Berichten over Pesticiden

 1. Neuroloog wil verbod op chemische middelen die hersenziekte kunnen veroorzaken: ‘Sjonge, het is verdorie urgent!’

  Neuroloog wil verbod op chemische middelen die hersenziekte kunnen veroorzaken: ‘Sjonge, het is verdorie urgent! (Bron: BD.nl)

  Toon volledig bericht

 2. Neuroloog wil bestrijdingsmiddelen in de ban: ‘Laat mensen niet onnodig Parkinson krijgen’

  Als neuroloog ziet Bas Bloem van het Radboudumc hoe Parkinson het leven van zijn patiënten vernielt. Pesticiden kunnen de hersenziekte veroorzaken, toch blijft een verbod uit. ,,Maar het is verdorie urgent! Hoe leggen we volgende generaties uit dat zij Parkinson kregen omdat wij aarzelden om maatregelen te nemen?” (Bron: AD.nl)

  Toon volledig bericht

 3. Zorgen over goedkeuring glyfosaat (Roundup) door het Ctgb

  Glyfosaat (de werkzame stof in Roundup) is een wijd verspreid en veelbesproken onkruidbestrijder. Op dit moment is het gebruik van glyfosaat in Nederland toegestaan thuis en in de landbouw. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid. De Parkinson Vereniging maakt zich zorgen om het gebruik van glyfosaat vanwege duidelijke wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

  Toon volledig bericht

 4. Reformatorisch Dagblad: Parkinson door pesticiden

  Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt gestaag. Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Milieuvervuilende stoffen en bestrijdingsmiddelen spelen een belangrijke rol. „Wat mij betreft is het bewijs overtuigend.” (Bron: Reformatorisch Dagblad)

  Toon volledig bericht

 5. Ctgb vraagt EFSA aandacht voor mogelijke risico’s Parkinson bij gebruik bepaalde stoffen

  Het Ctgb heeft bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke relatie tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Het Ctgb vraagt de EFSA-directie nadere analyse/onderzoek uit te voeren voor de werkzame stoffen die nu in Europa zijn goedgekeurd.

  Toon volledig bericht

 6. EenVandaag: Voormalig tuinder Ger kreeg Parkinson na jarenlang gebruik van pesticiden: 'Misschien heb ik mijn eigen leven kapot gemaakt'

  Ger Geurts werkte tientallen jaren als glastuinbouwer: in die tijd gebruikte hij talloze bestrijdingsmiddelen. Sinds 2 jaar is duidelijk dat hij Parkinson heeft. De relatie tussen pesticiden en die ziekte wordt de laatste jaren steeds vaker aangetoond.

  Toon volledig bericht

 7. Update: gewasbeschermingsmiddelen in Parkinson Magazine

  In Parkinson Magazine 5 van 2020 verscheen een artikel over gewasbeschermingsmiddelen in relatie met de ziekte van Parkinson, en wat de Parkinson Vereniging hier tot zover aan heeft gedaan in het kader van belangenbehartiging. 

  Toon volledig bericht

 8. Parkinson en gewasbeschermingsmiddelen: De Gelderlander november 2020

  Waarom deze parkinsonpatiënten af willen van ‘ziekmakend’ landbouwgif

  Toon volledig bericht

 9. Doek valt voor Mancozeb in Europa

  Naast over Glyphosaat, staat in ons dossier over pesticiden veel te lezen over Mancozeb. Voor dit middel valt het doek. Nog 1 jaar te gebruiken, daarna verdwijnt het definitief van de Europese markt.

  Toon volledig bericht

 10. Update gewasbeschermingsmiddelen in de media

  Er gebeurt momenteel veel als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen. Op 2 november was het Algemeen Overleg Gewasbescherming, waarin de Tweede Kamer discussieert over gewasbescherming en de grote belangen daarbij voor mens, milieu en gezondheid. Hieronder vindt u een overzicht van recent verschenen publicaties over dit thema.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven