Berichten over Pesticiden

 1. RIVM start onderzoek naar relatie parkinson en middelengebruik

  Landbouwminister Piet Adema heeft het RIVM opdracht gegeven om een studie te starten naar de mogelijke gezondheidseffecten van de blootstelling aan pesticiden van agrariërs en omwonenden. Dat heeft de minister laten weten in antwoord op Kamervragen (Bron: Nieuweoogst.nl)

  Toon volledig bericht

 2. Manifest Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV: Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen

  Zo luidt de alarmerende constatering van een brede coalitie van organisaties in hun manifest Bestrijdingsmiddelen. De initiatiefnemers zijn milieuorganisatie Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en de FNV. Het manifest is ondertekend door 36 partijen. De organisaties maken zich grote zorgen over de verstrekkende gevolgen van bestrijdingsmiddelen op dieren, planten en de waterkwaliteit. Maar ook over de gezondheidsschade van deze middelen voor boeren, werkenden en omwonenden van akkers en bloemenvelden. De Tweede Kamer krijgt het manifest vandaag aangeboden. 

  Toon volledig bericht

 3. De Dirty Dozen 2023: deze groenten en fruit bevatten het meeste en minste bestrijdingsmiddelen

  Elk jaar produceert de EWG (Environmental Working Group) een Amerikaanse non-profit organisatie een lijst groente en fruit die de meeste (Dirty Dozen) en de minste verontreinigingen (Clean Fifteen) bevatten. Volgens PAN Nederland is deze Amerikaanse lijst vergelijkbaar met de situatie in Europa. Biologische producten bevatten minder bestrijdingsmiddelen. (Bron: ahealthylife.nl)

  Toon volledig bericht

 4. Leven met parkinson: gevolgen voor gezondheid, werk en gezin

  Op 11 april 2023 was het WereldParkinsondag en vond een bezoek plaats van een delegatie uit Nederland en Belgie op bezoek bij de Europese werkgroep Familie van de ECR (Europese conservatieven en reformers). Onderwerp van de bijeenkomst: Leven met Parkinson, gevolgen voor gezondheid, werk en gezin.

  Toon volledig bericht

 5. Help mee voorkomen dat er mensen ziek worden van pesticiden

  De Parkinson Vereniging maakt zich al een paar jaar sterk voor het voorkomen dat mensen ziek worden van pesticiden in hun leefomgeving en op/in hun voedsel. U kunt hierbij op verschillende manieren helpen.

  Toon volledig bericht

 6. Gezondheid boeren op spel door grote cocktail van landbouwgif

  In het bloed van Nederlandse boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen en huisstof op boerderijen bevat maar liefst 144 soorten landbouwgif. Europese normen bieden weinig bescherming, omdat die niet kijken naar de totale gezondheidseffecten van gelijktijdige blootstelling aan meerdere middelen. Onderzoekers vrezen voor tal van ziekten, waaronder parkinson, kanker en verminderde vruchtbaarheid. 
  (Bron: Nu.nl).

  Toon volledig bericht

 7. Blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw hangt samen met een versneld verloop van de ziekte van Parkinson.

  Er is onderzoek gedaan om te kijken of pesticiden die eerder in verband werden gebracht met het veroorzaken van de ziekte van Parkinson, het verloop van de ziekte beïnvloeden.

  Toon volledig bericht

 8. 170 verschillende pesticiden aangetroffen in mens, dier en milieu

  Een groot, Europees onderzoek naar aanwezigheid van pesticiden in het milieu en bij dieren en mensen komt met de eerste resultaten. Dit project SPRINT wordt gefinancieerd door de Europese Commissie.

  Toon volledig bericht

 9. Boeren Derk en Jan Willem verrast door aangetroffen bestrijdingsmiddelen in huis: 'Het is wel de plek waar je dagelijks verblijft'

  Nieuw onderzoek laat zien dat er grote aantallen bestrijdingsmiddelen in huisstof op boerderijen zijn gevonden. Boeren Derk en Jan Willem zijn verrast door aangetroffen pesticiden in huis. Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde aandacht aan het Europese SPRINT-onderzoek. Neuroloog Bas Bloem vertelt in de studio over parkinson en pesticiden en de studieresultaten.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven