-
Promotie Constant Verschuur: Levodopa in Early Parkinson's Disease
Op woensdag 16 april 2025 verdedigt Constant Verschuur het proefschrift 'Levodopa in Early Parkinson's Disease' aan de Universiteit van Amsterdam.
-
Heeft het nemen van ontstekingsremmers effect op het krijgen van de ziekte van Parkinson?
Er zijn aanwijzingen dat ontstekingsreacties een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van parkinson. Het ligt daarom voor de hand om te kijken of middelen die ontstekingsreacties remmen iets doen op parkinson. In de studie die we hier bespreken, is onderzocht hoe vaak parkinson optrad bij mensen die voor auto-immuunziekten, zoals reuma of psoriasis, ontstekingsremmers namen.
-
Innovatie van bestaande apomorfinepomp en toedieningsvorm
Wanneer tabletten geen voldoende effect hebben om de symptomen van parkinson te beheersen, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een pomptherapie die continu medicatie kan toedienen. Bij één van deze pomptherapieën (APO-go® apomorfine voor subcutane injectie)1 heeft een innovatie plaatsgevonden waarover u in dit bericht meer kunt lezen.
-
Bent u verzekerd bij CZ en gebruikt u (normaal gesproken) Madopar disper? Let dan goed op!
CZ heeft besloten om voor Madopar disper de medicatie levodopa/benserazide als preferent middel aan te wijzen. Dat betekent dat als u met uw recept Madopar disper naar de apotheek gaat en de apotheek het middel opzoekt in het elektronisch systeem, de apotheek ziet dat levodopa/benserazide het 1e keus middel is dat CZ vergoedt. Levodopa/benserazide is echter niet hetzelfde als Madopar disper.
-
Promotie Frouke Nijhuis: Decision-making for advanced therapies in Parkinson's disease: It takes a shared choreography
Op donderdag 23 januari 2025 verdedigt Frouke Nijhuis het proefschrift 'Decision-making for advanced therapies in Parkinson's disease: It takes a shared choreography' aan de Radboud Universiteit.
-
10 jaar geneesmiddelentekorten: enorme impact
De KNMP heeft als apothekersorganisatie een analyse gemaakt van de impact van geneesmiddelentekorten over een periode van tien jaar. Ook over 2024 was de impact weer enorm. Ruim 4,5 miljoen mensen zijn geraakt door een geneesmiddeltekort. Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie: “We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet”. (Bron: KNMP.nl)
-
Wat willen mensen met parkinson weten over het beloop van bijwerkingen?
Bijwerkingencentrum Lareb deed onderzoek naar wat mensen willen weten over het beloop van bijwerkingen. In een infographic toont Lareb de resultaten.
-
Vakbonden kondigen nieuwe stakingen apotheekmedewerkers aan
Op donderdag 9 en vrijdag 10 januari gaan medewerkers van apotheken door heel Nederland opnieuw staken. Bijna 2000 apotheken zijn die dagen dicht, melden vakbonden CNV en FNV (Bron: NOS.nl).
-
Medicijn propranolol vermindert trillen bij parkinson
Het standaard medicijn levodopa werkt niet altijd tegen trillen bij parkinson, vooral niet in stresssituaties. Propranolol werkt dan wel, en geeft daarmee inzicht in de rol van het stresssysteem bij trillen. Uit MRI-scans blijkt dat propranolol direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Artsen kunnen het middel overwegen wanneer levodopa niet goed werkt.
-
Patiëntenfederatie Nederland: grote zorgen om aangekondigde apotheekstakingen
Patiëntenfederatie Nederland maakt zich grote zorgen over de aangekondigde stakingen in de apotheeksector, die kunnen leiden tot sluiting van apotheken van maar liefst de hele kerstweek. Dit is een onacceptabel risico voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicijnen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 6
- Volgende pagina