Berichten over Onderzoeksagenda: voeding nieuws

 1. Regelmatig bewegen en de ziekte van Parkinson

  Een recente studie gepubliceerd in Neurology® van 12 januari 2022 suggereert dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.

  Toon volledig bericht

 2. Hoe lichaamsbeweging achteruitgang van het denken kan remmen

  De kwaliteit van het denken kan achteruitgaan door ziektes, zoals parkinson en alzheimer, maar ook gewoon door het ouder worden. Vermoedelijk spelen ontstekingsreacties in de hersenen daarbij een rol. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging die achteruitgang kan vertragen, ongeacht de oorzaak. Lichaamsbeweging zou dan ontstekingsremmend zijn. Hoe dat in het lichaam precies in zijn werk gaat is nog een puzzel. Nieuw onderzoek heeft de oplossing een paar stapjes dichterbij gebracht.

  Toon volledig bericht

 3. Hersenonderzoek laat zien hoe mensen met de ziekte van Parkinson beter kunnen lopen

  Mensen met de ziekte van Parkinson hebben regelmatig moeite met lopen en gebruiken verschillende strategieën om beter vooruit te komen. Tot nu toe was onbekend hoe deze loopstrategieën voor die verbetering zorgden. Hersenonderzoek van het Radboudumc toont voor het eerst aan dat er in de hersenen meerdere ‘routes’ zijn die het lopen aansturen, en dit kunnen overnemen als de hoofdroute door parkinson is aangetast.

  Toon volledig bericht

 4. Bewegen heeft positief effect op hersenfunctie parkinsonpatiënten

  De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer.

  Toon volledig bericht

 5. NWO-veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers

  NWO heeft bekend gemaakt dat ze aan 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro heeft toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

  Toon volledig bericht

 6. Pas op met zwemmen na een DBS-operatie

  In het wetenschappelijke tijdschrift Neurology is onlangs een artikel verschenen waarin wordt gewaarschuwd voor zwemmen in diep water na een STN-DBS (diepe hersenstimulatie in de nucleus subthalamicus). 

  Toon volledig bericht

 7. De effecten van een zittend bestaan bij mensen met parkinson

  Een zittend leven is een groeiend probleem voor de volksgezondheid en kan met name relevant zijn voor mensen met parkinson. De invloed van een zittend bestaan op factoren geassocieerd met kwaliteit van leven bij de ziekte van Parkinson is echter onvoldoende onderzocht. Daarom is onderzoek gedaan om relaties tussen een zittend bestaan en kwaliteit van leven te onderzoeken. Een tweede doel was om de relaties tussen fysieke activiteiten en kwaliteit van leven te onderzoeken. 

  Toon volledig bericht

 8. Trillende sokken helpen mensen met parkinson beter lopen

  Loopstoornissen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Radboudumc, Universiteit Twente en MST  onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen.

  Toon volledig bericht

 9. Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieën

  Het verlies van het vermogen om normaal te kunnen lopen is een veelvoorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson. Patiënten zelf ontdekken echter regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om deze loopproblemen te omzeilen. Het boeiende is dat deze enorm variëren: van het maken van schaatsbewegingen, het gebruikmaken van een step of het kijken naar de strepen van een zebrapad. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën. Deze lijst, die op 25 maart verschijnt in JAMA Neurology, helpt therapeuten om patiënten beter te helpen met hun loopproblemen.

  Toon volledig bericht

 10. Kan inzet van Virtual Reality bij  parkinsonpatiënten de balans en het lopen verbeteren?

  Virtual Reality (VR) is in opkomst als therapeutisch hulpmiddel voor loop- en balansproblemen. De bereikte resultaten hebben tot dusver niet geleid tot gestandaardiseerde richtlijnen. Het doel van deze studie is de reeds bestaande onderzoekresultaten opnieuw systematisch te beoordelen ten aanzien van de methodologische kwaliteit, interventies en effectiviteit. Deze studie put uit de resultaten van op VR-gebaseerde behandeling bij de ziekte van Parkinson, MS en traumatisch hersenletsel zoals te vinden in PubMed en Scopus.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven