Berichten over Onderzoeksagenda: paramedisch nieuws

 1. Levodopa toegediend via een neusspray

  In een wetenschappelijk tijdschrift publiceerden onderzoekers een nieuwe toedieningsvorm van levodopa: een neusspray.

  Toon volledig bericht

 2. Nut en risico’s van geavanceerde therapieën: informatie voor patiënten

  Motorische klachten bij de ziekte van Parkinson kunnen vaak goed behandeld worden met medicijnen. In een later stadium van de ziekte werkt dit voor veel patiënten onvoldoende. De opties voor een volgende stap in de behandeling zijn de zogenaamde geavanceerde therapieën. 

  Toon volledig bericht

 3. Transplantatie van darmbacteriën bij parkinson

  Er is groeiend bewijs dat darmbacteriën (microbiota) een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de werkzaamheid van de parkinsonmedicatie. 

  Toon volledig bericht

 4. Studie naar de meerwaarde van continue bewegingsmetingen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson

  Zo’n 20 jaar geleden begonnen enkele Australische onderzoekers aan de ontwikkeling van een draagbaar apparaatje dat de bewegingen van parkinsonpatiënten continue kan registreren en analyseren. Die ontwikkeling was succesvol, zodat er in 2007 een bedrijf is opgericht om het apparaat commercieel beschikbaar te maken.

  Toon volledig bericht

 5. Wetenschappelijke doorbraak magnetische diepe hersenstimulatie

  Het is wetenschappers van het Maastricht UMC+ en het Duitse Max Planck Instituut gelukt om via een magnetisch veld hersengebieden te stimuleren bij muizen die werden ingespoten met elektrisch geladen nanodeeltjes. 

  Toon volledig bericht

 6. Kandidaat-medicijn voor het wekken van slapende zenuwcellen bij de ziekte van Parkinson

  Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een nieuw medicijn gevonden dat tot opmerkelijk herstel van parkinsonklachten leidde bij proefdieren. Er is hoop dat dit misschien ook bij mensen zou kunnen werken.

  Toon volledig bericht

 7. Complicaties in de laatste stadia van de ziekte van Parkinson

  In een multinationaal onderzoek is nagegaan hoe vaak bepaalde klachten voorkomen in de laatste stadia van de ziekte van Parkinson. Zeven centra uit zes Europese landen namen deel, vanuit Nederland de Radbouduniversiteit. 

  Toon volledig bericht

 8. Wat zit er in de parkinsonpijplijn

  In de zomer van 2020 wordt een indrukwekkend overzichtsartikel gepubliceerd in het Journal of Parkinson’s Disease: Parkinson’s Disease Drug Therapies in the clinical trial pipeline: 2020, geschreven door Kevin McFarthing en anderen.

  Toon volledig bericht

 9. Heeft melatonine effect op slaapproblemen bij parkinson?

  De werking en veiligheid van melatonine met verlengde afgifte is geëvalueerd bij mensen met de ziekte van Parkinson met een slechte slaapkwaliteit. Voor dit internationale onderzoek zijn de deelnemers willekeurig ingedeeld in twee groepen waarbij men in de ene groep melatonine kreeg toegediend en in de andere groep een placebo. De onderzoekers noch de deelnemers waren op de hoogte van de groepsindeling. Het onderzoek werd uitgevoerd in universitaire ziekenhuizen in Zuid-Korea.

  Toon volledig bericht

 10. Pas op met zwemmen na een DBS-operatie

  In het wetenschappelijke tijdschrift Neurology is onlangs een artikel verschenen waarin wordt gewaarschuwd voor zwemmen in diep water na een STN-DBS (diepe hersenstimulatie in de nucleus subthalamicus). 

  Toon volledig bericht

Terug naar boven