Tandartsen sluiten aan bij ParkinsonNet

Tandartsen sluiten aan bij ParkinsonNet

2 maart 2023

Mooi nieuws: ParkinsonNet is een zorgdiscipline rijker! Sinds december 2022 zijn namelijk ook tandartsen aangesloten bij ParkinsonNet.

Goede mondzorg is belangrijk

tandenborstel

U verwacht het misschien niet snel, maar goede mondzorg is belangrijk voor mensen met parkinson(isme). Waarom? De mond is een essentieel onderdeel van het leven. U praat en eet ermee en in het dagelijks leven ligt veel focus op de mond. Naarmate de parkinson vordert, groeien de mondproblemen. Denk aan moeite met slikken en kauwen, tanden die afbreken door grote kauwkracht, vaker en harder knarsen, of juist de kaken niet meer van elkaar afkrijgen. Andere problemen liggen rondom mondhygiëne. Mensen krijgen de mond niet meer schoongemaakt, poetsen is een probleem. Dat kan weer voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen.

Voordelen

Onder meer Stichting Mondzorg & Parkinson nam contact met ParkinsonNet op en samen onderzochten zij de mogelijkheden tot aansluiten bij ParkinsonNet. Na een jaar lange pilot in 2021-2022 zagen zowel aangesloten zorgverleners, mensen met parkinson én de tandartsen zelf de voordelen van samenwerken aan betere parkinsonzorg.

Zo hadden de tandartsen dankzij deelname aan de pilot niet alleen waardevolle nieuwe kennis verkregen, maar ook toegang tot andere regionale ParkinsonNet-collega’s die het onderwerp mondzorg belangrijk vinden.

Naast diëtetiek en logopedie is er nu nog een discipline binnen ParkinsonNet waarbij de mond(zorg) centraal staat. De raakvlakken van deze disciplines bieden natuurlijk veel potentie voor onderlinge samenwerking!

Meer weten over mondzorg?

Meer weten over mondzorg bij parkinson(isme)?
Beluister de podcast of bekijk de uitzending van ParkinsonTV.

 

Terug naar boven