Berichten over Medicijnen: nieuws

  1. Onderhuidse toediening van levodopa

    Er zijn verschillende geavanceerde therapieën waarmee hinderlijke on-off schommelingen beperkt kunnen worden. Daar is sinds kort een nieuwe methode bij gekomen: levodopapomp met toediening via de huid. De werkgroep wetenschapsnieuws maakte een samenvatting van een overzichtsartikel waarin deze onderhuidse toediening van levodopa uitgebreid beschreven wordt.

    Toon volledig bericht

  2. Deelnemers gezocht voor het LUMA-onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van een nieuw middel bij mensen die parkinson in de vroege fase hebben

    Onderzoekers van het Radboudumc zoeken mensen die deel willen nemen aan het LUMA-onderzoek. Hierbij wordt onderzocht hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel BIIB122 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Parkinson. 

    Toon volledig bericht

  3. Test vragenlijsten over bijwerkingen

    Wilt u een verschil maken in de toekomst van Parkinsonzorg? Help dan mee met het opzetten van een onderzoek naar bijwerkingen!

    Bijwerkingencentrum Lareb is een onderzoek gestart naar bijwerkingen bij mensen met een langdurige ziekte. Dit onderzoek heet de Bijwerkingmonitor.

    Toon volledig bericht

  4. Symmetrel weer leverbaar vanaf 6 mei 2024

    Sinds eind 2023 is er een leveringsprobleem van het parkinsonmedicijn Symmetrel (amantadine). Op deze pagina houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen die er gaande zijn voor wat betreft dit tekort. Update 30 april 2024: het medicijn is weer leverbaar vanaf week 19 (6 mei t/m 10 mei).

    Toon volledig bericht

  5. Promotie Nicol Oonk: Optimizing medication management for parkinson's patients in primary care - challenges, opportunities and future perspectives

    Op vrijdag 26 april 2024 verdedigt Nicol Oonk haar proefschrift 'Optimizing medication management for parkinson's patients in primary care - challenges, opportunities and future perspectives' aan de Universiteit Twente.

    Toon volledig bericht

  6. Nieuwe alliantie moet einde maken aan medicijntekorten: "Meer zelf produceren in Europa"

    De Europese lidstaten gaan beter samenwerken om tekorten van geneesmiddelen aan te pakken. Daarvoor wordt vandaag, op initiatief van België, de Critical Medicines Alliance in het leven geroepen. Doel is ook om uiteindelijk weer zelf meer geneesmiddelen te produceren en zo minder afhankelijk te worden van landen als China of India (Bron: VRT.be).

    Toon volledig bericht

  7. Eén hele tablet of twee halve?

    Twee halve tabletten in plaats van één hele van het parkinsonmedicijn carbidopa/levodopa verkleint schommelingen van de werkzame stoffen in het bloed en daarmee de kans op beweegklachten, zo wijst een nieuwe Amerikaanse studie uit.

    Toon volledig bericht

  8. Vragenlijst over het beloop en de belasting van bijwerkingen

    Mensen worden steeds meer gevraagd om mee te denken over hun medicatie, maar soms sluit de informatie die u krijgt niet goed aan bij wat u eigenlijk zou willen weten. U wilt misschien weten welke bijwerkingen er zijn van de medicijnen die u gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook hoe lang u last kunt hebben van bijwerkingen.

    Toon volledig bericht

  9. Het CHDR doet onderzoek naar veranderingen in het GBA1 gen bij de ziekte van Parkinson

    Een verandering in het GBA1 gen is de meest voorkomende risicofactor voor Parkinson. Het CHDR voert een genetisch screeningsonderzoek uit naar GBA1 ter voorbereiding op een nieuwe medicijnstudie.

    Toon volledig bericht

  10. Patiëntenfederatie Nederland: snel actie nodig tegen medicijntekort

    Teveel patiënten in Nederland worden te vaak geconfronteerd met de nare gevolgen van medicijntekorten en deze tekorten nemen alleen maar toe. Volgens de Patiëntenfederatie is er snel actie nodig om ergere gevolgen in de toekomst te voorkomen. Deze dringende boodschap heeft de  Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer overgebracht waar over medicijntekorten gedebatteerd werd. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven