Berichten over Pesticiden

1. Update Zembla naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad

Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad met betrekking tot het  gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen heeft het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma het betreffende dossier op de website geüpdatet.

2. NPORadio1: Gebruik ziekmakend landbouwgif moet omlaag

Het wordt steeds duidelijker dat landbouwgif verantwoordelijk is voor veel ziektes. Neuroloog Bas Bloem vertelt hierover in het radioprogramma De Nieuws BV op radio 1.

3. EenVandaag: Voor het eerst naar ons geluisterd

Advies Gezondheidsraad over landbouwgif 'met gejuich' ontvangen: 'Voor het eerst naar ons geluisterd', aldus EenVandaag op haar website.

Toon volledig bericht

4. Advies Gezondheidsraad: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen uit voorzorg terugdringen!

De Gezondheidsraad brengt vandaag het vervolgadvies gewasbescherming en omwonenden uit aan de minister voor Medische Zorg en Sport, de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

5. Reactie minister Schouten op onze brief

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gereageerd op de brief die de Parkinson Vereniging eind 2019 naar haar stuurde over de mogelijke relatie tussen gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.

6. Update parkinson en gewasbeschermingsmiddelen

Op 18 en 19 mei 2020 wordt er in Europa weer gesproken over gewasbeschermingsmiddelen.

7. Onderzoek meten gezondheidsrisico pesticiden

Er wordt een groot onderzoek opgestart naar een nieuwe methode om de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s in kaart te brengen van pesticiden bij mens, dier, plant en bodemleven.

Toon volledig bericht

8. Parkinson neuroloog Bas Bloem en Monique Bosman (lid van de Parkinson Vereniging) in Op1

Naar aanleiding van het uitkomen van het boek van neuroloog Bas Bloem sprak hij op NPO1 over een aantal onderwerpen, waaronder de relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het ontstaan van parkinson.

Toon volledig bericht

9. Toelating of verbod voor Mancozeb in Europa?

Het bericht in Trouw waar de Parkinson Vereniging aan heeft meegewerkt, heeft geleid tot kamervragen. Dit kan mogelijk invloed hebben op het Europese besluit over Mancozeb.