Berichten over Onderzoeksagenda: voeding nieuws

 1. Pas op met zwemmen na een DBS-operatie

  In het wetenschappelijke tijdschrift Neurology is onlangs een artikel verschenen waarin wordt gewaarschuwd voor zwemmen in diep water na een STN-DBS (diepe hersenstimulatie in de nucleus subthalamicus). 

  Toon volledig bericht

 2. De effecten van een zittend bestaan bij mensen met parkinson

  Een zittend leven is een groeiend probleem voor de volksgezondheid en kan met name relevant zijn voor mensen met parkinson. De invloed van een zittend bestaan op factoren geassocieerd met kwaliteit van leven bij de ziekte van Parkinson is echter onvoldoende onderzocht. Daarom is onderzoek gedaan om relaties tussen een zittend bestaan en kwaliteit van leven te onderzoeken. Een tweede doel was om de relaties tussen fysieke activiteiten en kwaliteit van leven te onderzoeken. 

  Toon volledig bericht

 3. Trillende sokken helpen mensen met parkinson beter lopen

  Loopstoornissen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Radboudumc, Universiteit Twente en MST  onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen.

  Toon volledig bericht

 4. Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieën

  Het verlies van het vermogen om normaal te kunnen lopen is een veelvoorkomend probleem bij de ziekte van Parkinson. Patiënten zelf ontdekken echter regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om deze loopproblemen te omzeilen. Het boeiende is dat deze enorm variëren: van het maken van schaatsbewegingen, het gebruikmaken van een step of het kijken naar de strepen van een zebrapad. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën. Deze lijst, die op 25 maart verschijnt in JAMA Neurology, helpt therapeuten om patiënten beter te helpen met hun loopproblemen.

  Toon volledig bericht

 5. Kan inzet van Virtual Reality bij  parkinsonpatiënten de balans en het lopen verbeteren?

  Virtual Reality (VR) is in opkomst als therapeutisch hulpmiddel voor loop- en balansproblemen. De bereikte resultaten hebben tot dusver niet geleid tot gestandaardiseerde richtlijnen. Het doel van deze studie is de reeds bestaande onderzoekresultaten opnieuw systematisch te beoordelen ten aanzien van de methodologische kwaliteit, interventies en effectiviteit. Deze studie put uit de resultaten van op VR-gebaseerde behandeling bij de ziekte van Parkinson, MS en traumatisch hersenletsel zoals te vinden in PubMed en Scopus.

  Toon volledig bericht

 6. Parkinson en koffie

  Heeft koffie drinken een positief of negatief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson? In een onderzoek waar verschillende onderzoeksgroepen aan meededen, kregen 60 patiënten met een diagnose van ZvP sinds 1 tot 8 jaar een capsule met 200 mg caffeïne en 60 vergelijkbare patiënten een capsule met een placebo.

  Toon volledig bericht

 7. Conditietraining leidt tot verbetering van functioneren bij parkinsonpatienten: een meta-studie

  Onderzoek heeft laten zien dat sport en bewegen goed zijn voor parkinsonpatiënten, maar de uitkomsten van onderzoek zijn niet eenduidig. In hun artikel concluderen Flach et al. dat beschikbare overzichtsartikelen en meta-analyses een gemengd beeld opleveren. Dat komt vooral doordat verschillende studies verschillende definities van conditietraining gebruiken.

  Toon volledig bericht

 8. Nordic Walking bij parkinson

  Bewegen is belangrijk voor parkinsonpatiënten. Een momenteel populaire vorm van bewegen is nordic walking. Bij nordic walking worden niet alleen de beenspieren, maar ook de armspieren gebruikt; het is een redelijk complete en relatief intense trainingsactiviteit. De vraag is of deze vorm van training helpt om motorische en niet-motorische problemen van de ziekte van Parkinson te verminderen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven