Berichten over werk

  1. Training Jobgrip

    Het hebben van een neurologische progressieve aandoening kan veel impact hebben op het werkende leven. Op basis van ervaringen van patiënten en behandelaars is op het Radboudumc de groepstraining ‘Jobgrip’ ontwikkeld. Het doel van de training is het zo lang mogelijk behouden van werk en het vergroten van de tevredenheid op het werk. In oktober start een nieuwe groep op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc.

    Toon volledig bericht

  2. Verslag werkconferentie Parkinson en Arbeid van 25 maart 2021

    Focus op wat wél mogelijk is voor werkenden met parkinson! Dat is een van de vele waardevolle aandachtspunten die we tijdens de werkconferentie Parkinson en Arbeid hebben meegekregen van de deelnemers voor de ontwikkeling van het Expertiseplatform. Lees het verslag van deze inspirerende bijeenkomst.

    Toon volledig bericht

  3. Samenwerken voor parkinson: Expertisecentrum voor Parkinson en Arbeid

    werk2.jpg

    Het aantal werkenden met parkinson groeit. Bij alle betrokkenen leven veel vragen over de gevolgen die parkinson op lange of korte termijn heeft op het werk. 

    Toon volledig bericht

  4. Checklist voor zelfstandigen

    Checklist.pngOnderstaand overzicht is een voorbeeld van een traject van een (verzekerde) zelfstandige. Hierin leest u wat er stapsgewijs aan de orde kan komen vanaf het moment van diagnose. 

    Toon volledig bericht

  5. 1: Werken en de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme

    Werk vormt vaak ongemerkt de basis van uw leven. Het biedt niet alleen maar inkomen, maar ook structuur, voldoening, zinbeleving en niet te vergeten, sociale contacten. Parkinson heeft invloed op het werk, maar het is zaak om niet vroegtijdig uit het werk te verdwijnen. 

    Toon volledig bericht

  6. 2. Diagnose parkinson(isme), en nu?

    “U heeft parkinson”. Deze mededeling kwam wellicht als een donderslag bij heldere hemel. Misschien was het ook een opluchting eindelijk te weten wat er aan de hand is. Maar vervolgens is en blijft het slecht nieuws. Het is niet vreemd dat u dit moet verwerken. Vaak is het ook slecht nieuws voor de mensen in uw omgeving. Ook zij hebben wat te verwerken. Omdat de ziekte stapje voor stapje zijn tol eist, blijft het ook een proces van steeds weer verwerken, accepteren en zoeken naar mogelijkheden.

    Toon volledig bericht

  7. 3. Blijven werken door aanpassingen

    Parkinson eist beetje bij beetje z’n tol. Waarschijnlijk wilt u toch zo lang mogelijk een actieve rol blijven spelen op de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn aanpassingen nodig. In dit hoofdstuk worden allereerst een aantal klachten besproken, waardoor aanpassingen nodig kunnen zijn. Daarna gaan we dieper in op welke aanpassingen er mogelijk zijn. En tot slot leest u hoe u deze aanpassingen kunt realiseren. Zowel wanneer u in loondienst bent, als wanneer u zelfstandig ondernemer bent.

    Toon volledig bericht

  8. 4. Wettelijke financiële regelingen

    Ondanks aanpassingen zal het waarschijnlijk uiteindelijk niet meer mogelijk zijn om volledig aan het werk blijven. 

    Toon volledig bericht

  9. 5. Afgekeurd en nu?

    Parkinson is een progressieve ziekte. De snelheid waarin de klachten zich ontwikkelen, zijn voor iedereen verschillend en dus onvoorspelbaar. Maar vroeg of laat bereikt u, als u nog niet met pensioen bent, het punt dat werken niet meer lukt. Ook niet met aanpassingen, voorzieningen, et cetera.

    Toon volledig bericht

  10. 6. Ontslag

    Tijdens de eerste twee ziektejaren geldt een opzegverbod voor de werkgever. Dit betekent dat u in de eerste twee jaar van uw ziekte niet ontslagen mag worden. Dit geldt niet in het geval dat u een contract voor bepaalde tijd heeft dat afloopt tijdens ziekte.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven