Apomorfinepomp

Apomorfinepomp

9 maart 2023

Apomorfine is een stof die de werking van dopamine nabootst. U kunt dit medicijn binnenkrijgen via een pomp.

U gebruikt al extra medicijnen tegen de ziekte van Parkinson. Maar de medicijnen werken niet goed genoeg meer. Op één dag wisselen perioden met veel klachten en weinig klachten elkaar weer af. Dan komt u mogelijk in aanmerking voor behandeling met apomorfine als aanvullende medicatie.

Apomorfine is een stof die de werking van dopamine nabootst. Het is een ander medicijn dan morfine. Het is geen pijnstiller en werkt niet verslavend. U krijgt dit medicijn binnen via een pomp. Doordat de pomp continu apomorfine afgeeft, blijft de hoeveelheid in uw bloed en hersenen gelijkmatig. Hierdoor schommelt u minder tussen ON- en OFF-fases.

Hoe werkt de behandeling met de apomorfinepomp?

U prikt elke dag een naaldje onder uw huid. Steeds op een andere plek in uw buik of bovenbeen. De naald zit met een slangetje vast aan een pompje met apomorfine. U draagt het pompje de hele dag bij u. Door het slangetje krijgt u steeds apomorfine onder uw huid. Dit is maximaal 18 uur per dag. Meestal is dit overdag. Het kan ook ‘s nachts. Soms hoeft u minder parkinsonmedicijnen te gebruiken.

Welke invloed heeft de apomorfinepomp op mijn klachten?

U heeft minder vaak klachten. Deze klachten duren korter en worden minder (off-tijd): stijf, beven, langzaam bewegen. U heeft minder last van uw klachten bij de dingen die u elke dag doet. 

Kan ik deze behandeling zelf aanpassen?

Bespreek dit altijd met uw neuroloog. U kunt een extra hoeveelheid medicijn aan uzelf geven.

Wat is mogelijk als deze extra behandeling niet meer genoeg is?

U kunt meer medicijn per dag krijgen. Of de pomp kan langer aan op een dag. Of u kunt meer extra medicijn krijgen. Of vaker op een dag. U kunt misschien DBS krijgen. 

Welke bijwerkingen komen het meest voor?

Klachten van de huid zoals rode huid of bultjes komen voor bij 71 van de 100 mensen. Bij 6 van de 100 mensen zijn deze klachten ernstig. Misselijk zijn komt voor bij 6 van 100 mensen en problemen met gevoel en gedrag bij 16 van 100 mensen. Andere bijwerkingen kunnen zijn: slaperig zijn, dingen zien die er niet zijn (hallucinaties) en lagere bloeddruk bij staan (orthostatische hypotensie).

Ga terug naar het themadossier over geavanceerde therapieën

Labels:

Terug naar boven