Hersenstichting kent subsidie toe aan Yoga4Parkinson

Hersenstichting kent subsidie toe aan Yoga4Parkinson

8 februari 2023

Met het toekennen van een sport- en beweegsubsidie draagt de Hersenstichting bij aan de missie van Yoga4Parkinson: yoga dichterbij parkinson brengen. “Iedereen moet kunnen bewegen, ook als dat niet vanzelfsprekend (meer) is.”

Laagdrempelig bewegen

Yoga is een laagdrempelige manier van bewegen, die ieder op zijn eigen niveau kan beoefenen. Daarnaast blijken uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken de positieve effecten van yoga bij de ziekte van Parkinson. Oprichtster van Yoga4Parkinson Marjan Overdiep wil met haar organisatie iedereen met parkinson de kans bieden deze voordelen zelf te ervaren: “Al onze activiteiten zijn erop gericht om het voor mensen met de ziekte van Parkinson zo gemakkelijk mogelijk te maken om aan yoga te doen. De financiële steun van de Hersenstichting komt daarbij goed van pas.”

Tegemoetkoming in de kosten

Met de financiële injectie van de Hersenstichting wil Yoga4Parkinson mensen met parkinson die om financiële redenen geen yogales kunnen volgen, tegemoetkomen in de kosten. Zij kunnen hierover contact opnemen via www.yoga4parkinson.nl. Ook leidt de stichting yogadocenten in het hele land op tot Yoga4Parkinsondocent. Overdiep: “Yogadocenten die niet de middelen hebben om onze eendaagse specialisatie te doen, kunnen onder voorwaarden ook geholpen worden”. Daarnaast wordt een deel van het toegekende bedrag van de Hersenstichting besteed aan een oefenboek dat in de maak is. Daarmee kunnen mensen ook thuis aan de slag met Yoga4Parkinson. Verder wordt geld gestoken in informatieverstrekking: “Nog lang niet iedereen is op de hoogte van de positieve effecten van yoga. Bovendien denken mensen nog steeds dat yoga zweverig is, of dat je er lenig voor moet zijn. Daar willen we graag verandering in brengen.”

Beter omgaan met angst en onzekerheid

Yoga4Parkinson

Overdiep – zelf ook parkinson - richtte haar organisatie enkele jaren geleden op, nadat ze aan den lijve ondervond hoeveel baat ze had bij yoga. “Mijn lichaamshouding verbeterde, ik kreeg meer spierkracht en ik leerde hoe ik de onzekere vooruitzichten van mijn aandoening makkelijker kan hanteren. Yoga helpt je dus niet alleen soepeler en sterker te worden, maar leert je ook hoe je beter kunt omgaan met angst en onzekerheid.”

Sport- en beweegsubsidie Hersenstichting

De Hersenstichting maakt zich sterk voor inclusief sport- en beweegaanbod voor mensen (van alle leeftijden) met een hersenaandoening. De sport- en beweegsubsidie geeft financiële ondersteuning aan initiatieven die als doel hebben om meer mensen met een hersenaandoening de mogelijkheid te bieden te (blijven) bewegen door middel van het creëren van toegankelijk en passend aanbod. Dit geldt voor beweeginitiatieven in de breedste zin van het woord.

Labels:

Terug naar boven