Tips van andere Parkinson Cafés

Tips van andere Parkinson Cafés

17 december 2018

Heeft u een tip vanuit uw Parkinson Café? Meld het bij activiteitencoördinator Miriam Leenders zodat zij deze kan delen met alle andere Parkinson Cafés via de nieuwsflits! miriam@parkinson-vereniging.nl.

Parkinson Café Zeeland (Oss-Uden-Meierijstad), houdt iedere bijeenkomst een loterij onder haar bezoekers. De bezoekers kunnen aan het begin van de bijeenkomst een lootje kopen voor de loterij die altijd aan het eind van de bijeenkomst houden. De bezoekers kunnen mooie prijzen winnen waardoor ze altijd enthousiast zijn om aan de loterij deel te nemen. Tevens heeft het als voordeel dat mensen ook nadat de spreker/activiteit gestopt is graag nog in het Parkinson Café blijven want het is altijd leuk en gezellig om te kijken of je iets gewonnen hebt.

Parkinson Café Alphen a/d Rijn, heeft voor haar bezoekers die slecht ter been zijn en in de buurt van het Parkinson Café wonen de mogelijkheid om de  TomMobiel in te schakelen.  De TomMobiel biedt flexibel vervoer voor inwoners die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Er zijn geen vaste haltes of vertrektijden, een bezoeker boekt  telefonisch een ritje en wordt desgewenst tot aan de deur van het Parkinson Café begeleid en ondersteund (en de rollator kan moeiteloos meegenomen worden). Daarnaast kunnen bezoekers die verder van het Parkinson Café afwonen gebruik maken van ANWB/AutoMaatje. ANWB/Automaatje vervoert met hulp van vrijwillige chauffeurs, minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Ze kunnen daarmee weer zelfstandig naar de kapper, op familiebezoek, winkelen, naar het ziekenhuis, fysiotherapeut of het Parkinson Café. Het gebruik is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Mensen kunnen het telefoonnummer van Automaatje bellen, er wordt een rit afgesproken en op het afgesproken tijdstip komt een vrijwilliger met eigen auto langs om de afgesproken rit te maken. Van tevoren wordt de prijs bepaald, 30 cent/km, die verrekend wordt met de chauffeur. Elke rit is meer dan vervoer alleen. Vaak gaan de vrijwillige chauffeurs mee op doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur.  Op deze manier hebben de inwoners van Alpen a/d Rijn het vervoer onder 1 paraplu, TomMobiel voor de korte ritten, AutoMaatje voor de lange ritten.

Voor meer informatie over ANWB/automaatje bij u in de buurt kijk op: https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje#hoe-gebruik-maken-van-automaatje

Parkinson Café Reeuwijk: Steeds vaker komen er vragen van leden over autorijden en Parkinson.  

Bij de ziekte van Parkinson kunnen zowel de beperkingen in de bewegingen als de mentale gevolgen, zoals het moeilijk verdelen van de aandacht, een negatieve invloed hebben op veilige verkeersdeelname. Als compensatie voor dergelijke motorische beperkingen kan deze groep bestuurders behoefte hebben aan extra ondersteuning. Hierbijr kunnen gespecialiseerde rijschoolhouders uitkomst bieden.  Zij hebben ervaring in het geven van lessen in bijv. een aangepaste auto, maar ook extra aandacht voor het geven van een rijles bij mensen met bijv. de Ziekte van Parkinson. Informeer ook eens bij uw plaatselijke autorijschool wat de mogelijkheden zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Terug naar boven