Berichten over Onderzoeksagenda: regie patiëntenparticipatie

 1. Drie keuzekaarten voor behandelmogelijkheden bij parkinson

  Er zijn drie keuzekaarten beschikbaar voor de ziekte van Parkinson. De keuzekaarten gaan over drie fasen van de ziekte.

  Toon volledig bericht

 2. Proefschrift Herma Lennaerts

  In de afgelopen jaren heeft Herma Lennaerts onderzoek verricht vanuit de afdelingen Anesthesiologie, Pijn- en Palliatieve geneeskunde en de afdeling Neurologie van het Radboudumc. Haar proefschrift beschrijft de ervaringen met palliatieve zorg vanuit het perspectief van mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, nabestaanden en zorgverleners. Hieronder treft u een korte samenvatting. Herma verdedigt haar proefschrift op woensdag 6 juli a.s. om 10.30 uur aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

  Toon volledig bericht

 3. Ommetjes door het parkinsonbrein - Marina Noordegraaf

  Anderhalf jaar wetenschappelijk onderzoek vond haar weg in een boek vol ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’. Deze verzameling van tips van lotgenoten is een vrucht van de COPIEDstudie: een wetenschappelijk onderzoek naar denkobstakels bij de ziekte van Parkinson en de omwegen die mensen zelf hebben gevonden om daar mee om te gaan.

  Toon volledig bericht

 4. Parkinson Magazine: Samen leren over het 'Goede gesprek'

  Goede zorg voor mensen met parkinson begint met een goed gesprek. Je begrepen voelen, kunnen zeggen wat voor jou belangrijk is in het leven met de ziekte van Parkinson. Dat zijn belangrijke voorwaarden om de zorg daarop af te kunnen stemmen. Maar een goed gesprek lukt niet altijd, geven mensen met parkinson aan: “Soms ga ik naar buiten en heb ik mijn vragen toch niet gesteld.”

  Toon volledig bericht

 5. Onderzoek naar de behoeften van leden betreffende activiteiten van de Parkinson Vereniging

  In het najaar van 2019 zijn vier studenten van de Hogeschool Rotterdam voor hun minor Disability & Diversiteit in opdracht van de Parkinson Vereniging aan de slag gegaan om onderzoek te doen naar de behoeften van leden betreffende deelname aan activiteiten van de vereniging. 

  Toon volledig bericht

 6. Thuis sporten heeft positief effect voor mensen met parkinson

  In een grote dubbelblinde studie laten Radboudumc onderzoekers zien dat patiënten in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson in hun eigen huis trouw maandenlang kunnen sporten. Het regelmatige sporten had voor de patiënten een positief effect op hun motoriek, met een verbetering die overeenkwam met het effect van gangbare Parkinson medicatie. Het artikel verscheen 11 september in Lancet Neurology.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven