Blog: Kunnen voeding en lifestyle preventief werken?

Blog: Kunnen voeding en lifestyle preventief werken?

13 juli 2020 door Werkgroep Aanvullende Therapieën

Leonie van Balen.jpg

Mijn naam is Leonie van Balen – Bastemeijer. Ik heb in totaal ruim 45 jaar mantelzorgervaring bij parkinson. Eerst bij mijn schoonmoeder (20 jaar) en daarna bij haar zoon, mijn man (25 jaar). Uit mijn verlangen om onze kinderen en kleinkinderen te beschermen tegen sluipende ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, ben ik 11 jaar geleden op een wetenschappelijke en ervaringsgerichte zoektocht gegaan.

Resultaat van mijn eerste zoektocht was:

  • De overtuiging dat voeding kan zorgen voor verbetering bij parkinson en preventie tegen ziekten
  • Een veel beter leven voor mijn man
  • Een nieuwe zoektocht naar budget en een wetenschappelijk team om onze overtuiging te onderbouwen.

Een uitspraak die me inspireert van Steve Jobs (Apple): “Er zijn mensen die denken in hun eentje de wereld te kunnen veranderen en die doen dat ook.”

In mijn zoektocht naar verbetering van de gevolgen van de ziekte van Parkinson voor mijn man heb ik uitgezocht wat hem hielp. We hebben zijn voedingspatroon veranderd, door hem naast de normale voeding met verse groenten, fruit en bessen, meer rijp-geoogst fruit, groenten en bessen in gedroogde vorm te laten eten. Rijp-geoogst is belangrijk. In de laatste fase van de groei komen secundaire plantenstoffen in het fruit. Het lichaam heeft die stoffen nodig om de vitamines en mineralen op te nemen. In de loop der tijd kon hij met steeds minder medicatie toe tot een afname van 50% in 5 jaren tijd. Als hij over-bewegelijk werd, kon de medicatie weer iets naar beneden. Zijn neuroloog heeft met volle belangstelling de afbouw van medicatie gedurende 5 jaren gevolgd. Het was fijn om met hem te kunnen overleggen en te sparren.

Wat merkten we bij mijn man?

Aanvankelijk kwijlde hij heel veel. Mijn man vond dat erg naar. 4 maanden na de aanpassing in zijn dieet kwijlde hij niet meer. Zijn overhemd bleef schoon en droog. Zijn kaakspieren ontspanden. Vrienden konden hem beter verstaan en zijn fijne motoriek verbeterde. In plaats van in een winkel nog aan de verkoopster vragen om het kleingeld uit zijn portemonnee te halen, deed hij het weer zelf. Hij ging zelfs weer puzzelen, ook met kleine stukjes. Zijn hoofd bleef helder tot het laatst. Dat vonden we heel fijn.

Wat heb ik ervan geleerd?

Ik voel een sterke overtuiging dat mijn man echt geholpen was door andere voeding. Ik denk zelfs dat preventie door voeding en lifestyle heel goed mogelijk is en onze en uw kinderen kan helpen om zichzelf te beschermen. In mijn gesprekken met diverse professoren en neurologen werd duidelijk dat ook zij denken dat er meer manieren zijn om te verbeteren dan alleen medicatie. Ze brachten me op het spoor van de epigenetica en verschillende wetenschappelijke studies rondom celbescherming en voeding. Epigenetica gaat over hoe onze genen door allerlei mechanismen kunnen worden aan en uitgezet.

In 2019 is in Nederland toch al een aantal onderzoeken opgestart.

https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zes-onderzoeken-voeding-epigenetica-van-start/

Ik gun iedereen met parkinson de verbetering, die ik ook bij mijn man heb waargenomen. Na het overlijden van mijn man heb ik geprobeerd om onderzoekers te vinden die wetenschappelijk onderzoek willen doen naar het effect van rijp-geoost fruit bij de ziekte van Parkinson. De onderzoekers zijn er wel, maar het budget ontbreekt.

Hoe mooi zou het zijn voor alle mensen met parkinson, hun families en onze totale ziektekosten als een groep geïnteresseerde neurologiestudenten, met een frisse blik de onderbouwing van de mogelijkheid van preventie in een afstudeerproject zou kunnen aantonen. 

Hellevoetsluis, 28 mei 2020
Leonie van Balen

 

Bron: o.a. Professor Jean-Jacques Cassiman, De genetische revolutie (2018).

Professor Jean Jacques Cassiman emeritus hoogleraar en onderzoeker van de Universiteit van Leuven heeft op 27 november 2018 de loopbaanprijs voor wetenschapscommunicatie gekregen. Prof. Cassiman werd onderscheiden voor zijn jarenlange inzet om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. “DNA, dat lééft onder de mensen” aldus de professor.

Reacties

  1. BoEngelsen Engelsen BoEngelsen Engelsen Schreef op 19 januari 2021

    Uitstekend stuk waar ik wat aan heb, echter wel met één vraag: waar koop ik rijp geoogste groenten en fruit?
    Vriendelijke groet,
    Bob.

  2. Bob den Engelsen. Bob den Engelsen. Schreef op 19 januari 2021

    Mijn naam is: Bob den Engelsen.

  3. Roely Vos Roely Vos Schreef op 1 september 2022

    Interessant stuk!
    Waar koop ik fijn ge hoogst fruit?
    Groet,
    Roely Vos

Terug naar boven