-
Promotie Pragya Pathak: LRRK2-directed therapeutics in Parkinson's disease: from molecular tools to functional insights
Op dinsdag 10 juni 2025 verdedigt Pragya Pathak het proefschrift 'LRRK2-directed therapeutics in Parkinson's disease: from molecular tools to functional insights' aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
Promotie Amir Talebi: Leveraging big data to improve care for people with Parkinson’s disease
Op maandag 26 mei 2025 verdedigt Amir Talebi het proefschrift 'Leveraging big data to improve care for people with Parkinson’s disease' aan de Radboud Universiteit.
-
Wil je het weten?
Nadat de diagnose RBD gesteld is, is mijn natuurlijke reactie om meer informatie hierover op te zoeken. Internet is geduldig maar kan ook overweldigend zijn en soms vind ik een fysiek boek in handen hebben prettiger om door te bladeren en te lezen.
-
Parkinsondiagnose met netvliesonderzoek
Een recentelijk gepubliceerd onderzoek kan mogelijk van waarde zijn voor het vroegtijdig en op een eenvoudige manier diagnosticeren van de ziekte van Parkinson. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het netvlies van mensen met de ziekte van Parkinson anders reageert op lichtstimuli dan dat van gezonde mensen. Dit zou betekenen dat de diagnose Parkinson gesteld kan worden met behulp van een netvliesonderzoek. (Bron: ICT&Health.nl)
-
Parkinson in 2050: voorspellingen over de wereldwijde ziektelast
Wereldwijd hadden in 2016 6,1 miljoen mensen de ziekte van Parkinson, bleek uit een grootschalig onderzoek naar de wereldwijde ziektelast. Daarmee was het op dat moment de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. Het ging bovendien om een verdubbeling ten opzichte van 1990. Een groep Chinese onderzoekers wilde daarom voorspellen wat de ziektelast van parkinson zal zijn in 2050. Dit kan namelijk helpen bij het maken van de juiste beleidskeuzes rondom onderzoek, preventie en behandeling.
-
Mantelgroep P-LB-Heuvelrug 18-06-2025
Sinds 2019 is deze mantelgroep actief. Bedoeld voor mantelzorgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het werkgebied van Humanitas Heuvelrug die zorg hebben voor een naaste met Parkinson(isme) en/of Lewy Body. Centraal staat het delen van eigen beleven en ervaringen. Dit delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven. Er is een casemanager van Santépartners aanwezig voor vragen. De begeleiding wordt verzorgd door Myrthe Terranea en Ruud Delhaas van Humanitas Heuvelrug.
-
Kosteneffectiviteit van de Cue2walk, een apparaat voor automatische detectie van freezing of gait en voorziening van externe cues
De afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, en de afdeling Revalidatie van het Radboud UMC gaan wetenschappelijk onderzoeken of de Cue2walk een (kosten-)effectief middel is om de kwaliteit van leven te verbeteren, in vergelijking met reguliere zorg. De onderzoekers zoeken deelnemers voor dit project.
-
Blog: Zomaar een doodgewone dinsdagochtend
Om 6 uur word ik wakker. Ik voel me goed en heb zin om nog even te blijven liggen en te gaan lezen. Om 7 uur neem ik mijn pillen en om half 8 kan ik ontbijten. Vanmiddag komt één van de kleindochters een korte broek naaien dus ik doe een beetje rustig aan vandaag.
-
Blog 7: Intake bij het revalidatiecentrum
Deze blogpost is onderdeel van een serie blogposts van Tineke Vollebregt over het verloop van haar ziekte: MSA (multipele systeem atrofie). Onderstaand verslag schreef Tineke op 29 januari 2024, twee maanden na de diagnose
-
Hoe kwam ik erachter dat ik RBD heb?
Ik werd steeds onrustiger in mijn slaap en de eerste die dat opviel was natuurlijk mijn vrouw. Zij dacht in eerste instantie aan stress en dat ik te veel deed. Ook op het werk ben ik toen het gesprek aangegaan en daar kwamen collega’s met het idee dat ik misschien te veel schermtijd zou hebben voor het slapengaan, of ik kreeg de vraag of ik alcohol dronk en ze dachten aan stress. Zelf had ik helemaal niet het gevoel dat het één van die dingen was.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 207
- Volgende pagina