Boeren Derk en Jan Willem verrast door aangetroffen bestrijdingsmiddelen in huis: 'Het is wel de plek waar je dagelijks verblijft'

Boeren Derk en Jan Willem verrast door aangetroffen bestrijdingsmiddelen in huis: 'Het is wel de plek waar je dagelijks verblijft'

2 februari 2023

Nieuw onderzoek laat zien dat er grote aantallen bestrijdingsmiddelen in huisstof op boerderijen zijn gevonden. Boeren Derk en Jan Willem zijn verrast door aangetroffen pesticiden in huis. Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde aandacht aan het Europese SPRINT-onderzoek. Neuroloog Bas Bloem vertelt in de studio over parkinson en pesticiden en de studieresultaten.

EenVandaag-transparant-300x75

In de zomer van 2021 hebben wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Nijmegen de monsters genomen. Dat gebeurde bij 24 Groningse en Friese boeren, 23 buren van de boeren en 24 inwoners van de stad Groningen. Bij de deelnemende boerenbedrijven gaat het om 9 gangbare bedrijven die bestrijdingsmiddelen gebruiken en 7 biologische bedrijven.

De studie maakt onderdeel uit van het Europese SPRINT-onderzoek waaraan onderzoekers in 10 Europese landen en Argentinië meedoen. Dat gebeurt in de opdracht van de Europese Commissie, die wil weten hoe er het beste een duurzame transitie kan plaatsvinden die het gebruik van bestrijdingsmiddelen vermindert. (Bron: EenVandaag)

Bekijk hier deze uitzending van EenVandaag

Labels:

Terug naar boven