Hans de Rijke

Mijn naam is Hans de Rijke en ik kreeg mijn parkinson diagnose in 2003. Dat betekent dat ik binnenkort mijn 20 jarig jubileum mag vieren. Dat die datum een feestdag zal worden vraag ik me af maar zoveel jaar parkinson heeft me ook veel gegeven. Mijn lijfspreuk is dan ook geworden: “Mijn lichaam trilt, maar ik lijd daar niet onder.”.Dat kan ik gelukkig regelmatig in de praktijk brengen, maar het tegenovergestelde brengt mij ook bergen frustraties en huilbuien waar bij de tranen rijkelijk vloeiden. Jaren geleden kwam in een cursus creatief schrijven terecht en dat leidde tot een boekje: Parkinson, perikelen en perspectieven. Ik hoop dat een aantal verhaaltjes uit dat boekje de lezer wekelijks plezier, herkenning en inzicht moge geven.

  1. Blog: Hakkuhhh.....

    Naast de tong zijn er nog meer relatief onbekende lichaamsdelen waarover ik het licht wil laten schijnen en dat zijn de hakken.

    Toon volledig bericht

  2. Blog: Het scherpen van het wapen (sorry dames)

    Na de tong is er nog een tweede orgaan dat onze speciale aandacht nodig heeft: de penis. Niet dat hij tijdens ons leven aandacht tekort is gekomen, maar de parkinson veroorzaakt in menig geval een disfunctioneren van dit levenszwaard. Het verminderde erectievermogen veroorzaakt in menige relatie boosheid, verdriet en ondermijning van het mannelijk zelfvertrouwen.

    Toon volledig bericht

  3. Blog: De tong

    In een eerdere bijdrage heb ik geschreven over “de rode vogel die boven de zee cirkelt”. Met de rode vogel wordt de tong bedoeld en de zee staat voor het genezende speeksel, dat ook wel hemelse dauw of goudwater wordt genoemd. Deze keer wil ik inzoomen op die rode vogel, de tong die een rol speelt bij het produceren van speeksel, maar vooral van belang is voor het spreken.

    Toon volledig bericht

  4. Blog: Speeksel of goudwater?

    In de loop van de jaren produceren personen met parkinson schijnbaar steeds meer speeksel. Dat kan merkbaar worden op het kussen bij het ochtendontwaken. Maar vervelender wordt het wanneer overdag de speekselresten onbedoeld uit de mondhoeken glijden en zelfs het spreken kunnen bemoeilijken.

    Toon volledig bericht

  5. Blog: Dokter, mag ik nog wat vragen?

    "U heeft last van een trillende pink?"

    "U bent bang dat u de ziekte van Parkinson heeft?"

    "U moet niet gelijk het allerergste denken..."

    Toon volledig bericht

  6. Blog: Parkinson, qi gong en dopamine

    Dat parkinson en qi gong iets met elkaar te maken hebben werd me duidelijk na mijn diagnose in 2003. Een vriendin maakte mij attent op het Parkinson Recovery Project, een aanpak van parkinson die is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunst, inclusief meridianen en acupunctuurpunten. Qi gong is daar een praktische uitwerking van en ik had het geluk dat er een qi-gonglerlaar tien straten verderop woonde en les gaf in zijn eigen woonkamer.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: De NS in topvorm

    Heeft u dat nu ook?

    Dat gezeik...

    Nou ja, niet aan je kop,

    Maar elders.

    Toon volledig bericht

  8. Blog: Daar ligt weer iemand in een doodskist

    Twee jaar na het zien van de film Spoorloos kijk ik op een avond gefascineerd en angstig toe hoe Uma Thurman in de film “Kill Bill” door één van haar voormalige collega’s van de Deadly Vipers Assessination Squad levend wordt begraven.

    Toon volledig bericht

  9. Blog: Dat mijn lichaam wordt als een doodskist

    Dat is in het eerste jaar na de parkinsondiagnose mijn grootste angst. Deze angst wordt werkelijkheid in de eindbeelden van de film 'Spoorloos'. De hoofdpersoon wordt wakker in een doodskist diep onder de grond en hij heeft er (onbewust) zelf voor gekozen. Einde van de film.

    Toon volledig bericht

  10. Blog: De bevrijding van Amfortas

    Loes heeft mij verteld waar God woont. Gelukkig heeft Henk dat op de video gezet en het daarna op You Tube geplaatst, zodat iedereen het nu weet. God heeft zich niet verstopt in de bergen of in een klein minuscuul dorpje, nee, hij woont op een plekje waar we hem tot voor kort nooit konden vinden; hij woont in onszelf.

    Toon volledig bericht

Terug Ga terug naar de overzichtspagina van bloggers

Terug naar boven