

    Toon volledig bericht

Terug naar boven