Berichten over Pesticiden

 1. Podcast: 'Krijg ik Parkinson?' over de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

  Als tiener pelde EenVandaag-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. 

  Toon volledig bericht

 2. Giftige werking paraquat ontrafeld

  Onderzoekers verdenken bestrijdingsmiddelen er al lange tijd van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen te veroorzaken. Dat geldt met name voor het onkruidbestrijdende paraquat.

  Toon volledig bericht

 3. FAO en Croplife

  Ook op 14 november 2022 hebben wij met PAN Nederland en 7 andere organisaties (Caring DoctorsfoodwatchInsecten in NoodMeten=WetenTegengifVeltWECF) in een gezamenlijke brief de Minister van Buitenlandse zaken de heer Hoekstra gevraagd ons te laten weten welke stappen hij heeft genomen om de FAO te laten afzien van haar onaanvaardbare partnerschap met CropLife.  Overweegt Nederland het idee om de financiering aan de FAO te koppelen aan de onmiddellijke beëindiging van hun samenwerking met CropLife International?

  Toon volledig bericht

 4. Exportverbod van verboden pesticiden en chemicaliën

  We zitten niet stil! Pesticiden worden steeds vaker genoemd als een (mede) veroorzaker van de ziekte van Parkinson. We werken hierin nog steeds samen met onder andere PAN (pesticide action network) Nederland en Europa.

  Toon volledig bericht

 5. Toestemming Glyfosaat niet verlengd?

  Op 15 november hebben voldoende EU leden het voorstel geblokkeerd van de Commissie om de aflopende toestemming van glyfosaat met een jaar te verlengen. Dat lijkt goed nieuws. PAN Europa juicht dit toe omdat er voldoende wetenschappelijk bewijs is ten aanzien van de onacceptabele risico’s van glyfosaat voor onze gezondheid en het milieu. 

  Toon volledig bericht

 6. Bas Bloem: ‘Boeren zijn geen daders maar slachtoffers’

  Neuroloog Bas Bloem won vrijdag 17 juni de Stevinpremie, Nederlands hoogste onderscheiding in de wetenschap. Hij kreeg die voor zijn onderzoek naar de schijnbaar onstuitbare opmars van de ziekte van Parkinson. Juist boeren en tuinders ziet hij als de grootste risicogroep voor deze hersenziekte. “De link met chemische gewasbescherming is evident.” (Bron: gfactueel.nl)

  Toon volledig bericht

 7. Verlenging beslistermijn door Ctgb op bezwaarschrift

  PAN Europe

  Op 22 februari 2022 heeft PAN-Netherland samen met oa de Parkinson Vereniging een bezwaarschrift ingediend tegen verlengde toelating van 10 glyfosaat-houdende middelen.

  Toon volledig bericht

 8. Parkinson Vereniging praat mee op Europees niveau

  Op 31 maart 2022 vond er een persconferentie plaats in Brussel (online) van de Microbial Plant Protection Products werkgroep. De Parkinson Vereniging was erbij in de persoon van Jobien Wind. Zij is beleidsmedewerker op het dossier parkinson en pesticiden. Doel van de persconferentie was  om de Europese Unie aan te sporen tot een snellere en goedkopere markttoetreding van veilige en effectieve biologische bestrijdingsmiddelen.

  Toon volledig bericht

 9. Wat gebeurt er in Europa?

  Graag geven we een update over wat er op Europees niveau gaande is op het gebied van parkinson en pesticiden.

  Toon volledig bericht

 10. Pesticiden en Nederland

  Zoals eerder gemeld hebben we met een 10-tal organisaties bezwaar gemaakt tegen de verlenging van 11 glyfosaat-houdende middelen en mede-ondertekend. Ondertussen hebben we toestemming gegeven aan PAN (pesticide Action Netwerk Nederland) om namens ons te spreken in het juridische vervolg. Voorlopig betekent dat een aantal weken uitstel van de verlenging van oa. Roundup, de meest bekende en gebruikte mix met glyfosaat erin. En een hoorzitting.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven