Podcast: 'Krijg ik Parkinson?' over de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Podcast: 'Krijg ik Parkinson?' over de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

29 november 2022

Als tiener pelde EenVandaag-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. 

NPO radio 1

Wanneer ze tijdens een radioreportage in Velden (Limburg) Parkinson-patiënt Ger Geurts ontmoet, die zijn ziekte waarschijnlijk te danken heeft aan blootstelling aan landbouwgif, gaan bij Laura de alarmbellen af. Kan zij nu ook de ziekte van Parkinson krijgen? En hoe zit dat met haar familie, vrienden en dorpsgenoten? In de nieuwe AVROTROS en NPO Radio 1-podcast Krijg ik Parkinson? probeert Laura onder meer antwoord te krijgen op deze vraag.

Top-expert neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen laat weten Laura’s zorgen niet weg te kunnen nemen. Dit is het begin van een zoektocht naar de risico’s van blootstelling aan pesticiden. Is er een manier om zeker te weten dat je de ziekte van Parkinson krijgt? Of is het een soort loterij, eentje die je niet wilt winnen?

Pesticiden

Laura onderzoekt wat er bekend is over de link tussen Parkinson en pesticiden. Waarom zijn die middelen niet gewoon helemaal verboden? En wat gebeurt er als je daadwerkelijk de ziekte van Parkinson krijgt?

De 5-delige podcast-serie Krijg ik Parkinson? is niet alleen het verhaal van Laura’s persoonlijke zoektocht naar de risico's, maar vertelt ook de ervaringen van mensen die dagelijks met de ziekte te maken hebben en de soms ingrijpende effecten van de behandeling die ze kiezen.

Luister hier deze podcast

Ga terug naar het overzicht van alle podcasts over parkinson

Labels:

Terug naar boven