Berichten over parkinsonisme: soorten

 1. Vasculair parkinsonisme

  Vasculair parkinsonisme is een secundaire vorm van parkinsonisme veroorzaakt door stoornissen van de hersendoorbloeding. Meestal verloopt het klinisch beeld traag, maar soms kan na een acute neurologische uitval, zoals een verlamming, parkinsonisme optreden.

  Toon volledig bericht

 2. Vasculaire dementie

  Doordat kleine bloedvaatjes beschadigd zijn door ouderdom of een ongezonde leefstijl raken ze verzwakt. De wanden kunnen scheuren en gaan bloeden. Een andere oorzaak is een afsluiting van een bloedvat door een bloedpropje, waardoor een herseninfarct optreedt. 

  Toon volledig bericht

 3. Lewy Body Dementie (LBD)

  Toenemende schade aan de zenuwcellen als gevolg van opstapeling van eiwitten in de zwarte hersenkern (net als bij de ziekte van Parkinson) en de hersenschors (net als bij de ziekte van Alzheimer). 

  Toon volledig bericht

 4. Corticobasaal syndroom (CBS)

  Net als bij PSP is ook hier is sprake van  een afwijking van het tau-eiwit maar het gaat vooral om beschadigingen in de dieper gelegen (basale) hersenkernen. Dit leidt op termijn tot verkrampingen en onwillekeurig schokken van (meestal) een arm of een been, waardoor de persoon er geen controle meer over heeft. 

  Toon volledig bericht

 5. Progressieve supranucleaire paralyse (PSP)

  Een beschadiging die veroorzaakt wordt door een foutje in het zogenaamde tau-eiwit. Hierdoor krijgen zenuwcellen niet de juiste vorm en ook raakt het contact tussen de cellen verstoord. PSP begint met evenwichtsstoornissen als gevolg van bewegingstraagheid. Op den duur raken de spieren waarmee de ogen bewegen verzwakt omdat vooral de zenuwen die de oogspieren aansturen, beschadigd raken. In een later stadium is ook sprake van cognitieve klachten. Door evenwichtsstoornissen heeft iemand met PSP vrij snel, gemiddeld na vijf jaar, een rolstoel nodig.

  Toon volledig bericht

 6. Multisysteem atrofie -parkinson (MSA)

  Toenemende schade aan de zenuwcellen als gevolg van opstapeling van eiwitten in de zenuwcellen. Deze vormen nieuwe structuren waardoor de cellen hun werk niet meer goed kunnen doen. Deze structuren worden ook Lewy bodies genoemd. De beschadigde hersencellen liggen vooral in de basale hersenkernen, de kleine hersenen en de hersenstam. Deze delen zijn  verantwoordelijk voor bewegen, evenwicht en automatische lichaamsfuncties zoals ademen en reguleren van de bloeddruk.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven