Berichten over Medicijnen: nieuws

  1. EditieNL: vaccin dat parkinson vertraagt?

    Onderzoeksbureau CHDR test een vaccin dat parkinson mogelijk zou kunnen vertragen of wellicht zou kunnen remmen. De resultaten van dit onderzoek zijn hoopgevend, maar het kan nog jaren duren voordat het eventueel op de markt komt. Meer onderzoek is nodig. Bekijk hieronder de reportage hierover van het programma EditieNL.

    Toon volledig bericht

  2. Positieve resultaten in klinische studie naar middel UB-312 bij parkinson

    CHDR (Centre for Human Drug Research) deelde deze week de resultaten van de fase 1 klinische studie naar de werking van UB-312 bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine. Deze studie is een belangrijke stap in de zoektocht naar een actieve immunologische benadering van de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  3. Een onderzoek naar de veiligheid en effecten van nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Helpt u mee?

    Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden doet onderzoek naar een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. De huidige behandeling van de ziekte van Parkinson onderdrukt sommige symptomen, maar vertraagt de verergering van de ziekte niet.

    Toon volledig bericht

  4. Promotie Eva Thijssen: Clinical pharmacology studies investigating novel formulations of dopaminergic drugs

    Woesndag 12 juni 2024 verdedigt Eva Thijssen het proefschrift: "Clinical pharmacology studies investigating novel formulations of dopaminergic drugs".

    Toon volledig bericht

  5. Een diabetesmedicijn bij vroege parkinson, een goed idee?

    Er is de laatste tijd veel te doen over een nieuwe generatie diabetesmedicijnen, de zogenaamde GLP-1 receptor agonisten (zie kader). De meeste publiciteit gaat naar de toepassing om overgewicht en obesitas te bestrijden. Maar, en daar gaat het hier over, mogelijk hebben deze middelen ook een toepassing bij de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  6. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt? (vervolg)

    Er bestaan momenteel nog geen geneesmiddelen, die de ziekte van Parkinson of sommige parkinsonismen kunnen afremmen of stoppen. Toch wordt er al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dergelijke middelen. Al eerder berichtten wij over onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen tegen parkinson. Het hier beschreven onderzoek is een vervolg op deze eerdere studies.

    Toon volledig bericht

  7. Brief van Patiëntenfederatie Nederland aan commissie VWS over debat hulp- en geneesmiddelenbeleid

    Op 30 mei debatteert de vaste Kamercommissie van VWS over Hulp- en Geneesmiddelenbeleid. Patiënten moeten kunnen rekenen op tijdige beschikbaarheid van geneesmiddelen en passende hulpmiddelen(zorg). Om medische fouten te voorkomen is het essentieel dat medicatiegegevens snel beter uitgewisseld kunnen worden. Patiëntenfederatie Nederland geeft in een brief belangrijke verbeterpunten mee.

    Toon volledig bericht

  8. Apothekers zijn één werknemer fulltime kwijt aan oplossen medicijntekort

    Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten.

    Toon volledig bericht

  9. Ruim helft van medicijngebruikers heeft last van medicijntekorten

    Meer dan de helft (53%) van de medicijngebruikers in Nederland heeft het afgelopen halfjaar last gehad van medicijntekorten en het probleem neemt toe. Dat blijkt uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland onder meer dan 7000 patiënten uit haar achterban. Patiënten ervaren hier vaak hele nare gevolgen door. 

    Toon volledig bericht

  10. Onderhuidse toediening van levodopa

    Er zijn verschillende geavanceerde therapieën waarmee hinderlijke on-off schommelingen beperkt kunnen worden. Daar is sinds kort een nieuwe methode bij gekomen: levodopapomp met toediening via de huid. De werkgroep wetenschapsnieuws maakte een samenvatting van een overzichtsartikel waarin deze onderhuidse toediening van levodopa uitgebreid beschreven wordt.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven