Subsidie voor het effectiever maken van diepe hersenstimulatie (DBS)

Subsidie voor het effectiever maken van diepe hersenstimulatie (DBS)

12 december 2024

ZonMw biedt 18 gepromoveerde en gespecialiseerde clinici de kans om hun eerste eigen wetenschappelijke onderzoekslijn op te zetten. Met deze persoonsgebonden subsidie gaan zij gedurende een periode van 2 tot 5 jaar wetenschappelijk onderzoek doen gebaseerd op vragen vanuit de kliniek. Op deze manier vormen de onderzoekers een brug tussen de klinische praktijk en de wetenschap. Een van deze onderzoekers is Dr. Maarten Bot, neurochirurg in het Amsterdam UMC.

Bron: ZonMw

Maarten Bot ontvangt deze subsidie voor het onderzoek: Diepe hersenstimulatie effectiever maken door toepassen van 7 Tesla MRI en magnetoencefalografie.

Samenvatting van het onderzoek

Diepe hersenstimulatie (DBS) is een effectieve behandeling bij de ziekte van Parkinson. Het effect van DBS berust op de modulatie van disfunctionerende motorische hersennetwerken, door het toedienen van elektrische pulsen in de diepgelegen hersenkernen (ter grootte van een koffieboon).

De verbetering na DBS is echter variabel en 20% van de van de behandelde patiënten profiteert beneden verwachting. Door visualisatie van hersennetwerken met behulp van 7 Tesla MRI en magnetoencefalografie (MEG) kan DBS-elektrode plaatsing en elektrische programmering nauwkeuriger gericht worden op het motorische netwerk. De patiënt-specifieke netwerkanalyse kan de effectiviteit van DBS verhogen door meer verbetering van motorische symptomen en kwaliteit van leven. Met de resultaten kunnen we van de 7 Tesla MRI en MEG onderzoeken een open access database inclusief connectomen maken; toepasbaar in elk centrum ter voor zowel klinische als fundamentele studies.

Lees het artikel op de website van ZonMw

Terug naar boven