Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens

21 januari 2012

Mucuna pruriens behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. In de traditionele Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, worden verschillende bestanddelen van deze plant gebruikt als medicijn bij de behandeling van uiteenlopende ziektebeelden, waaronder het ziektebeeld dat wij kennen als de Ziekte van Parkinson. Voor de behandeling van deze aandoening wordt de (witte) boon gebruikt, die van nature een hoog gehalte aan levodopa bevat. 

  

Beschrijving van de therapie of het middel

Mucuna pruriens is in poedervorm (de gemalen boon) of als extract (druppels of tabletten) beschikbaar. In het Westen worden Mp-preparaten doorgaans geslikt ter aanvulling op de reguliere therapie. Er zijn verschillende importeurs van Mp-preparaten in Nederland, waaronder Bonusan, Holisan en Surya Products.

Voor welke klachten/aspecten van de ziekte van Parkinson werkt het specifiek

De werking van Mp is vergelijkbaar met die van synthetische levodopa. Het middel zou echter sneller in werking treden en langduriger werken dan synthetische levodopa. In wetenschappelijk onderzoek zijn echter ook andere eigenschappen van (bestanddelen van) Mp beschreven. Het middel zou, naast de bekende werking van levodopa, ook beschermende en regenererende eigenschappen hebben. Ook zou levodopa in deze vorm minder  bijwerkingen geven dan synthetische levodopa. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten (m.n. maagklachten). Bij overdosering geeft Mp vergelijkbare bijwerkingen als syntetische levodopa.

Effectiviteit en veiligheid

Het gebruik van Mp is niet veiliger of onveiliger dan synthetische levodopapreparaten. Raadpleeg als u dit middel wil gebruiken daarom altijd uw specialist en gebruik het alleen onder begeleiding van een arts of specialist. De Stichting Iocob beoordeelt het product als veilig en mogelijk zinvol. Volgens de ‘stoplichtindicatie’ van Iocob staat het licht op oranje. Dit houd in dat er bewijs bestaat voor veiligheid, er duidelijke aanwijzingen zijn voor werkzaamheid, de theorie achter de behandeling consistent is en de werking van de behandeling invoelbaar zinvol is.

Behandelaars

Mp preparaten kunnen voorgeschreven worden door zowel neurologen als natuurartsen en -genezers. Doe  navraag bij uw behandelend specialist of laat u doorverwijzen. Steeds meer behandelaars zijn bekend met Mp bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Vergoeding door verzekeringsmaatschappijen

Van slechts enkele verzekeringsmaatschappijen is bekend dat zij Mp vergoeden. Mp staat niet op de lijst van geneesmiddelenlijst van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) die door de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt gehanteerd. Het is raadzaam navraag te doen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Onderzoeksrapport over Mucuna Pruriens

Over de werking van Mucuna pruriens bij mensen met parkinson wordt veel gediscussieerd en geschreven op onder andere patiëntenfora. Er zijn veel meningen over het gebruik van Mucuna bij parkinson, daarom wilde de Parkinson Vereniging graag inzicht geven in wat er werkelijk bewezen is over het effect van Mucuna.

Download hier het volledige onderzoeksrapport

Richtlijn

Ondertussen is het gebruik van dit middel zelfs al in een medische richtlijnen database opgenomen. De belangrijkste aanbeveling is om dit middel alleen in te nemen in overleg met uw behandelend arts. 

Ga naar de richtlijn

Aanvullende opmerkingen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Mp bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Artikelen over Muncuna Pruriens

Terug naar overzicht aanvullende therapieën

Labels:

Terug naar boven