Berichten over Onderzoeksagenda: voeding nieuws

  1. De rol van koffie, aspirine en roken

    Net als bij veel andere aandoeningen spelen bij de ziekte van Parkinson erfelijke factoren, factoren uit de omgeving, en de interacties tussen die twee, een hoofdrol. Dit geldt zowel voor de kans op het krijgen van de ziekte, als voor de leeftijd waarop dit gebeurt, en het verloop ervan. Onderzoekers uit het Duitse Lübeck bestudeerden de rol van drie veelvoorkomende leefstijlfactoren: koffie drinken, inname van aspirine, en roken, en stelden verschillende relaties met de ernst van parkinsonsymptomen vast.

    Toon volledig bericht

  2. Cannabis beetje schadelijk

    Cannabis of marijuana staat vooral bekend als (betrekkelijk onschuldige) drug, populair voor recreationeel gebruik om ‘high’ of ‘stoned’ van te worden. Een groep onderzoekers uit het Amerikaanse Colorado heeft zich recentelijk gebogen over de vraag of het gebruik van cannabis veilig is voor mensen met parkinson.

    Toon volledig bericht

  3. Bewegen helpt, maar hoe?

    Het staat vast dat bewegen helpt enkele typische parkinsonklachten, zoals tremor, stijfheid, balansproblemen en traagheid, te verminderen. Bewegen dus, maar hoe?

    Toon volledig bericht

  4. Regelmatig bewegen en de ziekte van Parkinson

    Een recente studie gepubliceerd in Neurology® van 12 januari 2022 suggereert dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.

    Toon volledig bericht

  5. Hoe lichaamsbeweging achteruitgang van het denken kan remmen

    De kwaliteit van het denken kan achteruitgaan door ziektes, zoals parkinson en alzheimer, maar ook gewoon door het ouder worden. Vermoedelijk spelen ontstekingsreacties in de hersenen daarbij een rol. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging die achteruitgang kan vertragen, ongeacht de oorzaak. Lichaamsbeweging zou dan ontstekingsremmend zijn. Hoe dat in het lichaam precies in zijn werk gaat is nog een puzzel. Nieuw onderzoek heeft de oplossing een paar stapjes dichterbij gebracht.

    Toon volledig bericht

  6. Hersenonderzoek laat zien hoe mensen met de ziekte van Parkinson beter kunnen lopen

    Mensen met de ziekte van Parkinson hebben regelmatig moeite met lopen en gebruiken verschillende strategieën om beter vooruit te komen. Tot nu toe was onbekend hoe deze loopstrategieën voor die verbetering zorgden. Hersenonderzoek van het Radboudumc toont voor het eerst aan dat er in de hersenen meerdere ‘routes’ zijn die het lopen aansturen, en dit kunnen overnemen als de hoofdroute door parkinson is aangetast.

    Toon volledig bericht

  7. Bewegen heeft positief effect op hersenfunctie parkinsonpatiënten

    De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer.

    Toon volledig bericht

  8. NWO-veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers

    NWO heeft bekend gemaakt dat ze aan 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro heeft toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

    Toon volledig bericht

  9. Pas op met zwemmen na een DBS-operatie

    In het wetenschappelijke tijdschrift Neurology is onlangs een artikel verschenen waarin wordt gewaarschuwd voor zwemmen in diep water na een STN-DBS (diepe hersenstimulatie in de nucleus subthalamicus). 

    Toon volledig bericht

  10. De effecten van een zittend bestaan bij mensen met parkinson

    Een zittend leven is een groeiend probleem voor de volksgezondheid en kan met name relevant zijn voor mensen met parkinson. De invloed van een zittend bestaan op factoren geassocieerd met kwaliteit van leven bij de ziekte van Parkinson is echter onvoldoende onderzocht. Daarom is onderzoek gedaan om relaties tussen een zittend bestaan en kwaliteit van leven te onderzoeken. Een tweede doel was om de relaties tussen fysieke activiteiten en kwaliteit van leven te onderzoeken. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven