Berichten over onderzoek: PV betaalt mee

 1. Het effect van inhaleerbare levodopa op het herstel van off-periodes

  Toedienen van levodopa via de longen zou een oplossing kunnen zijn tijdens een off-periode, omdat iemand die off is zich na toediening via de longen zich mogelijk sneller beter gaat voelen. Daarom heeft de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) samen met het Martini Ziekenhuis aan de ontwikkeling van een droog poeder inhalator met levodopa gewerkt.

  Toon volledig bericht

 2. Stage: Het vinden van de optimale target voor neurochirurgische ingrepen voor de ziekte van Parkinson

  Taco Goedemans volgde een onderzoeksstage aan het Queen Square Institute of Neurology te Londen. Hij ontving hiervoor subsidie van de Parkinson Vereniging.

  Toon volledig bericht

 3. Ommetjes door het parkinsonbrein - Marina Noordegraaf

  Anderhalf jaar wetenschappelijk onderzoek vond haar weg in een boek vol ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’. Deze verzameling van tips van lotgenoten is een vrucht van de COPIEDstudie: een wetenschappelijk onderzoek naar denkobstakels bij de ziekte van Parkinson en de omwegen die mensen zelf hebben gevonden om daar mee om te gaan.

  Toon volledig bericht

 4. Proefschrift Tim van Balkom: The profiles and practice of cognitive function in Parkinson’s disease

  De ziekte van Parkinson is een neurologische bewegingsstoornis die bij ongeveer 1-3% van de mensen ouder dan 60 jaar vóórkomt. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen al vroeg tijdens het beloop van de ziekte problemen in het denkvermogen gaan merken. Behandeling met medicijnen is vooralsnog onvoldoende effectief in het verminderen van deze problemen.

  Toon volledig bericht

 5. Proefschrift Jeroen Habets – Prediction and real-life monitoring of DBS motor response in Parkinson’s disease

  Dr. Jeroen Habets ontving van de Parkinson Vereniging subsidie voor zijn proefschrift. Hij schreef voor ons een korte samenvatting.

  Toon volledig bericht

 6. Proefschrift over populatie-brede inzichten in de ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen met deze ziekte en hun naasten. Het is daarom van groot belang om oorzaken van de ziekte van Parkinson te ontrafelen, de ziekte eerder te herkennen en meer grip te krijgen op het ziekteverloop.

  Toon volledig bericht

 7. Proefschrift M. Heijmans - Track and treat Parkinson's disease using wearable sensors and MRI

  Dr. Margot Heijmans ontving van de Parkinson Vereniging subsidie voor haar proefschrift. Zij schreef voor ons een uitgebreide samenvatting van het onderzoek dat ze in haar proefschrift beschrijft.

  Toon volledig bericht

 8. Ruim 277.000 euro naar meer parkinsononderzoek

  De Parkinson Vereniging heeft in 2021 een subsidieronde voor onderzoeksprojecten georganiseerd. Vier onderzoekssubsidies zijn gehonoreerd. Daarnaast is dankzij de Hersenstichting een vijfde project mogelijk gemaakt.

  Toon volledig bericht

 9. Het gebruik van innovatieve hersenscans om het beloop van parkinson gerelateerde klachten te voorspellen

  De ziekte van Parkinson is een complexe hersenziekte die zich kan uiten in breed palet aan symptomen. Deze heterogeniteit van de ziekte is tot op heden onverklaard en vormt een belangrijke barrière voor het verbeteren van de klinische zorg, het ontrafelen van de oorzaak en het ontwikkelen van nieuwe therapieën. In het ‘Profiling Parkinson’ (ProPARK)-cohortonderzoek wordt onderzocht welke klinische, genetische en andere biologische factoren invloed hebben op het ziektebeloop, reactie op medicatie, en het krijgen van bijwerkingen gedurende het beloop van de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 10. Vrouw en de ziekte van Parkinson op jonge leeftijd

  Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld. Hoewel de ziekte zich meestal op latere leeftijd presenteert groeit ook de groep jonge mensen met de ziekte van Parkinson. Met 50000 patiënten in Nederland zou volgens de huidige cijfers 5-10% onder de 50 jaar oud zijn.

  Onder deze patiënten bevinden zich mannen én vrouwen, hoewel de beeldvorming rondom de ziekte van Parkinson tot nu toe met name door mannen wordt gedomineerd. In wetenschappelijk onderzoek zie we dat mannen vaker deelnemen aan trials dan op grond van het voorkomen van de ziekte van Parkinson kan worden verwacht.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven