Parkinson Op Maat Event 14 oktober 2022

Parkinson Op Maat Event 14 oktober 2022

12 december 2022

Jolanda Marcé

Voor de vierde keer op rij ging ik op weg naar het jaarlijkse Parkinson Op Maat Event, deze keer in het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Ik kijk er ieder jaar naar uit, het is altijd een bijzondere leerzame dag en fantastisch georganiseerd door het Radboud UMC. De opkomst was enorm, ruim 600 bezoekers. De zorgzaamheid en persoonlijke benadering van het Parkinson Op Maat team tijdens de studiedagen zag ik meteen bij binnenkomst terug. Mijn assessor van een paar jaar geleden herkende mij meteen en heette mij van harte welkom.

Door: Jolanda Marcé

Onder de 600 bezoekers waren vooral de deelnemers aan vier parkinsonstudies aanwezig: de Parkinson Op Maat-studie, Parkinson Op Maat De Novo, de PPMI-studie en de Orchestra-studie. 

Er was veel aandacht voor deze studies en ik was in het bijzonder geinteresseerd in de eerste resultaten van de Parkinson Op Maat studie. Wat hebben de metingen met het Verily onderzoeks horloge opgeleverd? Uiteraard zijn er veel data verzameld die nog geanalyseerd moeten worden maar de metingen geven ook een nieuwe kijk op de onderzoeken in de spreekkamer. Het horloge meet bijvoorbeeld continue de aanwezigheid van tremoren en die zie je keurig terug in een grafiek. Het op deze manier meten laat zien dat iedereen tremoren heeft, ook de mensen die het zelf niet waarnemen. Zelfs de dokter in de spreekkamer zal een tremor niet altijd waarnemen op enig moment. De kans is groot dat artsen andere adviezen gaan geven als de objectieve metingen, wel of niet online af te lezen, standaard worden.

Hoewel er nuttige onderzoeken werden gepresenteerd wil ik het onderzoek van Willanka Kapelle, Vrouw en Parkinson, in het bijzonder noemen. We staan er niet altijd bij stil maar vrouwen krijgen ook parkinson, en ook jonge vrouwen die nog zwanger willen worden. Willanka onderzoekt de invloed van hormonale schommelingen op parkinsonsymptomen. Wat goed dat daar nu aandacht aan geschonken wordt. 

Er was ook aandacht en tijd voor individuele vragen die werden beantwoord door hoofdonderzoeker en neuroloog Bas Bloem, samen met zijn collega’s. Alle laatste ontwikkelingen op het gebied van parkinson werden helder en duidelijk uitgelegd. Wat een hot item is momenteel, zijn de ziekmakende pesticiden/bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn individueel niet verboden maar het gevaar zit in het combineren van die middelen. Bas Bloem betoogt met veel passie dat hij er alles aan gaat doen om dit gif op Europees gebied verboden te krijgen. Ik heb daar alle vertrouwen in.                                                                                                                                   

Voor we weer huiswaarts keren is er nog even tijd voor bewegen en ontspannen door middel van yoga. Allemaal even gaan staan en lekker rekken en strekken. Een leuk initiatief van yoga4parkinson.

Voortaan worden we ’s-ochtends wakker met de ParkinZonnegroet, heerlijk!

Jolanda Marcé

 

  

 

 

Labels:

Terug naar boven