Berichten over Medicijntekort

 1. Brief van Patiëntenfederatie Nederland aan commissie VWS over debat hulp- en geneesmiddelenbeleid

  Op 30 mei debatteert de vaste Kamercommissie van VWS over Hulp- en Geneesmiddelenbeleid. Patiënten moeten kunnen rekenen op tijdige beschikbaarheid van geneesmiddelen en passende hulpmiddelen(zorg). Om medische fouten te voorkomen is het essentieel dat medicatiegegevens snel beter uitgewisseld kunnen worden. Patiëntenfederatie Nederland geeft in een brief belangrijke verbeterpunten mee.

  Toon volledig bericht

 2. Apothekers zijn één werknemer fulltime kwijt aan oplossen medicijntekort

  Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten.

  Toon volledig bericht

 3. Symmetrel weer leverbaar vanaf 6 mei 2024

  Sinds eind 2023 is er een leveringsprobleem van het parkinsonmedicijn Symmetrel (amantadine). Op deze pagina houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen die er gaande zijn voor wat betreft dit tekort. Update 30 april 2024: het medicijn is weer leverbaar vanaf week 19 (6 mei t/m 10 mei).

  Toon volledig bericht

 4. Nieuwe alliantie moet einde maken aan medicijntekorten: "Meer zelf produceren in Europa"

  De Europese lidstaten gaan beter samenwerken om tekorten van geneesmiddelen aan te pakken. Daarvoor wordt vandaag, op initiatief van België, de Critical Medicines Alliance in het leven geroepen. Doel is ook om uiteindelijk weer zelf meer geneesmiddelen te produceren en zo minder afhankelijk te worden van landen als China of India (Bron: VRT.be).

  Toon volledig bericht

 5. Hart van Nederland: medicijntekort Symmetrel

  Het SBS6 actualiteitenprogramma 'Hart van Nederland' besteedde op woensdag 17 april 2024 aandacht aan het tekort van het medicijn Symmetrel. 

  Toon volledig bericht

 6. Patiëntenfederatie Nederland: snel actie nodig tegen medicijntekort

  Teveel patiënten in Nederland worden te vaak geconfronteerd met de nare gevolgen van medicijntekorten en deze tekorten nemen alleen maar toe. Volgens de Patiëntenfederatie is er snel actie nodig om ergere gevolgen in de toekomst te voorkomen. Deze dringende boodschap heeft de  Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer overgebracht waar over medicijntekorten gedebatteerd werd. 

  Toon volledig bericht

 7. Medicijntekort: Symmetrel (amantadine) 100 mg

  Sinds 21 november 2023 komen er berichten binnen van een tekort aan Symmetrel 100 mg (amantadine). De eerste maand was het bericht dat eind december weer geleverd kon worden aan apotheken door producent en leverancier Novartis. Tijdens de kerstvakantie berichtte Farmanco (KNMP Farmanco, meldpunt voor beschikbaarheid geneesmiddelen) dat dit tijdstip veranderde naar week 9  in 2024. En op 8 januari meldt Novartis dat in week 4 van 2024 geleverd gaat worden. Dat is nog een paar weken voordat de mensen met de meeste haast weer Symmetrel tot hun beschikking krijgen.

  Toon volledig bericht

 8. Minister Kuipers ziet af van modernisering van GVS

  In het regeerakkoord van Rutte-III was afgesproken om een structurele bezuiniging van € 140 miljoen op extramurale geneesmiddelen te realiseren. Hieronder vallen ook de geneesmiddelen die worden ingezet voor de ziekte van Parkinson en/of Parkinsonisme. Het ministerie van VWS wilde dit bereiken door het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) te moderniseren. Op onze website hebben wij u hierover regelmatig geïnformeerd.

  Toon volledig bericht

 9. Terugroepactie rasagiline CF 1 mg, tabletten, batch nr 11FKKC (Update)

  Een van onze leden meldde ons dat er een terugroep actie (recall) is voor rasagiline. Het gaat om de recall van rasagiline CF 1 mg, tabletten, batch nr 11FKKC. (Bron: KNMP)

  Toon volledig bericht

 10. Brief commissiedebat geneesmiddelenbeleid 22 maart

  Er is door de Patiëntenfederatie Nederland een brief over het geneesmiddelenbeleid gestuurd naar de Vaste Kamercommissie voor VWS. Deze brief is mede namens de Parkinson Vereniging gestuurd, die voor de belangen van mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen opkomt.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven