Berichten over Lijf: nieuws

 1. Promotie Larissa Meijer: Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch

  Op donderdag 4 april 2024 verdedigt Larissa Meijer haar proefschrift 'Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch' aan de Universiteit Utrecht.

  Toon volledig bericht

 2. Oproep: invullen online vragenlijst over blaasklachten

  Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum doen onderzoek naar blaasklachten bij de ziekte van Parkinson. Heeft u de ziekte van Parkinson? Vul dan de vragenlijst in.

  Toon volledig bericht

 3. Landelijke implementatie succesvolle 'Voice trainer'

  ParkinsonNet ontving een ZonMw-subsidie om online logopedie bij parkinson landelijk te implementeren.

  Toon volledig bericht

 4. REM-slaap gedragsstoornis (RBD) sleutel tot parkinsonzorg op maat

  Een groep Franse wetenschappers heeft onderzocht in welke mate REM-slaap gedragsstoornis bij mensen met parkinson het verloop van de ziekte beïnvloedt.

  Toon volledig bericht

 5. Parkinson: bijna de helft heeft ook slaapapneu

  We weten al langer dat apneu geregeld vóórkomt bij mensen met de ziekte van Parkinson, maar niet hoe vaak. Evenmin kennen we het verband tussen beide aandoeningen, en welke rol dopamine en verwante stoffen en medicijnen hierbij spelen.

  Toon volledig bericht

 6. Proefschrift M. van Hooren over stem- en slikproblemen bij parkinson

  Donderdag 7 december verdedigt Michel van Hooren zijn proefschrift getiteld ‘the impact of oropharyngeal dysphagia and dysphonia on health-related quality of life in Parkinson’s Disease’ aan de universiteit van Maastricht.

  Toon volledig bericht

 7. Parkinson Vereniging werkt mee aan richtlijn over slikproblemen in de langdurige zorg

  Een richtlijn kan gebruikt worden door cliënten en naasten. Bijvoorbeeld om na te gaan of de juiste zorg wordt geboden. Deze richtlijn is opgesteld om de kwaliteit van de langdurige zorg voor dit onderwerp te verbeteren. Het bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten, gecombineerd met ervaring en kennis van zorgverleners, mensen in de langdurige zorg en hun naasten.

  Toon volledig bericht

 8. DBS verbetert de slaapkwaliteit bij de ziekte van Parkinson

  Slaapstoornissen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson. Diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus (STN-DBS) is een steeds meer toegepaste ingreep, die ervoor zorgt dat de hersengebieden die de bewegingen aansturen continu worden gestimuleerd. Daardoor worden ook schommelingen van de dopaminegehalten (ON en OFF perioden) voorkomen.

  Toon volledig bericht

 9. GEZOCHT: deelnemers vragenlijststudie over speekselproblemen

  Zou u willen bijdragen aan het verkrijgen van een beter inzicht in de speekselproblematiek bij de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Lees dan vooral verder! Mijn naam is Beau van Dijk en ik ben derdejaars masterstudent tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

  Toon volledig bericht

 10. Gezocht: deelnemers met MSA of parkinson voor Heads-Up studie

  Heads Up: Schuin slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten.

  In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en parkinson kan verminderen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven