Parkinson en balansstoornissen. 26 maart 2025.

woensdag 26 maart 2025 21:53

Verslag door André van Baelen:
Mv. Jill Verelzen, fysiotherapeut bij Careyn, houdt een inleiding over Balansstoornissen en o.a. freezing bij de ziekte van Parkinson.
Jill opent met een filmpje over loopproblemen en vallen; ongeveer 60% van de mensen met Parkinson valt elk jaar wel een keer. De redenen voor het vallen zijn divers: verandering in het lopen; evenwichtsproblemen; freezing; lage bloeddruk; spierzwakte; denkveranderingen (focusverlies waardoor multitasking nog moeilijker wordt); problemen met zicht.
Loopstoornissen worden ingedeeld in ‘continue’ stoornissen en ‘episodische’. Bij Continue is het steeds het trager lopen met kleine schuifelende pasjes; en bij episodische is freezing een voorbeeld waarbij het lijkt alsof de voeten aan de grond geplakt zijn; of bij festinatie waarbij het lopen plotseling versneld wordt, wat ook weer kan leiden tot vallen.
Zoals de meeste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson (zoals traagheid, spierstijfheid en tremor) worden ook de loopstoornissen en het freezing veroorzaakt door controleverlies in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor soepele, gewilde bewegingen. Bij freezing heeft de patiënt het gevoel aan de grond genageld te staan gedurende 10 seconden (beginstadium van de ziekte) tot enkele minuten (gevorderd stadium van de ziekte). Freezing kan zich ook uiten als schuifelend lopen, met korte passen of trillende benen, wat ook weer valgevoelig is.
Wanneer kan freezing optreden? Namelijk bij het beginnen met lopen (aarzeling bij het starten); bij het draaien; het lopen door smalle doorgangen (zoals een deur); dubbeltaken uitvoeren (bijvoorbeeld praten terwijl je loopt); bij het bereiken van een open ruimte of doel; lopen in het donker.
Met de aanwezigen worden enkele ervaringen uitgewisseld, zoals het lopen in kleine/smalle ruimtes; of het bewegen bij het keukenaanrecht; of het omgaan met drempels.
Tot slot licht Jill toe waar fysiotherapie kan bijdragen aan het onderzoek naar de mate van freezing en het opstellen van een behandelplan; waaronder ‘cuengis’, een strategie om loopstoornissen te doorbreken. Cuengis is het focussen op prikkels om zo uit een loopverstoring te komen. Te denken valt hierbij aan : het plaatsen van markeringen of lichtsignalen op de vloer (visuele cue); het plaatsen van een metronoom die een (loop-)ritme aangeeft of muziek op de radio (auditieve cue); trillingen of lichte aanraking om het lopen te bevorderen (tactiele cue); en hulpmiddelen als cue zoals verschillende typen rollator.
Bedankt Jill voor de informatieve middag.

« Terug

Archief > 2025 > maart

Terug naar boven