Parkinson en vitamine D en calciuminname

Parkinson en vitamine D en calciuminname

23 juli 2020

Mensen met ziekte van parkinson hebben vaak te laag vitamine D gehalte; onduidelijk is of dat door ze ziekte komt, vb. door verminderde eigen aanmaak omdat ze minder buiten komen, of dat dat een algemeen beeld is bij iedereen; behalve verminderde opname van calcium hierdoor (belangrijke bouwstof voor behoud botdichtheid) speelt vit D ook rol bij spiersterkte en gemoed/depressie. In de diëtetiek richtlijn 2012 worden de adviezen van de gezondheidsraad aangehouden.

Calcium

In geval de calcium-inname onvoldoende is, kan er ook calcium gesuppleerd worden. Maar dit wordt niet standaard geadviseerd.

  • Het advies is daarom: zorg voor voldoende calcium-inname en overleg bij twijfel met uw arts/verpleegkundige/diëtist over eventuele suppletie (teveel is ook niet goed namelijk).

Vitamine B12

vitamine B.jpg

Van dit vitamine heeft lichaam circa 3 jaar voorraad. Dit geldt niet voor vegetariërs en mensen met verminderd maagzuur/gebruik van maagzuurremmers /ouderen/gebruikers van metformine voor diabetes. In dit geval is er eerder kans op onvoldoende vitamine B12. De verwerking van levodopa verlaagt vitamine B12 gehalte; dus bij langer gebruik van levodopa is er een kans op een tekort aan vitamine B12.

  • Het advies is daarom: wees bij gebruik van levodopa alert op een tekort aan vitamine B12, zeker als er ook sprake is van bovengenoemde factoren als een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon/hoge leeftijd/gebruik van maagzuurremmers/metformine).

Vitamine B12-tekort 

Een vitamine B12-tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. 

  • Het advies is: suppleer niet standaard, maar overleg bij twijfel met uw arts/verpleegkundige/diëtist over evt. suppletie (teveel is ook niet goed namelijk).

Bekijk hier de richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson

(Bron: ParkinsonNet)

Labels:

Terug naar boven