Berichten over Onderzoek: nieuws

  1. Start project implementatie innovaties online logopedie voor mensen met verstaanbaarheidsproblemen

    Recent onderzoek naar online logopedie bij parkinson (de Perspective-studie) laat zien dat online behandelen van problemen met verstaanbaarheid, mensen met parkinson of ataxie helpt. Twee specifieke onderdelen maken deze behandeling tot een succes. 

    Toon volledig bericht

  2. Wat doet intensief trainen in de hersenen?

    De werkgroep wetenschapsnieuws bespreekt een onderzoeksartikel over wat er te zien is in de hersenen als effect van beweging.

    Toon volledig bericht

  3. Eén hele tablet of twee halve?

    Twee halve tabletten in plaats van één hele van het parkinsonmedicijn carbidopa/levodopa verkleint schommelingen van de werkzame stoffen in het bloed en daarmee de kans op beweegklachten, zo wijst een nieuwe Amerikaanse studie uit.

    Toon volledig bericht

  4. Bart van de Warrenburg benoemd tot hoogleraar Zeldzame en Erfelijke Bewegingsstoornissen

    Neuroloog Bart van de Warrenburg is benoemd tot hoogleraar Zeldzame en Erfelijke Bewegingsstoornissen aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Hij brengt genetische oorzaken en ziektemechanismen van bewegingsstoornissen in kaart. Daarnaast zoekt hij naar nieuwe vormen van therapie en symptoombehandeling en verbetert zo de kwaliteit van leven van patiënten.

    Toon volledig bericht

  5. Vragenlijst over het beloop en de belasting van bijwerkingen

    Mensen worden steeds meer gevraagd om mee te denken over hun medicatie, maar soms sluit de informatie die u krijgt niet goed aan bij wat u eigenlijk zou willen weten. U wilt misschien weten welke bijwerkingen er zijn van de medicijnen die u gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook hoe lang u last kunt hebben van bijwerkingen.

    Toon volledig bericht

  6. Vragenlijst over patiëntveiligheid in de zorg

    De Patiëntenfederatie wil graag weten wat de ervaringen van mensen zijn die in de afgelopen 2 jaar in een ziekenhuis of kliniek zijn geweest voor onderzoek, behandeling en/of een (controle)afspraak. Hebben zij zich voldoende veilig gevoeld? En hoe was het contact met de zorgverlener(s)? Is er wel eens iets misgegaan, en hoe is dat opgelost?

    Toon volledig bericht

  7. Stoelgangstransplantatie biedt hoop voor de ziekte van Parkinson

    Een klinische studie van onderzoekers van de Universiteit Gent toont aan dat stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën de symptomen van de ziekte van Parkinson vermindert.

    Toon volledig bericht

  8. Zwaartekracht-subsidie voor onderzoek naar kwaliteitscontrole van schadelijke eiwitten in cellen

    Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 160,5 miljoen euro. In het kader van het programma Zwaartekracht kunnen zij de komende tien jaar baanbrekend onderzoek doen. Een van de projecten richt zich op het beter begrijpen van de (fouten in) eiwitsystemen in ons lichaam, die kunnen leiden tot ziekten als alzheimer, parkinson, taaislijmziekte en hemofilie.

    Toon volledig bericht

  9. Onderzoek Waardevolle Wilsverklaringen

    Denkt u wel eens na over uw wensen en grenzen als het gaat om medische behandeling aan het einde van uw leven? Doe dan mee aan het onderzoek ‘Waardevolle Wilsverklaringen’ van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (LUMC). Deelname kost 10 tot 20 minuten.

    Toon volledig bericht

  10. Deelnemers gezocht voor onderzoek naar vitaliteit in combinatie met freezing

    Met dit project wordt door het Amsterdam UMC en TUDelft onderzocht hoe vitaliteit samenhangt met freezing.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven