Berichten over Onderzoeksagenda: paramedisch nieuws

 1. Subsidie voor voorbereidende studie over niet-invasieve hersenstimulatie bij mensen met problemen in het denkvermogen bij parkinson

  Dr. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) ontving subisidie voor een studie waarin hij onderzoekt of behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie haalbaar en verdraagbaar is voor mensen met problemen in het denkvermogen bij de ziekte van Parkinson. Als deze behandeling haalbaar blijkt, dan kan niet-invasieve hersenstimulatie verder worden onderzocht in een (kosten-) effectiviteitsstudie.

  Toon volledig bericht

 2. De effecten van diepe hersenstimulatie op autorijden bij de ziekte van Parkinson

  Een groep Duitse onderzoekers heeft de invloed van diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) in mensen met de ziekte van Parkinson op het rijgedrag onderzocht.

  Toon volledig bericht

 3. Promotie: Monoaminergic neurotransmitter systems underlie therapeutic and side effects of deep brain stimulation

  Vandaag verdedigt Faisal Alosaimi aan de Universiteit Maastricht zijn proefschrift Monoaminergic neurotransmitter systems underlie therapeutic and side effects of deep brain stimulation.

  Toon volledig bericht

 4. Deelnemers gezocht: Activiteit in de hersenen zelf regelen bij parkinson

  Universiteit Maastricht zoekt deelnemers voor onderzoek. 

  Toon volledig bericht

 5. Onderzoek: Welke verdoving bij staaroperatie voor mensen met parkinson?

  Bij een staaroperatie wordt een troebel geworden ooglens vervangen. Een oogarts doet de ingreep onder plaatselijke of algehele verdoving (narcose). Beide methodes van verdoving hebben voor- en nadelen. Dat geldt in het bijzonder ook voor mensen met parkinson. Een recente publicatie zette speciaal voor die groep de voor- en nadelen op een rijtje, op basis van informatie uit 55 wetenschappelijke artikelen.

  Toon volledig bericht

 6. Eerste symposium ProPark-onderzoek 30 juni!

  Op vrijdagmiddag 30 juni 2023 organiseert het ProPark-onderzoeksteam met trots hun allereerste symposium. Dit symposium is bedoeld voor alle deelnemers en geïnteresseerden in het ProPark-onderzoek, dat zich richt op de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 7. Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson

  Een poos geleden heeft u gelezen over de ‘Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson’. In dit onderzoek werd het effect onderzocht van tactiele cueing, door middel van de trillende sokken, op bevriezen van lopen. De resultaten zijn bekend.

  Toon volledig bericht

 8. Voorlichting leidt tot minder vooroordelen bij spraakstoornissen

  Wetenschappers van de American Speech and Language and Hearing Association onderzochten of gerichte voorlichting over de stoornis hypokinetische dysartrie tot beter begrip leidde en tot een positievere houding van luisteraars tegenover sprekers.

  Toon volledig bericht

 9. Behandeling met gericht ultrageluid verbetert de symptomen bij de ziekte van Parkinson

  Een behandeling met energierijk, onhoorbaar hoog geluid (ultrageluid, ultrasound, vandaar de Engelse afkoring FUS = Focused Ultrasound Surgery) van mensen met parkinson gaf een belangrijke verbetering van hun tremor, mobiliteit en andere fysieke parkinsonsymptomen.

  Toon volledig bericht

 10. De invloed van REM-slaap gedragsstoornis op de kwaliteit van leven bij parkinson

  Binnen het PRIME-onderzoek van het Radboudumc doen onderzoekers onderzoek naar REM-slaap gedragsstoornis. In dit nieuwsbericht zullen zij vijf vragen over dit onderzoek beantwoorden.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven