Parkinson en DBS

Diepe hersenstimulatie

hersenen wit.jpg

Wat is diepe hersenstimulatie?

Diepe hersenstimulatie wordt ook wel 'deep brain stimulation' genoemd, afgekort DBS. Bij diepe hersenstimulatie worden via elektroden elektrische impulsen gegeven aan de hersengebieden die uw bewegingen aansturen.

Wachttijden DBS

Deep Brain Stimulation is een geavanceerde therapie die in zeven medische centra wordt uitgevoerd. In onderstaand overzicht vindt u verwijzingen naar de wachttijden zoals deze staan gepubliceerd op de websites van deze ziekenhuizen.

Ga naar de actuele wachttijden

Meldpunt

Heeft u andere ervaringen als het gaat om de wachttijd voor een DBS-behandeling? Of heeft u vragen of opmerkingen over deze geavanceerde behandeling? Laat het ons weten!

Meld uw bevindingen rondom DBS

Bijwerkingen

Eventuele bijwerkingen van een implantaat zoals de DBS-stimulator kunt u melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meld een bijwerking bij het RIVM

DBS-stimulators

Er zijn verschillende DBS-stimulators van verschillende leveranciers. Via onderstaande link gaat u naar een overzicht van alle kenmerken van de verschillende neurostimulators.

Ga naar het overzicht

Brochure over geavanceerde therapie

Omslag brochure geavanceerde therapieën.jpg

In de brochure over geavanceerde therapieën kunt u meer lezen over Deep Brain Stimulation. 

Download de brochure over geavanceerde therapieën

Video's over Deep Brain Stimulation (DBS)

Hoe werkt het?

Wat zijn de effecten?

Komt u in aanmerking?

Wat zijn de risico's?

Het voortraject

De DBS-operatie

Leefregels met DBS

ParkinsonTV over DBS

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg is een van de centra waar DBS-behandeling plaatsvindt. Dit ziekenhuis heeft in samenwerking met een patiënt informatieve video's ontwikkeld over hoe het DBS-proces in Tilburg verloopt. De video's laten de beoordeling geschiktheid DBS, de patiëntenroute voor de DBS-operatie en het instellen en de nazorg bij DBS zien.

Beoordeling DBS in ETZ

Patiëntenroute DBS in ETZ

DBS instellen en nazorg in ETZ

Ga terug naar de pagina over geavanceerde therapieën

Terug naar boven