Berichten over Onderzoeksagenda: voeding nieuws

  1. De rol van koffie, aspirine en roken

    Net als bij veel andere aandoeningen spelen bij de ziekte van Parkinson erfelijke factoren, factoren uit de omgeving, en de interacties tussen die twee, een hoofdrol. Dit geldt zowel voor de kans op het krijgen van de ziekte, als voor de leeftijd waarop dit gebeurt, en het verloop ervan. Onderzoekers uit het Duitse Lübeck bestudeerden de rol van drie veelvoorkomende leefstijlfactoren: koffie drinken, inname van aspirine, en roken, en stelden verschillende relaties met de ernst van parkinsonsymptomen vast.

    Toon volledig bericht

  2. Bewegen helpt, maar hoe?

    Het staat vast dat bewegen helpt enkele typische parkinsonklachten, zoals tremor, stijfheid, balansproblemen en traagheid, te verminderen. Bewegen dus, maar hoe?

    Toon volledig bericht

  3. Hoe lichaamsbeweging achteruitgang van het denken kan remmen

    De kwaliteit van het denken kan achteruitgaan door ziektes, zoals parkinson en alzheimer, maar ook gewoon door het ouder worden. Vermoedelijk spelen ontstekingsreacties in de hersenen daarbij een rol. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging die achteruitgang kan vertragen, ongeacht de oorzaak. Lichaamsbeweging zou dan ontstekingsremmend zijn. Hoe dat in het lichaam precies in zijn werk gaat is nog een puzzel. Nieuw onderzoek heeft de oplossing een paar stapjes dichterbij gebracht.

    Toon volledig bericht

  4. Hersenonderzoek laat zien hoe mensen met de ziekte van Parkinson beter kunnen lopen

    Mensen met de ziekte van Parkinson hebben regelmatig moeite met lopen en gebruiken verschillende strategieën om beter vooruit te komen. Tot nu toe was onbekend hoe deze loopstrategieën voor die verbetering zorgden. Hersenonderzoek van het Radboudumc toont voor het eerst aan dat er in de hersenen meerdere ‘routes’ zijn die het lopen aansturen, en dit kunnen overnemen als de hoofdroute door parkinson is aangetast.

    Toon volledig bericht

  5. Bewegen heeft positief effect op hersenfunctie parkinsonpatiënten

    De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer.

    Toon volledig bericht

  6. Pas op met zwemmen na een DBS-operatie

    In het wetenschappelijke tijdschrift Neurology is onlangs een artikel verschenen waarin wordt gewaarschuwd voor zwemmen in diep water na een STN-DBS (diepe hersenstimulatie in de nucleus subthalamicus). 

    Toon volledig bericht

  7. De effecten van een zittend bestaan bij mensen met parkinson

    Een zittend leven is een groeiend probleem voor de volksgezondheid en kan met name relevant zijn voor mensen met parkinson. De invloed van een zittend bestaan op factoren geassocieerd met kwaliteit van leven bij de ziekte van Parkinson is echter onvoldoende onderzocht. Daarom is onderzoek gedaan om relaties tussen een zittend bestaan en kwaliteit van leven te onderzoeken. Een tweede doel was om de relaties tussen fysieke activiteiten en kwaliteit van leven te onderzoeken. 

    Toon volledig bericht

  8. Trillende sokken helpen mensen met parkinson beter lopen

    Loopstoornissen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Radboudumc, Universiteit Twente en MST  onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen.

    Toon volledig bericht

  9. Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieën

    Het verlies van het vermogen om normaal te kunnen lopen is een veelvoorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson. Patiënten zelf ontdekken echter regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om deze loopproblemen te omzeilen. Het boeiende is dat deze enorm variëren: van het maken van schaatsbewegingen, het gebruikmaken van een step of het kijken naar de strepen van een zebrapad. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën. Deze lijst, die op 25 maart verschijnt in JAMA Neurology, helpt therapeuten om patiënten beter te helpen met hun loopproblemen.

    Toon volledig bericht

  10. Conditietraining leidt tot verbetering van functioneren bij parkinsonpatienten: een meta-studie

    Onderzoek heeft laten zien dat sport en bewegen goed zijn voor parkinsonpatiënten, maar de uitkomsten van onderzoek zijn niet eenduidig. In hun artikel concluderen Flach et al. dat beschikbare overzichtsartikelen en meta-analyses een gemengd beeld opleveren. Dat komt vooral doordat verschillende studies verschillende definities van conditietraining gebruiken.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven