Berichten over Medicijnen: nieuws

  1. Dopaminereductietherapie

    Levodopa is een succesvol parkinsonmedicijn, dat een tekort aan dopamine in het brein aanvult en de klachten vermindert. Al in de vorige eeuw waren er discussies over schadelijke effecten die zouden kunnen optreden wanneer er te veel dopamine wordt aangemaakt. Dat zou er dan toe kunnen leiden dat het gebruik van levodopa weliswaar de klachten vermindert maar tegelijkertijd het ziekteproces versnelt. Inmiddels is dit uitgebreid onderzocht met behulp van proefpersonen. Resultaat: het tijdstip waarop met levodopa begonnen wordt heeft geen effect op het ziekteverloop. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk met levodopa te starten. Toch verscheen er onlangs een publicatie waarin werd gesuggereerd dat het verminderen van de dopamineproductie het ziekteproces wellicht zou kunnen remmen. Een verrassend en provocerend voorstel.

    Toon volledig bericht

  2. Minister Agema schrijft kamerbrief over uitspraak tekortenbesluiten geneesmiddelen

    Minister Agema (VWS) informeert de Tweede Kamer over een uitspraak van de Raad van State (RvS) over het tekortenbesluit als instrument bij de oplossing van geneesmiddelentekorten (Bron: Rijksoverheid.nl).

    Toon volledig bericht

  3. Medicijnen uit buitenland halen wordt lastiger door uitspraak hoogste bestuursrechter, zorgen bij patiënten: 'Met stress naar apotheek'

    In Nederland is regelmatig een tekort aan medicijnen tegen aandoeningen als hartklachten, luchtwegproblemen of jicht. Vroeger konden die medicijnen in bulk uit het buitenland gehaald worden, maar dat mag nu alleen nog maar per individueel geval.

    Toon volledig bericht

  4. Patiëntonderzoeker Paulus Bakx behaalt EUPATI-certificaat

    Paulus Bakx, een van de patiëntonderzoekers van de Parkinson Vereniging, heeft de EUPATI Nederland-opleiding afgerond. 

    Toon volledig bericht

  5. Eerder starten met levodopa heeft geen effect op het verloop van de ziekte van Parkinson gemeten over vijf jaar

    In 2011 is een onderzoek gestart dat testte of levodopa naast het effect op de symptomen ook effect heeft op het verloop van de ziekte. In 2024 zijn de resultaten van het vervolg van dit onderzoek gepubliceerd. Het vervolgonderzoek is gedaan om te onderzoeken of eerder beginnen met levodopa op langere termijn, namelijk 5 jaar, niet toch een effect heeft op het verloop van de ziekte of toch zorgt voor meer bijwerkingen. 

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Panagiotis Kelefiotis Stratidakis: Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease

    Op vrijdag 18 oktober 2024 verdedigt Panagiotis Kelefiotis Stratidakis het proefschrift 'Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Toon volledig bericht

  7. Teleurstellend onderzoeksresultaat: diabetesmedicijn exenatide remt parkinson niet

    Onderzoekers hebben aan de deelnemers van de Exenatide-PD3 studie, een fase 3 klinisch onderzoek van diabetesmedicijn exenatide bij parkinson, laten weten dat ze geen remmend effect van het middel hebben gevonden.

    Toon volledig bericht

  8. Promotie Clementine Stuijt: Persoonsgerichte zorg vanuit de apotheek

    Op woensdag 18 september 2024 verdedigt Clementine Stuijt het proefschrift 'The impact of targeted pharmaceutical care interventions on clinical and patient related outcomes' aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

    Toon volledig bericht

  9. Help mee aan meer kennis over bijwerkingen!

    Gebruikt u medicijnen en wilt u bijdragen aan meer kennis over bijwerkingen? Doe dan mee aan de Bijwerkingmonitor! Dit is een online vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb. Hiermee wil Lareb te weten komen welke bijwerkingen u heeft en hoe u deze ervaart. Deze kennis helpt bijwerkingen te voorkomen, te herkennen en te behandelen.

    Toon volledig bericht

  10. Patiënten zijn graag op de hoogte van het beloop van bijwerkingen

    Dat blijkt uit een enquête die 1879 patiënten invulden. Hierin onderzocht Lareb wat patiënten willen weten over het beloop van bijwerkingen en hoe we beter inzicht krijgen in hoeveel last bijwerkingen geven. Met de uitkomsten kan Lareb de Bijwerkingmonitor en informatie over bijwerkingen verbeteren.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven