Berichten over Onderzoeksagenda: paramedisch nieuws

  1. Subsidie voor voorbereidende studie over niet-invasieve hersenstimulatie bij mensen met problemen in het denkvermogen bij parkinson

    Dr. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) ontving subisidie voor een studie waarin hij onderzoekt of behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie haalbaar en verdraagbaar is voor mensen met problemen in het denkvermogen bij de ziekte van Parkinson. Als deze behandeling haalbaar blijkt, dan kan niet-invasieve hersenstimulatie verder worden onderzocht in een (kosten-) effectiviteitsstudie.

    Toon volledig bericht

  2. De effecten van diepe hersenstimulatie op autorijden bij de ziekte van Parkinson

    Een groep Duitse onderzoekers heeft de invloed van diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) in mensen met de ziekte van Parkinson op het rijgedrag onderzocht.

    Toon volledig bericht

  3. Onderzoek: Welke verdoving bij staaroperatie voor mensen met parkinson?

    Bij een staaroperatie wordt een troebel geworden ooglens vervangen. Een oogarts doet de ingreep onder plaatselijke of algehele verdoving (narcose). Beide methodes van verdoving hebben voor- en nadelen. Dat geldt in het bijzonder ook voor mensen met parkinson. Een recente publicatie zette speciaal voor die groep de voor- en nadelen op een rijtje, op basis van informatie uit 55 wetenschappelijke artikelen.

    Toon volledig bericht

  4. Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson

    Een poos geleden heeft u gelezen over de ‘Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson’. In dit onderzoek werd het effect onderzocht van tactiele cueing, door middel van de trillende sokken, op bevriezen van lopen. De resultaten zijn bekend.

    Toon volledig bericht

  5. Voorlichting leidt tot minder vooroordelen bij spraakstoornissen

    Wetenschappers van de American Speech and Language and Hearing Association onderzochten of gerichte voorlichting over de stoornis hypokinetische dysartrie tot beter begrip leidde en tot een positievere houding van luisteraars tegenover sprekers.

    Toon volledig bericht

  6. Behandeling met gericht ultrageluid verbetert de symptomen bij de ziekte van Parkinson

    Een behandeling met energierijk, onhoorbaar hoog geluid (ultrageluid, ultrasound, vandaar de Engelse afkoring FUS = Focused Ultrasound Surgery) van mensen met parkinson gaf een belangrijke verbetering van hun tremor, mobiliteit en andere fysieke parkinsonsymptomen.

    Toon volledig bericht

  7. Welke alternatieven zijn het best als levodopa niet goed meer werkt?

    De symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen vooral in het eerste stadium van de ziekte goed onderdrukt worden met behulp van levodopa. Na verloop van een aantal jaren wordt dat middel echter minder efficiënt.

    Toon volledig bericht

  8. Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

    Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. 

    Toon volledig bericht

  9. Behandeling door gespecialiseerde zorgverleners

    Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te maken met verschillende complicaties, zoals slik- of evenwichtsproblemen, die niet volledig kunnen worden behandeld met medicatie of operaties.

    Toon volledig bericht

  10. Subsidie KNGF/WCF en Hersenstichting: bekkenfysiotherapie bij parkinson

    Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) en de Hersenstichting, hebben twee subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek gehonoreerd. Een daarvan is van Dr. Heidi Moossdorff en drs. Dorien Bennink in Leiden. Zij kregen voor hun aanvraag over bekkenfysiotherapie bij parkinson een subsidie toegekend van bijna 250 duizend euro.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven