Berichten over Medicijntekort

 1. Minister Kuipers ziet af van modernisering van GVS

  In het regeerakkoord van Rutte-III was afgesproken om een structurele bezuiniging van € 140 miljoen op extramurale geneesmiddelen te realiseren. Hieronder vallen ook de geneesmiddelen die worden ingezet voor de ziekte van Parkinson en/of Parkinsonisme. Het ministerie van VWS wilde dit bereiken door het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) te moderniseren. Op onze website hebben wij u hierover regelmatig geïnformeerd.

  Toon volledig bericht

 2. Terugroepactie rasagiline CF 1 mg, tabletten, batch nr 11FKKC (Update)

  Een van onze leden meldde ons dat er een terugroep actie (recall) is voor rasagiline. Het gaat om de recall van rasagiline CF 1 mg, tabletten, batch nr 11FKKC. (Bron: KNMP)

  Toon volledig bericht

 3. Brief commissiedebat geneesmiddelenbeleid 22 maart

  Er is door de Patiëntenfederatie Nederland een brief over het geneesmiddelenbeleid gestuurd naar de Vaste Kamercommissie voor VWS. Deze brief is mede namens de Parkinson Vereniging gestuurd, die voor de belangen van mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen opkomt.

  Toon volledig bericht

 4. Antwoorden op Kamervragen over naderend medicijninfarct

  Het lid Van Haga (Groep Van Haga) stelde vragen over een naderend ‘medicijninfarct’ aan minister Ernst Kuipers (2022Z26424, ingezonden 28 december 2022).

  Toon volledig bericht

 5. Voor goedkope medicijnen betalen we te weining , voor dure te veel (Academie Nieuwezorg)

  Nooit eerder was er zo'n groot tekort aan medicijnen in ons land. Voor de oorzaak wordt gewezen naar problemen met productie van grondstoffen en geneesmiddelen in landen zoals China, maar ook het strikte Nederlandse preferentiebeleid is verantwoordelijk voor de huidige medicijnschaarste. Dit voorkeursbeleid houdt in dat op het moment dat er meerdere aanbieders zijn van een identiek (generiek) geneesmiddel, enkel de goedkoopste variant (volledig) zal worden vergoed. (Bron: Academie Nieuwezorg)

  Toon volledig bericht

 6. Als overheid niet ingrijpt, is de medicijnencrisis snel een feit (FD.nl)

  Het tekort aan medicijnen loopt dit jaar nog verder op. Daarvoor waarschuwen huisartsen, specialisten en apothekers in een brandbrief aan de minister. De overheid moet streng regie gaan voeren over de productie, vindt emeritus hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen. (Bron: FD.nl)

  Toon volledig bericht

 7. Medicijntekort: levodopa/carbidopa breder beschikbaar door besluit Inspectie Gezondheidszorg

  Regelmatig krijgen we op het bureau meldingen van leden dat hun medicatie niet geleverd kan worden. En dat is voor mensen met parkinson erg vervelend. De laatste tijd was levodopa/carbidopa met vertraagde afgifte vaker niet leverbaar. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een besluit heeft genomen waardoor deze medicatie in Nederland weer breder beschikbaar komt.

  Toon volledig bericht

 8. Verantwoord wisselen van medicatie

  Er is met alle betrokken partijen een vernieuwde leidraad uitgegeven over verantwoord wisselen van medicijnen. Met als doel dat de voorschrijver, apotheker en zorgverzekeraar vanuit hun professionele verantwoordelijkheid gezamenlijk zorg dragen voor een veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik. 

  Toon volledig bericht

 9. Uitstel modernisering geneesmiddelen vergoedingssysteem tot januari 2024

  GVS staat voor Geneesmiddelenvergoedingssysteem. In het GVS wordt de vergoeding van medicijnen geregeld.

  Toon volledig bericht

 10. Medicijntekorten levodopa/carbidopa 125 mg met vertraagde afgifte

  Regelmatig krijgen we op het bureau meldingen van leden dat hun medicatie niet geleverd kan worden voor een bepaalde tijd. En dat is voor mensen met parkinson erg vervelend. De laatste tijd was levodopa/carbidopa 125 mg met vertraagde afgifte vaker niet leverbaar. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een besluit heeft genomen waardoor deze medicatie wel weer beschikbaar komt.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven