Parkinson Café Rotterdam

Parkinson Café Rotterdam

Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor mensen met parkinson of parkinsonismen, en hun partner/mantelzorger. De toegang is gratis, evenals de eerste consumptie. U wordt wel uitgenodigd een vrijwillige bijdrage in de kosten te geven.

Wat doet Parkinson Café Rotterdam?

Behalve elkaar ontmoeten, is het ook een plek om informatie uit te wisselen: elke bijeenkomst is er een gastspreker, of een lotgenoot die de bezoekers op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen, of eigen ervaringen.

Deze website

Hieronder vindt u de agenda voor de komende Parkinson Cafés en verslagen van voorbije cafés. Daar kunt U (indien aanwezig) weer verder kijken naar bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie.

Organisatie

Het Parkinson Café Rotterdam wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Parkinson Vereniging en medewerkers van het Spijkenisse Medisch Centrum.

Wanneer zijn er cafés en waar?

Wat is er gebeurd in eerdere cafés?

Parkinson en balansstoornissen. 26 maart 2025.

woensdag 26 maart 2025 21:53 Verslag door André van Baelen:
Mv. Jill Verelzen, fysiotherapeut bij Careyn, houdt een inleiding over Balansstoornissen en o.a. freezing bij de ziekte van Parkinson.
Jill opent met een filmpje over loopproblemen en vallen; ongeveer 60% van de mensen met Parkinson valt elk jaar wel een keer. De redenen voor het vallen zijn divers: verandering in het lopen; evenwichtsproblemen; freezing; lage bloeddruk; spierzwakte; denkveranderingen (focusverlies waardoor multitasking nog moeilijker wordt); problemen met zicht.
Loopstoornissen worden ingedeeld in ‘continue’ stoornissen en ‘episodische’. Bij Continue is het steeds het trager lopen met kleine schuifelende pasjes; en bij episodische is freezing een voorbeeld waarbij het lijkt alsof de voeten aan de grond geplakt zijn; of bij festinatie waarbij het lopen plotseling versneld wordt, wat ook weer kan leiden tot vallen.
Zoals de meeste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson (zoals traagheid, spierstijfheid en tremor) worden ook de loopstoornissen en het freezing veroorzaakt door controleverlies in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor soepele, gewilde bewegingen. Bij freezing heeft de patiënt het gevoel aan de grond genageld te staan gedurende 10 seconden (beginstadium van de ziekte) tot enkele minuten (gevorderd stadium van de ziekte). Freezing kan zich ook uiten als schuifelend lopen, met korte passen of trillende benen, wat ook weer valgevoelig is.
Wanneer kan freezing optreden? Namelijk bij het beginnen met lopen (aarzeling bij het starten); bij het draaien; het lopen door smalle doorgangen (zoals een deur); dubbeltaken uitvoeren (bijvoorbeeld praten terwijl je loopt); bij het bereiken van een open ruimte of doel; lopen in het donker.
Met de aanwezigen worden enkele ervaringen uitgewisseld, zoals het lopen in kleine/smalle ruimtes; of het bewegen bij het keukenaanrecht; of het omgaan met drempels.
Tot slot licht Jill toe waar fysiotherapie kan bijdragen aan het onderzoek naar de mate van freezing en het opstellen van een behandelplan; waaronder ‘cuengis’, een strategie om loopstoornissen te doorbreken. Cuengis is het focussen op prikkels om zo uit een loopverstoring te komen. Te denken valt hierbij aan : het plaatsen van markeringen of lichtsignalen op de vloer (visuele cue); het plaatsen van een metronoom die een (loop-)ritme aangeeft of muziek op de radio (auditieve cue); trillingen of lichte aanraking om het lopen te bevorderen (tactiele cue); en hulpmiddelen als cue zoals verschillende typen rollator.
Bedankt Jill voor de informatieve middag. Lees het volledige bericht

Parkinson en ademhaling. 26 februari 2025.

woensdag 26 februari 2025 14:30 Verslag door Andre van Baelen

Nelleke Vonk Noordergraaf , fysiotherapeut, houdt een inleiding over Parkinson en Ademhaling.

Achtereenvolgens geeft ze informatie over: Ademhaling en algemene weetjes (we ademen ongeveer 17.00 keer per dag!); Ademhalingsstelsel; Ademhaling en longen; het middenrif als meest actieve spier; Ademhaling en dopamine (“ademhalen is een krachtig instrument dat direct invloed heeft op het hersenstelsel, je emotie en je hersenchemie”; en “diep ademhalen zorgt voor ontspanning, herstel en kalmte”) ; Parkinson en dopaminetekort (onderzoeken); mogelijke symptomen en fases in de ademhalingsproblemen .

Verder aandacht voor Parkinson en overige ademhalingssymptomen (zoals angst en stress / slikproblemen); en het onderscheid met de chronische longziekten in Nederland ( 1,2 miljoen patiënten).

Tot slot ging Nelleke in op ‘wat kan helpen?’: namelijk (1) Ademhaling bevorderende activiteiten (o.a. ontspanningsoefeningen; yoga; zingen of een muziekinstrument bespelen) , (2) Medische behandeling (3) diverse ademhalingsgerichte therapieën en trainingen (o.a. spraaktraining; sliktherapie; bewust ademen). En verder diverse ontwikkelingen met trainingen en onderzoeken rond ademhalen… Allemaal gericht op het sturen van de ademhaling om invloed uit te oefenen op het zenuwstelsel en de dopaminebalans.

Het was een heel informatieve en leerrijke middag; dankjewel Nelleke. Lees het volledige bericht

Vakantie en vrijetijdsbesteding. 29 januari 2025.

woensdag 29 januari 2025 14:30 Verslag door André van Baelen.

Jacqueline van der Linden, Parkinsonverpleegkundige aan het Medisch Centrum Spijkenisse, houdt een inleiding over Vakantie en vrije tijd, en dan specifiek gericht op aandachtspunten voor parkinsonpatiënten. Ze nodigt aanwezigen uit vandaag hierover van gedachten te wisselen en tips met mekaar uit te wisselen.

Achtereenvolgens komen onderwerpen aan de orde als: Wat verstaan we onder vakantie? Effect van vakantie houden (vakantie als medicijn); hoe belangrijk vinden we vakantie en wat doet ieder (binnen- en buitenland)? Met welk (aanpassingen binnen het) vervoer (auto/ bus/ trein/ vliegtuig/ boot) gaan we op vakantie en welke tips hebben we daarbij? Welke (aangepaste) accommodaties en speciale reisbureaus zijn er? (zoals De Zonnebloem; een zorgboerderij; een buurtzorgpension;…). Wat zijn tips voor vakantie in eigen land? Hoe kunnende zorgtaken worden ingevuld tijdens de vakantie en welke rol hebben mantelzorgers dan wel specifieke reisbegeleiders? Hoe kunnen we omgaan met het medicijngebruik tijdens vakantie (medicijnpaspoort/ medicijnverklaring/ extra voorraad medicijnen).

Naast vakantie uitwisselingen werd er verder van gedachten gewisseld over de vele vormen van vrije tijd besteding die ook Parkinsonpatiënten kunnen invullen. Het was een ontspannen middag met vooral vakantiegevoelens! Dankjewel Jacqueline. Lees het volledige bericht

Nieuws uit de regio

Agenda 2025

De volgende data zijn bijeenkomsten voor 2025 gepland:
29 januari
26 februari
26 maart
28 mei
25 juni
30 juli
27 augustus
24 september
29 oktober
26 november
De thema's volgen
Locatie: Spijkenisse Medisch Centrum
Tijd: 14.30-16.30 uur Lees het volledige bericht

Logo Parkinson_CAFE_300

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

E-mail: info@parkinsoncaferotterdam.nl

 

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven